Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El metabolisme i els 8 metabolitzadors Universals.

Hi ha moltes possibilitats que, en certs moments, el vostre metabolisme hagi estat transformat per alguna cosa diferent al menjar, les drogues o l’exercici. Recordeu moments en què, asseguts a casa, us hagueu sentit baixos d’energia o lamentant-vos de vosaltres mateixos? Una situació en què si algú us hagués preguntat “com està el teu metabolisme?” Haguéssiu dit “mandrós”, com havent fet el test que determina si serà un encert … o un error.

¿Encallat? De sobte algú et truca per telèfon -es tracta d’un tema sentimental interessant o de bones notícies sobre diners-, a l’instant, l’estat d’ànim canvia; et sents renéixer i optimista i, si en aquest moment algú et preguntés de nou , “com està el teu metabolisme?”, la resposta hagués estat “molt actiu”.
Què és el que ha passat? De sobte tens una enorme energia encara que no hagis begut cafè ni  pres cap droga. Ha sigut una elevació del teu món emocional que ha encès el teu cos. Així és com el metabolisme pot canviar tan ràpidament.

La bona notícia és que nosaltres podem utilitzar aquest poder de connexió ment-cos per a crear un metabolisme nou i poderós sense haver de canviar la nostra ingesta de menjar o la quantitat/qualitat del exercici que fem. Aquí és d’on provenen els 8 metabolitzadors Universals, algunes de les més importants peces perdudes del nostre trencaclosques metabòlic, la nova generació de potents rejovenidors biològics, que han demostrat ser essencials per a la nostra salut, al nivell més profund de la nostra realitat.

Tot i haver existit durant molt de temps, aquests 8 metabolitzadors Universals, no han sigut tinguts en compte. Això ha succeït així perquè sempre havíem cregut que el que podia realment millorar el metabolisme havia de procedir exclusivament del menjar, una càpsula o un exercici vigoritzador, mentre que els 8 metabolitzadors Universals pertanyen a una categoria diferent. Permet-me dir -regeneradors metabòlics transsubstancials-, és a dir “que estan per sobre i més enllà de la realitat de la matèria”. No els pots tocar, no els pots veure, no vénen envasats, ni es poden vendre per la xarxa, encara que siguin fonamentals per al metabolisme com les vitamines, els minerals, l’aigua, l’exercici físic o fins i tot gairebé més que ells. Sense la seva presència mai podrem convertir-nos en els éssers biològics vitals, tal com hem estat dissenyats. Abans de veure aquestes eines úniques de transformació, revisem les bases fonamentals del que avui es coneix com metabolisme.

És clar que molta gent utilitza la paraula metabolisme, però només uns pocs coneixen el seu significat. Si en una sala amb centenars de naturòpates i nutricionistes preguntessis “Quina és la definició de la paraula metabolisme?”, Segurament obtindries centenars de respostes diferents. Per això és com no ens sorprèn que una persona corrent estigui confusa sobre el tema. Anem a lo bàsic i busquem la definició de metabolisme en un llibre de textos clàssic:

El metabolisme és la suma total de totes les reaccions químiques de l’organisme.

Estàs sorprès de la seva simplicitat? Per descomptat que nosaltres podem parlar sobre el metabolisme de determinats teixits, com el fetge o la tiroide, o parlar del metabolisme de determinades substàncies, com el colesterol, també del metabolisme de diferents sistemes del cos com, per exemple, el metabolisme digestiu. La gent que diu “vull incentivar el meu metabolisme” s’està referint al metabolisme relacionat amb la crema de calories, també conegut com eficiència tèrmica.

Amb aquesta referència en ment, si volem incrementar el nostre metabolisme, nosaltres procedim a bombardejar l’eficiència química del nostre cos amb exercici, drogues, suplements d’avantguarda o una combinació màgica d’aliments. Aquests procediments han resultat provadament útils però ja no són adequats a l’hora de descriure la realitat metabòlica.

Això passa perquè el metabolisme no només afecta en exclusiva al cos sinó que opera de la mateixa manera i simultàniament en cos, ment, emocions i esperit. Investigacions realitzades -dins de les ciències que estudien la relació ment-cos- han demostrat de forma contundent i sorprenent la relació existent entre el que pensem i sentim i la química de l’organisme. La ciència ha revelat el profund efecte de la química de l’estrès, la relaxació, el plaer, la depressió, així com els efectes que tenen en la nostra vida, tant l’oració espiritual com la relació amb les nostres mascotes, o la proximitat de la gent que estimem .

