Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Tòpics alimentaris 01

topics-01

Els tòpics són temes o assumptes que a força de repetir-los, tot el món els dóna per obvis, i no per això necessàriament són veritat.
Els tòpics alimentaris encara que semblin inofensius, poden ser perillosos en matèria d’alimentació perquè es vinculen directament amb la salut “La salut i la malaltia -diuen- entren per la boca”.
Així doncs en revisarem uns quants per posar-los al lloc que els hi pertoca.

topics-02

1.- L´api i les nous són afrodisíacs. No està comprovat. Nombroses cultures de l’antiguitat van creure veure la causa del desig sexual en les propietats de certes plantes, fruites seques i arrels que tenien formes similars als genitals masculins. De totes maneres, avui se sap que les fruites seques contenen vitamina E -denominada vitamina de la fecunditat- que a pesar de no ser afrodisíaca actua com estimulant del sistema reproductor: la seva falta, pot produir esterilitat i problemes per a dur endavant la gestació.

2.- Un suc d’aranja (pomelo) en dejú crema els greixos. No, però ajuda a eliminar-los. Qualsevol fruita cítrica que tingui fibres (kiwi, llimona, aranja o taronja) ajuda que la vesícula funcioni millor, i elimini els greixos a través de l’intestí.

3.- Els fregits produïxen acne. No està comprovat, encara que alguns dermatòlegs associen l’aparició del acne amb el consum de fregits, xocolates i embotits, tots aquests aliments amb alt contingut de greixos.

4.- El pernil cru és més nutritiu que el bullit. En part sí, perquè el pernil cru és exclusivament carn de porc tractada amb sal. Al pernil cuit se li agreguen additius, com farina que al bullir-lo, absorbeixen més aigua augmentant el pes del producte.

5.- La poma neteja les dents. La poma no pot reemplaçar la pasta dental, però al contenir poc sucre no afavoreix la formació dels microorganismes que provoquen les caries.  A més la seva textura cruixent, al mossegar-la fa de raspall i fricciona les genives.

6.- L’oli és més saludable que la mantega. Sí, perquè a l’ésser d’origen vegetal els olis no tenen colesterol. El greix de la mantega, en canvi, és d’origen animal i per tant té colesterol.

7.- Les olives estan prohibides en les dietes per a baixar de pes. No. Contràriament al que es pensa les olives poden usar-se com equivalents. Per exemple: en lloc d’usar en l’amanida una cullerada per a postres d’oli (que equivalen a 10gr. i 100 calories) poden menjar-se 18 olives.

8.- El gelat és digestiu. Des de temps remots se sap que els cítrics, i especialment la llimona, són colesistokinétics (és a dir, que ajuden a una millor funció vesicular). Així, un gelat de llimona després dels menjars ajuda que la vesícula treballi millor. Però els altres gelats no aporten cap benefici digestiu i, en alguns casos, fins i tot, poden pertorbar-lo.

9.- Els productes light no engreixen. No necessàriament. Light o “diet” significa que el producte està reduït en algun dels seus components: greixos, sucres o sals, la qual cosa no sempre indica que aportin menys calories. De qualsevol forma, per més light que sigui el producte, si es consumeix en abundància engreixa.

10.- Menjar pastanagues millora la visió. Si. La pastanaga, juntament amb les verdures de fulla, la carbassa i el préssec són rics en vitamina A. I avui se sap que la manca de vitamina A produïx menor visió en la penombra (nictalopía).

11.- La carabassa engreixa les cames. Cap aliment pot actuar específicament sobre alguna zona del cos.

12.- No és bo sopar porc. Tant el garrí com altres tipus de carns o fregits produïxen una digestió lenta (de 3 a 4 hores), que pertorba el descans i provoca cansament i afebliment pels matins. El millor és menjar frugalment per les nits. D’aquí el refrany: “Esmorzar com reis, dinar com prínceps i sopar com pobres”.

13.- Després d’una fartanera, un dia de dejuni. No. És millor fer almenys quatre menjars, però més lleugers. El cos rebrà així dosis equilibrades de hidrats de carboni, proteïnes, grasses, minerals i vitamines, i es trobarà en millors condicions metabòliques per a cremar el teixit adipós. Aquesta és també la millor forma de no sentir fam i evitar les temptacions.

14.- La remolatxa engreixa perquè té molt sucre. No. El mite es basa en equiparar-la amb la “remolatxa del sucre”, que no és la comestible. Però la remolatxa comuna només té 10 grams de sucre per cada 100 grams, igual que la carabassa i la pastanaga.

15.- Una poma per dia allunya al metge. Sí, perquè disminuïx els nivells de colesterol sanguini i aporta potassi, vitamines C i E. També, augmenta les defenses de l’organisme.

16.- Per a bronzejar-se cal menjar pastanagues. En part sí, perquè té betacarotens (un pigment que hi ha en les verdures de color groc, vermell o ataronjat i en els vegetals de fulla verda), que afavoreix el bronzejat més pujat.

17.- No s´ha de cuinar amb vi. No és així. La cocció amb vi té els seus avantatges: permet utilitzar una menor quantitat de sal perquè ressalta el sabor original dels menjars sense alterar el seu contingut calòric. A més, la graduació alcohòlica desapareix amb la cocció. I moltes vegades torna tendre l’aliment cuinat.

18.- L’enciam prevé el càncer. Si. Les diferents classes d’enciam i verdures de fulles verdes contribuïxen a disminuir el risc de càncer, especialment el d’estómac. També pot reduir el risc de malalties cardiovasculars, l’infart i les cataractes pel seu contingut en vitamines C, E i carotens, especialment alt en les fulles més externes.

