Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Funcions i atencions del pàncrees.

El pàncrees és una glàndula localitzada darrere de l’estómac i per davant de la columna. Produeix sucs que ajuden a descompondre els aliments i hormones que ajuden a controlar els nivells de sucre en la sang.

El pàncrees és una glàndula amb forma de fulla, d’aproximadament de 13 centímetres de longitud. Està envoltat per la porció baixa de l’estómac i pel duodè (la primera part de l’intestí prim que connecta amb l’estómac).

El pàncrees té dues funcions principals: la secreció al duodè de líquids amb enzims digestius i la secreció de les hormones insulina i glucagó, les quals són necessàries per metabolitzar el sucre.

Aquest òrgan també secreta grans quantitats de bicarbonat de sodi (el mateix compost químic que el bicarbonat de sosa) cap al duodè, la qual cosa neutralitza l’àcid provinent de l’estómac. Aquesta secreció de bicarbonat de sodi flueix a través d’una sèrie de conductes col·lectors que corren al llarg de la porció central del pàncrees (conducte pancreàtic). Aquest conducte s’uneix posteriorment amb el conducte biliar comú, procedent de la vesícula biliar i del fetge, per formar l’ampolla de Vater, que finalment desemboca al duodè a nivell de l’esfínter d’Oddi.

Els problemes en el pàncrees poden conduir a molts complicacions de salut. Entre ells:

.- Pancreatitis o inflamació del pàncrees: això passa quan els enzims digestius comencen a pair al mateix pàncrees. Pot ser agut o crònic.

.- Càncer de pàncrees. Hi ha diversos tipus de càncer, alguns molt agressius amb mal pronòstic i altres tipus de tumors que tenen millor predicció de vida.

.- Fibrosi quística, un trastorn genètic en què una secreció mucosa espessa i enganxosa pot obstruir els conductes pancreàtics.

El pàncrees també té un paper en la diabetis.

En la diabetis tipus 1, les cèl·lules beta del pàncrees no produeixen insulina causa d’una reacció del sistema immunològic del cos contra elles. En la diabetis tipus 2, el pàncrees perd la capacitat de segregar suficient insulina en resposta als àpats.

Profilaxis:

Per prevenir una pancreatitis o un càncer de pàncrees el millor és evitar els factors de risc que el poden arribar a desencadenar, com fumar, alimentar-se amb carns riques en greixos i l’exposició a determinats productes químics.

Per tenir en compte i millorar la nostra qualitat de vida:

Principalment hem d’eliminar de la nostra alimentació l’alcohol en excés i fer grans àpats. El millor és com sempre repeteixo realitzar 6 àpats diaris, 4 àpats principals i dos àpats lleugers, una a mig matí i una altra a mitja tarda. Reduir al màxim tots els elements i els menjars greixoses sobretot si provenen d’animals i fregits.

Prenent una cullerada d’oli d’oliva amb suc de llimona en dejú cada matí i una altra abans d’anar a dormir, ajudem a mantenir el pàncrees en el seu correcte funcionament. Si patim dolor agut, els emplastres d’argila calenta sobre la zona del pàncrees alleugen significativament el dolor durant la nit.

És molt important perquè el nostre organisme funcioni bé i es vegi saludable mantenir el pes ideal, realitzar com sempre diem, periòdicament activitat física , augmentar la ingesta de fibres que es troben presents en fruites i verdures.

Les persones amb resistència a la insulina, han de tenir cura a més que els seus glucèmies no tinguin grans variacions eliminant la ingesta de sucres simples i farines refinades.

Entre els aliments més beneficiosos per a la cura del pàncrees es troben:

.- Les carxofes: riques en cinarina, un hipoglucemiant natural.

.- L’api: ajuda a combatre el colesterol i anivella la quantitat de glucosa a la sang, a més de neutralitzar els àcids grassos, conseqüents moltes vegades en la diabetis.

.- Els nabius: són vasoprotectors pel seu alt contingut en antocianòsids.

.- La ceba: és un aliment alcalinitzant i ajuda a l’organisme a combatre patologies com l’arteriosclerosi i disminueix els nivells de glucosa.

.- Els cereals integrals: són molt ben tolerats i prevenen les variacions de glucosa típiques de la diabetis.

.- Les fruites: no han de faltar ja que són molt necessàries en qualsevol dieta, pels seus nivells de vitamines i minerals que aporten a l’organisme, són antioxidants i protegeixen davant moltes patologies. Tot i que s’ha de tenir cura de no excedir-se en el seu consum, les més recomanades per a cuidar el pàncrees són el plàtan i el mango.

.- Fruits secs: les oleaginoses com les llavors de gira-sol o carbassa, també són recomanades, ja que posseeixen quantitats significatives de vitamines B i E i minerals.

.- Altres aliments: no han de faltar les llegums, patates i verdures. Aquestes últimes són molt ben tolerades per les persones que pateixen patologies pancreàtiques. Com tenen poques calories eviten l’obesitat tan nociva en pacients diabètics.

2 comentaris per a

Funcions i atencions del pàncrees.

  • Alex Torres |

    Aquesta pàgina està b

  • J8 |

    M’agrada aquesta pàgina! Està tot molt ben explcicat.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web