Per descomptat que tot el que succeeix en la nostra vida, des del naixement fins a la mort, forma part i és creació del nostre metabolisme. Tota informació sensorial que impacti en el nostre sistema nerviós humà es transforma en certa forma de digestió, assimilació o eliminació. En aquest mateix moment estem metabolitzant en la nostra vida elements del nostra últim àpat, paraules d’aquest escrit, així com detalls importants de situacions clau que van succeir a començaments d’aquesta setmana o fins i tot abans. Metabolitzem els nostres somnis, pors i fantasies així com els nostres estats d’ànim, gelosia i alegries, la bellesa que ens envolta, les traïcions patides, la nostra sort i la nostra desgràcia -tot això, a més del gelat de iogurt, l’entrepà de pollastre o del sushi que ens vam menjar, independentment de les ajudes digestives que hàgim pres-. Tenint tot això en compte, sorgeix una nova i més fresca definició del que el metabolisme realment és:

El metabolisme és la suma total de totes les reaccions químiques de l’organisme, més la suma total dels nostres pensaments, sentiments, creences i experiències.

I aquesta definició no és només més completa i encertada des del punt de vista científic, sinó que intuïtivament, es pot reconèixer com a correcta. Si estàs d’acord amb aquesta definició estàs en sincronicitat amb disciplines com la Naturopatia, l’Ayurveda i la Medicina Xinesa, que durant milers d’anys han tingut en compte la naturalesa inseparable de ment, cos i cosmos.

Molts de nosaltres ens hem acostumat a acceptar la noció errònia que, d’alguna manera, la nostra assignació de metabolisme ens va ser racionada. Creiem que no en tenim suficient per fer el que necessitem fer senzillament perquè el sistema es va trencar. Tot el que podem fer és restablir-lo amb vitamines, drogues, una dieta o un programa d’exercicis. Si trobéssim l’expert adequat amb la resposta adequada, tot funcionaria de meravella.

La veritat és que tots hem nascut poderosos metabòlicament. Si has arribat fins aquí és perquè el meravellós cos que habites ha fet un treball valuós. Les forces de l’Univers ens llancen a aquest món amb una empenta defensora de la vida tal, que ens permet realitzar el nostre viatge i elevar-nos tan alt com necessitem. Però quan ens trobem atrapats en situacions psicològiques de lluita per sobreviure en comptes de volar, bé per l’efecte crònic produït per nivells baixos d’estrès, manca de respiració, una vida agitada contínua, falta d’atenció o de plaer, així com per ritmes discordants o una vida personal negativa, perdem moltíssima energia i temps preciós. També perdem poder quan renunciem a la nostra dignitat i autoritat interior, o ens rendim a un treball que no ens agrada, als diners, als “experts”, a emocions nocives o una vida agitada -només per nomenar algunes causes-. Recupera el teu poder personal en aquestes àrees i recuperaràs la força de la teva salut metabòlica. És així de simple i, alhora, així de profund. Poder personal i poder metabòlic són un i equivalents.

Ara sí, vegem els 8 metabolitzadors Universals. Considera com pots utilitzar-los al llarg del dia, de manera que et portin al pròxim nivell potencial, tant personal com biològic.

1. El poder metabòlic de la Relaxació.

Quin és el principal culpable que ens priva de la nostra capacitat de digerir i cremar calories com correspon? L’estrès. Senzillament utilitza el mateix endoll al cervell: el que activa a l’estrès i desactiva la digestió. La bona notícia és que aquest mateix endoll en el cervell també activa, tant la relaxació, com el poder d’una digestió saludable.

Menjar de manera precipitada i ansiosa porta a l’excreció de nutrients, pèrdua de calci, increment en la producció de cortisol, fet que redunda en pèrdua de musculatura i increment de greix corporal. Comença fent abans de cada àpat, de 5 a 10 respiracions llargues i profundes, lentament. Així tallaràs en menys d’un minut la resposta a l’estrès i tornaràs al teu ple poder metabòlic. A més, el menjar ràpid, posa al cos en una situació d’estrès. Aprèn a menjar lentament, transformar-te en un menjador lent i així aconseguiràs l’estat òptim de digestió i assimilació -la relaxació-.

2. El poder metabòlic de la Qualitat.

Estàs confós pels consells alimentaris posats a disposició pels experts? Si és així, menja aliments de qualitat, la més potent estratègia nutricional que pots seguir. Qualitat significa: menjar cru, fresc, orgànic, gourmet, cultivat i produït amorosament així com preparat conscientment. Qualitat significa que els nostres aliments tinguin una història que explicar-nos. També significa valors nutricionals elevats. Això últim és molt important perquè, si contínuament triem menjar aliments pobres o produïts massivament, el cervell registra aquest dèficit nutricional i ens incita a menjar més. Per això, quan la gent creu que li falta voluntat perquè menja massa, no és així. Ells en realitat estan psicològicament induïts a menjar més per manca de menjar amb densitat de nutrients.