19.- L’espinac dóna força. Si, però no tant com es creu. Utilitzada a Occident des de fa 500 anys, el seu consum es va popularitzar a partir de la dècada del 50 perquè una mala transcripció d’un informe científic li va adjudicar deu vegades més ferro del que en realitat conté (23 mg. cada 100 gr.) i en Popeye va fer la resta. No obstant això, pocs saben que supera a la pastanaga en betacaroté, i que 3/4 de tassa d’espinacs cuits proveïxen el 100% dels nostres requeriments de vitamina B6, 50% de la vitamina C, 25% d’àcid fòlic i un sorprenent 300% de vitamina K. També proveïx ferro i potasi, és 100% dietètica, lliure de greix, i només aporta 23 calories per tassa.

20.- Cal prendre almenys 2 litres d’aigua per dia. Si, és fonamental. Quan augmenta la proporció d’aigua en l’organisme millora el funcionament dels ronyons i s’incrementa la capacitat de desintoxicació i de defensa.

21.- La llentia és la carn dels pobres. Sí, és tan nutritiva com la carn, però només quan es  combina amb arròs, ordi o blat. D’aquesta forma, totes els llegums (llenties, cigrons, soja verda) són una bona font proteica i energia.

22.- El potassi és bo per als hipertensos. Així és, perquè regula els nivells de líquid en l’organisme i ajuda a eliminar l’excés de sodi, evitant que pugi la pressió arterial. El potassi està en les fruites seques, albercocs, plàtans i vegetals de fulla, preferentment crus, i en la patata cuinada amb la seva pela.

23.- La patata no té valor nutritiu. No és veritat. La patata és molt rica en potassi, midó i vitamina C.

24.- Un suc de taronges per dia evita els refredats. No els evita, però augmenta les defenses per les propietats antiinfeccioses que posseïx la vitamina C.

25.- És bo consumir iogurt quan es pren antibiòtics. Si. Els antibiòtics destruïxen la flora intestinal i els lactobacils del iogurt la reconstituïxen. També són bones les llets fermentades tipus kèfir o els probiòtics.

26.- El pebre és millor que la sal. Si bé no augmenta la pressió arterial, per la seva alta propietat irritant no és recomanable en persones amb problemes gàstrics, de morenes o quan es tenen diverticles en els intestins.

27.- La sal engreixa. La sal no engreixa, perquè, igual que les vitamines i els minerals, no aporta calories. Però si afavoreix la retenció de líquids i així la sensació d’inflor.

28.- La fruita engreixa més si es menja com postres. No. Com qualsevol altre aliment, la fruita engreixa només si es menja a l’excés. Per tant, pot ingerir-se en qualsevol moment del dia. És més, avui sabem que la vitamina C que conté la fruita permet, al ser menjada com postres, una major absorció del ferro que proveïx un plat de carn.

29.- Les galetes Maria aporten menys calories que el pa blanc. No, les galetes tenen grassa, per tant, a igual quantitat, el valor calòric és molt major. El pa blanc té 280 calories en 100 grams, contra 420 en la mateixa quantitat de galetes.

30.- La mozzarella engreixa més que el formatge dietètic. Depèn de quina mozzarella i de quin formatge. El formatge dietètic comú té 300 calories cada 100 grams, contra 250 calories de la mozzarella comuna. Però el dietètic més baix en greix té només 200 calories per cada 100 grams.

31.- El te i el “mate” són digestius. No està demostrat. Hi ha, sí, tes d’herbes (tisanes) que col·laboren en la digestió.

32.- La margarina engreixa menys que la mantega. La margarina i la mantega tenen pràcticament les mateixes calories. Quan es tracti de margarines per empastifar o light tenen menys calories. Però la diferència està en que la mantega ès greix animal i per tant saturat lo qual comporta colesterol i transformació ràpida en “michelins”, si no el cremem amb moviment.

33.- Les torrades engreixen menys que el pa fresc. No. Una llesca de pa de 50 calories seguirà tenint 50 calories encara que es torri. La diferència és que pesarà menys per l’evaporació d’aigua. El torrat té a més l’avantatge de fer més digestiu el midó del pa.

34.- La compota de prunes és laxant. Si. Les prunes, ja siguin en compota, fresques o dessecades, tenen una substància -bàsicament a la pell- que contribuïx a la contracció del múscul intestinal i per tant alleugen el restrenyiment.

35.- La infusió de til·la és sedant. Sí, igual que les herbes anomenades passiflora o valeriana, produïx un efecte relaxant, aplaca i disminuïx l’angoixa facilitant el descans per la nit en cas d´insomni.

36.- Quan es té un atac de fetge, res millor que un te amb llimona. Sí, però és encara millor una infusió de llimona (trossos de llimona tallats i bullits en aigua) perquè produïxen un millor funcionament vesicular. Segons l´alimentació oriental basada en els 5 elements, tots els àcids són beneficiosos per el fetge i a la vegada perjudicials per l´estómac.

37.- L´herba mate ajuda a mantenir-se jove. No està demostrat, però es creu que aquest seria un efecte secundari ja que l´herba conté vitamina C, B1 i B2. A més aporta ferro i magnesi, i és estimulant, disminuint el cansament.

42-18121406

1 comentari per a

Tòpics alimentaris 01

  • Quim Duran |

    Com sempre, molt interessant.
    Sempre és bo llegir a qui en sap.
    Enhorabona.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web