Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Hèrnia d’Hiat.

hernia-hiat-01

Què és una hèrnia d’Hiat?

Per situar-nos, ens hem d´imaginar per una banda el esòfag (tub que va des de la boca fins l´estómac), i per l´altre l´estómac en sí.
On s´uneixen, concretament l´apertura que comunica el esòfag amb l´estómac està controlada per una sèrie de muscles (esfínter). Si aquests es debiliten i no tanquen bé, els àcids de l´estómac poden fluir cap el esòfag i causar inflamacions o inclús provocar que part d´aquest penetri en el abdomen originant l´hèrnia d’Hiat.

hernia-hiat-02

Hi ha persones que viuen ignorant que pateixen aquest trastorn, mentre que altres pateixen els seus símptomes amb més intensitat.

En definitiva, és un mal funcionament del esfínter del esòfag. El tòrax està separat del abdomen per un múscul pla nomenat diafragma. El tub digestiu entra en el abdomen a través d’un forat, o hiat, del diafragma. Una hernia d’Hiat és la situació que passa quan una part de l’estómac s’introduïx en la cavitat del tòrax a través de l’hiat del diafragma, produint dolor toràcic i cremors.

El més característic és una sensació dolorosa i  de cremor en el pit i la gola, que s´agreuja després de àpats copiosos, al fet d´estar ajupit o  estirat, o quan augmenta la pressió abdominal.
Això es pot entendre, pensant en que les parets de l´estómac estan preparades per suportar l´efecte corrosiu dels àcids que segrega a l´hora de digerir, però al no tancar bé l´esfínter d´unió i existir reflux, els àcids passen cap a l´esòfag i arriben inclús a les cordes vocals provocant lesions tipus cremades amb coïssor i afonia (les parets de l’esòfag, no estan preparades per el contacte amb l’àcid i d’aquí la cremor).

per-lliscament

paraesofagica

Les causes:

Les causes més freqüents que poden donar lloc a aquesta patologia són desconegudes però poden ser resultat d´un debilitament dels teixits. La obesitat, el tabaquisme i l´estrès  en són factors de risc.
De fet es relacionen amb un augment de la pressió abdominal: tos violentes o vòmits repetits durant períodes llargs de temps, embaràs, esforços intensos, sobre-pes i obesitat.

L´alimentació adient:

L´alimentació pot prevenir o disminuir el risc d´aparició d´aquest trastorn (principalment en cas de sobre-pes o obesitat), o bé ajudar a reduir les molèsties de l´hèrnia d’hiat ja instaurada.

Aliments aconsellats:

.- Llet i làctics : preferir els menys grassos, llet semi-desnatada o desnatada, iogurts no enriquits amb nata, formatge fresc, mató, quallada, mus de iogurt.

.- Carns, peixos, ous i els seus derivats : carns amb poc greix, peix blanc, ous remenats o amb truita o passats per aigua, embotit de pollastre o gall dindi.

.- Cereals, patates i llegums : tots exceptuant els indicats en “aliments limitats”. En relació a les llegums cuites senceres, s´aconsella cuinar-les amb alga kombu, arròs o patates i verdures, i si així i tot no es posen bé, provar cuites en puré i passades per el “Xino” o passapurés per eliminar les pellofes i millorar la seva digestibilitat (la seva tolerància depèn de cada persona).

.- Verdures i hortalisses : evitar les flatulentes (col, coliflor, cols de Brussel·les, carxofes, ceba i pebrot cru).

.- Fruites : fresques molt madures no àcides, millor en forma de batuts o rostides o en compota o puré.

.- Begudes : aigua, brous (caldos), infusions suaus (excepte de menta piperita o amb extractes de menta), sucs no àcids i begudes sense gas.

.- Greixos : oli d´oliva i llavors (gira-sol, blat de moro, soja, …. ), mantega o margarina (es toleren millor en cru) i maionesa sense ou (tofunesa).

.- Altres : melmelades als esmorzars, amb moderació.

Aliments permesos (consum moderat i ocasional) :

.- Llet i làctics : llet sencera (segons tolerància), batuts làctics (excepte de xocolata), cremes, flams i arròs amb llet.

.- Carns semi grasses : peix blau, pernil serrà i pernil dolç magres.

.- Cereals : cereals d´esmorzar ensucrats, segons tolerància.

.- Altres productes : brioixeria (“bolleria”) i rebosteria senzilla (les que en composició s´assemblin més al pa (tipus pa de pessic o magdalena), gelatines de fruites, gelats i sorbets, fruits secs i maionesa convencional.

Aliments limitats (consumir de forma esporàdica o en petites quantitats) :

.- Llet i làctics : llet condensada, formatges forts (greixosos, molt madurs o fermentats), postres làctics amb nata.

.- Carns grasses : fibroses com el conill, carn cuita dues vegades o molt condimentada, embotits grassos, vísceres, ous durs, peixos en escabetx o en sal morra (bacallà, arengades, ….. ).

.- Cereals : pa fresc calent (acabat de fornejà) tipus “baguette” (fermenta en l´estómac i crea molèsties), galetes farcides, amb xocolata o molt ensucrades, etc.

.- Fruites : fruita no madura i crua, fruites àcides, fruites en almívar, fruites assecades i confitades.