3. El poder metabòlic de l’Atenció.

Aquí, una vegada més, la majoria de nosaltres creiem que tenim un problema de manca de voluntat quan mengem en excés, i no és així. Mengem massa per manca de vitamina A -A d’Atenció-. Hi ha una cosa que els científics anomenen “la fase cefàlica a la resposta digestiva”, que és una manera curiosa de nomenar a la “fase directriu” de la digestió -sabor, olor, satisfacció i estimulació visual del menjar-. Quan mengem de manera inconscient el cervell interpreta aquesta falta d’atenció com gana, per això mengem més. El que és encara més problemàtic és que, tant la digestió com l’assimilació de nutrients, es veuen minvades quan ens “adormim davant del plat” o no parem atenció al menjar. Aprèn a “menjar quan menges”, deixa de fer mil coses quan menges i així veuràs incrementar el teu nivell d’energia i satisfacció.

4. El poder metabòlic del Ritme.

Sabies que tan important és el que menges com quan ho menges? La teva capacitat per cremar calories és molt més gran quan el sol està ben alt en el cel -al migdia, a l’hora del menjar- i menor, a la nit. Durant segles, els lluitadors de sumo, han tingut en compte aquest avantatge pel que fa a factor metabòlic, per menjar moderadament durant el dia i molt a la nit.

Així és que, si estàs prenent un esmorzar lleuger, un àpat lleuger i després un sopar abundant, vés amb compte perquè estàs fent una “dieta Summe”. La bona notícia és que readaptant els teus hàbits de menjar al seu ritme natural, el teu metabolisme es reactivarà. Recorda fer el teu àpat principal al migdia, un esmorzar moderat i un sopar lleuger, i observa els canvis que es produeixen en energia i pes.

5. El poder metabòlic del Plaer.

Si no tens vitamina P -P de Plaer- no tens un àpat de veritat. L’experiència d’un sopar sensual incrementa l’absorció de nutrients, mentre que un àpat fluix i sense atractiu, la redueix. Ens agradi o no, el nostre cervell està programat per a buscar i rebre plaer. Aquests sabors dolços que creixen en la teva llengua tenen una funció important: motivar. Si no trobem el plaer que busquem -bé perquè ho neguem o perquè ens sentim estressats o culpables quan mengem aliments “prohibits”- un cop més, el cervell interpreta la manca de plaer com gana, i ens incita a menjar més. Practica l’art i la ciència del plaer quan mengis i així aconseguiràs un nou nivell de metabolisme.

6. El poder metabòlic del Pensament.

Has pensat alguna vegada en el teu aliment preferit i sentir com se’t feia aigua la boca? O, per contra, pensat en menjar desagradable i sentir que se’t regirava l’estómac? Aquestes experiències ens demostren que la digestió comença literalment en la ment. Els nostres pensaments impacten en el nostre metabolisme nutricional.

I, per descomptat, pensaments negatius sobre el menjar inhibeixen directament la nostra digestió a través dels conductes nerviosos, hormones, neuropèptids i altres bio-substàncies. Pensaments positius sobre el menjar afavoreixen la digestió per les mateixes vies. I encara més, pensaments estressants com: “Estic molt grossa” o “No estic bona”, creen excés de cortisol, el que porta a reduir el metabolisme ia augmentar de pes. Pren consciència dels teus pensaments i hauràs fet una decisió d’apoderament nutricional.

7. El poder metabòlic de la Història.

Recordes l’exemple d’estar assegut a casa, sentint-te baix/a d’energia i lamentant-te de tu mateix/a, fins que de sobte va sonar el telèfon i com que es tractava d’algú que et interessava sentimentalment o et van donar una bona notícia, a l’instant et vas sentir amb energia i feliç d’estar viu/viva? Bé, aquest és el poder sorprenent de com es transforma el metabolisme quan la nostra història es reinventa. Simplement, en crear una història positiva, inspirem al nostre metabolisme a potenciar-se. Reescriu el teu conte interior pel que fa a menjar, salut i al teu cos, d’una manera positiva i vital, i veuràs també com es reescriu el metabolisme.

8. El poder metabòlic del Sagrat.

La ciència comprèn que una cosa tan senzilla com una oració pot produir una resposta relaxant en el cos, el que porta a una digestió i assimilació òptimes, així com a un increment en la nostra capacitat de cremar calories. Però has considerat que la nostra connexió amb lo sagrat pot conduir també a un accés -encara no gaire comprès- de potents canvis en el nostre metabolisme? Qualitats com l’amor, la sinceritat, el coratge, la compassió, la fe i el perdó, són grans activadors del metabolisme. Quan la nostra forma de vida atrau aquestes qualitats, elles actuen com a catalitzadors de sanació en el nostre cos, alliberant energia i poder que porten al nostre metabolisme a un lloc nou. Rituals positius, tant amb el menjar com amb el cos, realitzats amb un sentit expandit de propòsit, poden inspirar i vigoritza, elevant el nostre estat psicològic a nivells superiors.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web