Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Són frescos aquests ous?

Tot i que avui dia la majoria dels ous que es comercialitzen duen impresa la data de consum preferent, podem trobar-nos amb algun del qual no disposem d’informació de caducitat.

Com saber si encara és fresc i comestible?

1.- Mou l’ou – Agafant l’ou amb la mà, el movem de dalt a baix amb una mica de força. Si notes que l’interior es mou, és que l’ou no és fresc. En els ous frescos la capa transparent es manté ferma esmorteint el rovell, de manera que l’ou sembla sòlid.

2.- L’ou fresc no flota – Si un ou flota en aigua, és que no és fresc. Els ous frescos s’enfonsen a l’aigua.

3.- El rovell al centre – Si trenques l’ou i l’aboques sobre una superfície plana, com la paella, si és fresc el rovell es manté al centre, mentre que si no ho és el rovell es mou sortint de la clara.

Prova sense dubtes:

Col·loqueu-lo en un got ple d’aigua salada -1 litre amb tres cullerades rases de sal- i, si l’ou flota, no l’hem de menjar … en canvi si roman en el fons resultaria comestible.

També podem conèixer quant de temps fa que es va posar, observant la inclinació que aquest adopti en la seva immersió:

1-. Posició horitzontal, en el fons: 1/2 a 2 dies.
2-. Formant un angle de 20 graus: post fa de 3 a 5 dies.
3-. Formant un angle de 45 graus: post fa de 6 a 8 dies.
4-. Formant un angle de 60 graus: post fa de 9 a 14 dies.
5-. En posició totalment vertical i recta: post fa de 15 a 30 dies.
6-. Si flota en la superfície: Més d’un mes i no hem de menjar-lo. Llença’l a les escombraries.

La senzilla explicació d’aquest fenomen és que l’ou passat flota perquè en el seu interior es formen gasos deguts al deteriorament intern d’aquest.

Dades addicionals

.- Color de l’ou: El color del rovell d’un ou fresc sol ser d’un groc o taronja brillant, encara que és difícil de determinar amb exactitud ja que depèn de la dieta que hagi portat la gallina.

.- La closca de l’ou: El mateix que amb el rovell, dependrà de l’alimentació de la gallina. Els ous frescos són aspres i semblen de guix. Els ous vells són llisos i brillants.

.- Com conservar un ou: Els ous es poden guardar durant un mes a la nevera abans de consumir-los. Un cop cuit l’ou, es pot conservar durant una setmana. És millor guardar els ous a la nevera dins de les seves caixes de cartró, ja que s’evita que absorbeixin les olors d’altres aliments.

.- Distingir els ous si estan cuits o no: Per saber si un ou està cuit o no, només cal girar-lo sobre si mateix. Si l’ou gira sense problemes, està cuit. Si li costa girar i tremola en fer-ho, és que no està cuit.

Punts per a l’hora de cocció:

.- Perquè un ou no es trenqui al submergir-lo en aigua bullint, fes-li un forat a la punta amb una agulla.

.- Unes quantes gotes de vinagre evitaran que els ous escaldats s’escampin pel cassó.

.- Els ous batuts queden més esponjosos si no estan massa freds. Els millors resultats s’obtenen quan estan a la temperatura ambient.

.- Per bullir ous amb la closca trencada sense que els surti la clara, afegeix vinagre a l’aigua.

.- Si els ous s’han enganxat al fons de la caixa de cartró, humiteja-la i podràs treure’ls fàcilment sense que se’ls trenqui la closca.

.- És molt pràctic tenir un petit colador especial per separar els rovells de les clares. Posa l’ou al colador, la clara s’anirà pels forats i el rovell quedarà retingut.

.- Els ous mitjans són els millors per rebosteria. Els ous massa grans poden fer que un pastís encongeixi en refredar-se.

.- Els ous blancs i els ous morenos són de la mateixa qualitat.

.- Per pelar fàcilment ous durs calents, passa’ls ràpidament per un raig d’aigua freda.

.- Per conservar frescos els rovells durant diversos dies, cobriu-los amb aigua freda i posa’ls a la nevera.

.- Les clares d’ou es poden conservar congelades fins durant un any. Ves-les guardant en un recipient de plàstic a mesura que et vagin quedant, i després podràs utilitzar-les per fer merengues, etc. Una tassa equival a 7 o 8 clares. A més, pots tornar a congelar les clares que hagis descongelat.

.- Les truites a la francesa queden més esponjoses si els afegeixes una mica de maicena abans de començar a batre.

2 comentaris per a

Són frescos aquests ous?

  • Pere Pérez |

    Gràcies per la informació. Tinc gallines i aquesta informació m’ha ajudat a prendre coses sobre els ous.

  • Gloria |

    Per què uns ous frescos i de pagès, al obrir-los gairebé tots trenquen el rovell?. No es poden fer ous ferrats així…és l’alimentació o una malaltia de les gallines ?

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web