Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


“El síndrome de les microones”, nova malaltia dels veïns per les antenes.

La biomedicina parla des de fa uns anys d’una nova malaltia que es dóna especialment entre les persones que viuen al voltant d’una antena de telefonia: la malaltia de les radiofreqüències o síndrome de les microones.

El doctor Portolés va explicar que els símptomes del “trastorn electromagnètic” són la fatiga, estrès, irritabilitat, cefalees, nàusees, insomni, disminució sensorial, pèrdua de reflexos i de memòria, vertígens, sorolls i brunzits en les oïdes. Els investigadors en biomedicina defensen que aquests trastorns es deuen a que les radiofreqüències incideixen en tres parts del cervell: la glàndula pineal, que redueix la secreció de la melatonina, els receptors cerebrals, el que provoca la depressió i la manca de memòria, i els ions mòbils, la desorganització posaria en perill la comunicació cel·lular, base de la vida.

Les mateixes investigacions assenyalen que els problemes augmenten com més a prop estiguin els habitatges de les antenes, però no hi ha una legislació única. Així, la Unió Europea proposa una distància mínima de seguretat de 58 metres; a Toronto (Canadà) són 200; Namur (Bèlgica) va fixar 300, i Austràlia 500 metres. A Espanya són 5 metres i la Generalitat catalana proposa augmentar a 10. «Això és clarament insuficient per garantir la salut pública», va afirmar Carlos Requejo, domoterapeuta i especialista en geobiologia i qualitat de l’hàbitat. Tots coincideixen que el problema de la telefonia és polític i econòmic, ja que les operadores van invertir enormes quantitats de diners en les antenes. «Quan recuperin la inversió col·locaran sobre l’asfalt antenes miniaturitzades i camuflades en el mobiliari i desapareixerà el problema social, ja que no es veuran, però no baixarà el nivell de radiació», va afegir Portolés.

Els veïns no es resignen i han presentat contenciosos contra aquest tipus de instal·lacions La primera sentència a favor data d’octubre de 2005, quan el Tribunal Suprem va ratificar una sentència de l’Audiència Provincial de Múrcia de 2001 que va condemnar a Iberdrola per contaminar amb ones electromagnètiques un habitatge murcià.

Els experts aconsellen cuidar les instal·lacions elèctriques dels habitatges per evitar tant com sigui possible els efectes nocius dels camps electromagnètics. Entre altres coses, proposen instal·lacions monofàsiques amb cable de terra, un quadre elèctric amb el envoltant i el xassís metàl·lics, posar endolls independents per a cada un dels electrodomèstics, fer circuits elèctrics independents a les habitacions amb un desconectador automàtic a cadascuna, i portar les canalitzacions de manera que no passin darrere de les zones de descans, com els capçals dels llits i els sofàs. Així mateix aconsellen utilitzar en la construcció materials que no tinguin PVC ni materials halògens.

Un estudi elaborat pels investigadors espanyols Enrique Navarro, Jaume Segura, Manuel Portolés i Claudio Gómez-Perrett revela que les exposicions continuades a les ones que emeten les antenes de telefonia mòbil poden causar malalties neurològiques i disfuncions en el sistema nerviós central. Aquest treball, que porta per títol “La Síndrome de les Microones: un estudi preliminar a Espanya”, sortirà publicat a la revista “Electromagnetic Biology and Medicine” el proper 1 d’octubre.

La investigació s’ha realitzat a partir d’un treball de camp a la localitat murciana de La Ñora, entre 101 veïns de 15 a 65 anys, la meitat dels quals vivia a menys de 150 metres d’una Estació Base de Telefonia Mòbil, situada a un turó enmig de la població. La resta vivia a més de 250 metres.

El primer grup de persones estava sotmès “a una exposició 10 vegades superior” a la radiació de la base que el segon grup, indiquen els investigadors. Això els ocasionava mal de cap, fatiga, insomni, dificultat de concentració, irritabilitat, depressió i pèrdua de gana, afirmen aquests experts, que no descarten que puguin arribar a patir patologies més greus com tumors cerebrals. Un aspecte interessant que revela l’estudi és la importància de la relació entre la presència de disfuncions i el nivell de radiació en què vivien els dels enquestats, més gran com més intens era el camp elèctric. Les 101 persones entrevistades estaven exposades més de sis hores al dia i els set dies de la setmana a les radiacions.

5 comentaris per a

“El síndrome de les microones”, nova malaltia dels veïns per les antenes.

  • esteve vila casañas |

    Fa mes de dos anys, A SABADELL( Plana del pintor) la pressio del veins va obligar a retirar una antena de MOVISTAR que estava CAMUFLADA DINS D’UNA CAIXA BLANCA DE PLASTIC, AL TERRAT D’UNA BOTIGA DE MOBLES!!!!!!! en ple centre urba (just davant dels tallers de la fundacio CIPO que acull deficients mentals lleus i els integra laboralment.
    Ara el pobres usuaris d’aquesta companyia han d’anar a trucar al camp de futbol. La salut va sempre per davant de tot. En bona hora veins meus.

  • esteve vila casañas |

    Ara un video per aquells que pensen que amb un movis es poden fer CRISPETES de blat de moro veurem que no es pot fer sense truc.
    http://www.youtube.com/watch?v=XI3jpagWWlI

  • Alfonso |

    Reciban un atento y cordial saludo.
    Les estoy escribiendo desde Colombia, Sur América.
    Considero que los temas de la página son muy importantes pero desearía preguntarles como puedo leerlos en español pues por la limitación del idioma en que están escritos me hace prácticamente imposible leerlos.
    Gracias

  • esteve vila casañas |

    Amigo Alfonso de Colombia. Comprendo tu malestar por no poder entender este idioma.Se llama Catalan. El que escribe este blog vive en Sabadell, cerca de Barcelona y aqui tenemos un gran apego a la lengua materna. La buena noticia es que en internet existen buenos programas de traduccion de textos. De hecho, yo me escribo con un amigo ingles muy amante de la ecologia y le mando articulos en catalan y el me los devuelve escritos a su idioma para certificar que es facil traducir cuando sabes el nombre de los dos idiomas.De todas formas,ten la certeza de que si escribes comentarios en español te entnderemos perfectamente porque somos bilingues.
    Espero que tengas suerte y sigas en contacto.

  • Angel Perera |

    Hola Alfonso,
    Como bien te dice Esteve hoyen dia hay unos traductores bastante buenos en la red.
    Aquí tienes un link donde poder traducir: http://translate.google.com/?hl=es#
    No es perfectoi, pero para saber de que va un tema sirve.
    Saludos desde Catalunya (Espanya).

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web