.- Begudes : cafè, cafè descafeïnat, tes forts (negres), begudes amb extractes de cafè o guaranà, begudes amb xocolata, begudes amb gas i totes les begudes alcohòliques (irriten la mucosa gàstrica i augmenten l´acidesa).

.- Greixos : nata, mantega, llar, etc.

.- Altres productes : fregits, pastisseria i rebosteria, xocolata i salses picants.

Altres recomanacions dietètiques:

Les recomanacions dietètiques que ajuden a prevenir l´hèrnia d’hiat, són las de l´alimentació equilibrada, natural i biològica amb un aport calòric adequat a les característiques de cada persona per garantir un pes i estat saludables.
En el cas de patir hèrnia de hiat, per reduir els símptomes s´aconsella una alimentació fraccionada (5-6 àpats diaris de petit volum, no deixar passar més de 3 hores sense menjar o beure alguna cosa) que incloguin aliment de fàcil digestió, no irritants segons la tolerància individual, per evitar restriccions innecessàries.

.- En cas de sobre-pes o obesitat, portar una alimentació saludable i amb un aport energètic que permeti de manera progressiva normalitzar el pes.
.- No fer àpats copiosos o pesats, menjar poc a poc i mastegar bé.
.- No menjar aliments sòlids o líquids just abans d´anar a dormir, deixar passar al menys 2 hores.
.- Evitar les salses molt greixoses el·laborades amb rovells d´ou, excés d´oli, nata, formatge ……. tipus carbonara, holandesa, all i oli, etc.
.- Evitar aliments que estimulen la secreció gàstrica com el cafè, l´alcohol i els aperitius.
.- Substituir el cafè, el descafeïnat i el te per xicoira, malta o per infusions suaus (romaní, sàlvia, anís, …. ), excepte de menta, que relaxa l´esfínter del esòfag facilitant el reflux gàstric.
.- Segons els hàbits, es permet un consum moderat de begudes alcohòliques de baixa graduació (cervesa, sidra, vins de taula) durant o després dels principals àpats, mai en dejú.
.- Els derivats del tomàquet (salses) i els sucs dels cítrics solen causar molèsties, en aquest cas podem assegurar l´aport de vitamina C prenen mandarines dolçes o fruites tropicals madures (mango, papaia, …. )
.- Evitar els aliments molt calents o molt frets ja que provoquen irritacions.

Aspectes generals a controlar:

.- Vigilar l´estat de la dentadura, a fi de poder mastegar el millor possible.
.- Deixar de fumar, ja que el tabac irrita la mucosa gàstrica i augmenta l´acidesa.
.- Evitar els antiinflamatoris i l´àcid salicílic (aspirina, couldina) que danyen la mucosa del estómac.
.- Aixecar la capçalera del llit uns 8 cm. a fi de perdre la horitzontalitat i obstaculitzar el reflux durant la nit.
.- Evitar la roba molt cenyida i les activitats que exigeixin doblegar-se i que augmentin la pressió abdominal.
.- ¡¡Alerta amb els antiàcids, doncs disminueixen l´absorció de vitamines i minerals!!.
.- Quan es tingui la sensació de cremor prendre una cullerada de mel, actua com un bàlsam i enforteix l´estómac.

hernia-hiat-03

3 comentaris per a

Hèrnia d’Hiat.

  • Berta |

    Hola!
    m’he llegit aquest article i trobo que està molt bé i molt interessant, però tinc un dubte i és que a classe de Biologia de 1er de batxillerat (que és el curs que estic fent aquest any) ens van explicar que per què al tenir cremor d’estómac s’ha de prendre llet.. i aquí diu que s’ha de prendre mel.
    Dius que la mel actúa com a bàlsam, i la llet quina funció fa?
    Necessitaria la resposta aviat ja que m’han demanat una pràctica sobre això de la cremor i la llet…

    Què em diries? em podries respondre al meu correu.. berta12_24@hotmail.com

    Gràcies!

    Berta

  • Berta |

    Hola!
    m’he llegit aquest article i trobo que està molt bé i molt interessant, però tinc un dubte i és que a classe de Biologia de 1er de batxillerat (que és el curs que estic fent aquest any) ens van explicar que al tenir cremor d’estómac s’ha de prendre llet.. i aquí diu que s’ha de prendre mel.
    Dius que la mel actúa com a bàlsam, i la llet quina funció fa?
    Necessitaria la resposta aviat ja que m’han demanat una pràctica sobre això de la cremor i la llet…

    Què em diries? em podries respondre al meu correu.. berta12_24@hotmail.com

    Gràcies!

    Berta

  • Angel Perera |

    Hola Berta,
    La llet resulta ser àcida al ser analitzada per un mesurador digital del pH; no obstant això, la part àcida és un àcid orgànic: l’àcid làctic. Quan és cremada, la porció de l’àcid orgànic es converteix en diòxid de carboni i aigua. El restant de mineral inorgànic és calci. La llet és classificada per la Macro-biotic Society com un aliment que es transforma en alcalí. El que queda en el cos és alcalí.
    El que passa és que jo no aconsello la llet com a aliment doncs només porta que problemes (no així els làctics fermentats com el formatge, el iogurt o el kèfir), és per això que aconsello la mel que per la teoria dels cinc elements xinesa dona energia al estómac i l’equilibra.
    Una abraçada.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web