Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Col·lagen.

colc2b7lagen-01

Una empresa gironina Protein, S.A., ha tret al mercat un suplement de col·lagen natural alimentari lliure de colorants, conservants, al·lergènics i organismes modificats genèticament anomenat Colnatur®. Aquesta proteïna de col·lagen assimilable nodreix les articulacions, els ossos, la pell i és especialment interessant per persones amb artrosi, osteoporosi, esportistes d’alt rendiment o persones amb sobre-pes.

Seguidament us presentem un article referent al col·lagen, signat per la Mª Teresa Figueres i Juher que és Biòloga i Directora Gerent de l’empresa.

colc2b7lagen-02

COL·LAGEN: LA PROTEÏNA QUE MANCA A LA NOSTRA DIETA

La majoria de nosaltres coneixem el col·lagen per les cremes i tractaments de bellesa, però sovint no som conscients de que el col·lagen és la proteïna més abundant del nostre cos i la que aporta estructura i elasticitat als seus teixits. Així, el col·lagen és el component bàsic dels ossos, cartílags, lligaments, tendons, de les membranes que embolcallen protegeixen les fibres musculars i el muscle. També de la pell, cuir cabellut, genives, dentina, de les parets dels vasos sanguinis, de la còrnia de l’ull i de tot el teixit connectiu que protegeix els nostres òrgans vitals.

Amb el pas dels anys, el col·lagen es degrada i apareixen el dolor articular, la pèrdua de densitat òssia i les arrugues de la pell. Més endavant, comencen les malalties reumàtiques relacionades: l’artrosi i l’osteoporosi.

Artrosi, osteoporosi i arrugues dèrmiques

L’artrosi consisteix en una degradació del cartílag, que protegeix els ossos de l’articulació per evitar la seva fricció. Aquesta degradació va avançant fins a la completa destrucció del cartílag i, finalment, fins a desgastar-ne els ossos. Aquest procés va acompanyat d’un intens dolor. L’artrosi és una malaltia associada al procés d’envelliment (la seva incidència augmenta amb l’edat, de tal manera que a partir dels 70 anys, una de cada tres persones presenten una artrosi més o menys avançada). Però l’artrosi pot originar-se també per haver sotmès l’articulació a un intens desgast, bé sigui pel sobre-esforç ocasionat per la pràctica intensa d’un esport o la musculació (els esportistes acostumen a presentar els primers símptomes d’artrosi des de molt joves), per algun traumatisme, en l’exercici d’algunes professions que comporten carregar pesos o mantenir una postura forçada (taxistes, camioners, xofers, persones que treballen moltes hores davant d’un ordinador o dempeus,…) o degut al sobrepès.

L’osteoporosi és una altre malaltia reumàtica associada a l’envelliment, que consisteix en la pèrdua de la densitat dels ossos, de tal manera que aquests es fragilitzen i es trenquen amb gran facilitat. Encara que aquesta malaltia afecta als dos sexes, la seva incidència és força més alta en la dona que en l’home, degut a la disminució dels nivells hormonals que té lloc durant la menopausa. Durant molts anys, s’ha associat l’osteoporosi a la pèrdua de sals càlciques de l’os (hidroxiapatita o fosfat tricàlcic), però recentment els científics s’han adonat de que aquesta pèrdua de calci sovint està més relacionada amb la manca d’una matriu de col·lagen en condicions, on el calci ingerit pugui fixar-se. De fet, els bebès i els nens petits encara no tenen els seus ossos ben calcificats i, malgrat això, degut a que tenen el seu col·lagen ossi en perfectes condicions, difícilment es fracturen els ossos (és de tots coneguda l’expressió: “els nens són de goma”). Resumint, l’osteoporosi està tant o més relacionada amb la degradació del col·lagen ossi que amb un dèficit de sals càlciques en la dieta.

La pell és l’òrgan de protecció que recobreix el nostre cos. Està format per tres capes, la interior de la qual, la dermis, és la responsable de l’activitat cutània, ja que d’ella depenen la resistència i la flexibilitat de la pell. La dermis està formada principalment per fibres de col·lagen i d’elastina, totes dues amb una composició i estructura similar.
L’envelliment provoca una sèrie d’alteracions en totes les capes de la pell. A la dermis, les fibres de col·lagen i elastina van perdent a poc a poc les seves propietats d’extensió i recuperació. Llavors, en les zones de major flexió apareixen fines línies d’expressió que es converteixen en arrugues quan la flaccidesa les remarca.

El col·lagen en els aliments

Per pal·liar aquests processos d’envelliment i degradació del propi col·lagen, aquesta proteïna hauria de formar part de la nostra alimentació. Malgrat això, la dieta actual acostuma a ser pobre en aquest nutrient. El col·lagen és una proteïna exclusivament animal, que podem obtenir menjant carn i elaborats carnis, especialment els que venen dins una tripa natural de col·lagen, com el fuet i la llonganissa- o en les carns amb un major contingut de tendons i lligaments –comunament anomenats tendrums o nervis-. També pot obtenir-se del peix, malgrat que el seu col·lagen s’acumula en la pell i les espines. Les gelatines que s’utilitzen en l’elaboració de flams i postres, els brous de carn o peix, així com alguns plats de la cuina tradicional a base de cartílags (peus de porc) o budells (tripes), son també un important aport de col·lagen.

Las raons del baix contingut en col·lagen de la nostra dieta son diverses. En primer lloc, les presses a l’hora de cuinar i la tendència a una dieta cada cop més vegetariana. Per altre banda, el col·lagen és una molècula llarga i complexa, el que fa que molts dels aliments que la contenen siguin difícils de digerir i produeixin flatulència; és el cas de les tripes dels embotits o dels nervis de les carns. Altres, com els brous de carn o de peix, o els plats tradicionals, requereixen temps llargs de preparació. Molts dels aliments que contenen col·lagen, presenten continguts elevats de greix (embotits) o sucres (postres amb gelatina). A més, el col·lagen dels aliments que no ha estat sotmesos a una intensa cuita és assimilat pel nostre organisme solament en un petit percentatge.

Colnatur, un suplement natural de col·lagen

Ara disposem d’un complement alimentós que ens proporciona col·lagen en la forma més adient pel nostre organisme: Colnatur, un col·lagen alimentari extret i pre-digerit mitjançant un procés natural (no químic) que el fa molt assimilable. Colnatur no presenta cap dels problemes que hem vist en els aliments que contenen col·lagen: no origina digestions pesades ni flatulència i no conté sucres ni greixos.

Prenent-lo diàriament a la dosi recomanada (10 g/día), Colnatur nodreix i regenera els teixits col·lagènics del nostre cos, redueix el dolor articular i col·labora en la prevenció i tractament de l’artrosi i de l’osteoporosi, al mateix temps que redueix les arrugues dèrmiques. Aquests  beneficis de salut, en especial la reducció del dolor articular, s’aprecien després de 1 a 3 mesos de prendre’l diàriament a la dosi recomanada. Molts d’aquests beneficis han estat comprovats mitjançant rigorosos estudis científics i clínics, els quals poden consultar-se directament en la web informativa del producte.

Colnatur és un aliment d’una total seguretat alimentaria, que no porta colorants, conservants, saboritzants, al·lergògens ni OMGs (organismes modificats genèticament). Tampoc presenta efectes secundaris adversos i és pot prendre juntament amb altres complements alimentaris o amb medicaments. Poden prendre’l les persones amb malalties cardiovasculars, les al·lèrgiques al gluten (celíacs) o a la lactosa, les que pateixen diabetis (tot i que en aquest cas és recomanable consultar el metge per no sobrepassar la ingesta proteica adequada per cada pacient) o les que tenen sobrepès, donat que Colnatur no conté greixos, sucres ni carbohidrats.

Per poder gaudir dels seus beneficis, solament cal incorporar diàriament una cullerada sopera plena de Colnatur (10 g) a algun dels aliments líquids que prenem diàriament. Tot i que el seu sabor es força neutre, es recomana prendre’l dissolt en llet –bé sigui barrejada amb cafè, cacau o te -, sopes, brous, consomés o infusions. Por tractar-se d’un aliment que no presenta efectes secundaris adversos, Colnatur pot prendre’s indefinidament a la dosi recomanada.

Malgrat ser un aliment, degut a les seves propietats terapèutiques, Colnatur pot adquirir-se únicament en establiments dedicats a la salut (farmàcies, para-farmàcies, dietètiques, herbolaris, etc.). La seva comercialització s’ha iniciat a Catalunya, on ja pot adquirir-se en molts d’aquests establiments. Durant aquest any, s’anirà estenent per tot el territori espanyol. Mentre, els consumidors que no resideixin a Catalunya poden adquirir-lo en la botiga virtual de Colnatur, situada dins la seva pàgina web.

Com a consumidora de Colnatur, us recomano que el proveu. No teniu res a perdre i sí molt a guanyar en salut i aspecte.

M. Teresa Figueres
Llicenciada en Ciències Biològiques

colc2b7lagen-04

1 comentari per a

Col·lagen.

  • Fina Soley |

    He començat fa una setmana a prendre Colnatur. Tinc desgast dels cartilegs de les caderes, es possible que hi hagi regeneració? Hauré d acabar al quiròfan amb pròtesi, tenint en compte que tota la meva família (pare, cosins, tiets,…) pateixen d artrosi? Els estudis que heu fet, han donat resultats de regeneració o nomes aconseguire nodrir per aturar el desgast?

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web