Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Contaminació electromagnètica,

La contaminació electromagnètica està provocada per camps electromagnètics de baixa freqüència que poden provocar malalties en el cos humà. Ja ne’m parlat varies vegades, però crec interessant de tornar-hi doncs és un tema que ens queda molt amagat i en realitat te molta importància.

Què provoca la contaminació electromagnètica?

Els camps electromagnètics (CEM) de baixa freqüència (50 Hz) es generen al voltant de qualsevol equip elèctric que estigi funcionant en aquell moment, sobretot transformadors (o electrodomèstics que els incorporen), motors i equips electrònics (TV, ordinadors, equips de música, etc.) També provoquen contaminació electromagnètica les línies elèctriques d’alta tensió i conductors de qualsevol instal·lació elèctrica.
És a dir que en moltes ocasions no és només una línia d’alta tensió exterior la que provoca aquesta radiació sinó que també hi ha elements de risc molt més propers.

Per què ens afecten els camps electromagnètics?

L’organisme humà, igual que el dels altres éssers vius, posseeix una estructura que funciona gràcies a l’acció de corrents elèctriques i magnètiques molt dèbils. Per aquesta raó els camps electromagnètics d’origen artificial poden arribar a provocar, a mitjà i llarg termini, greus malalties en el cos humà doncs els distorsionen.

La majoria dels estudis duts a terme conclouen que l’exposició continuada a camps electromagnètics elevats comporta efectes com el cansament crònic o l’aparició de malalties diverses com l’insomni, mals de cap freqüents, pèrdua de reflexos, falta de concentració, etc.

Alguns estudis efectuats

L’any 1992, l’Institut Karolinska d’Estocolm va presentar un informe sobre l’efecte dels camps electromagnètics en les persones. Aquest estudi es va desenvolupar entre 1960 i 1985 sobre una població de 436.503 persones exposades a la radiació electromagnètica continuada d’una línia d’alta tensió. Els estudis duts a terme van evidenciar que determinades malalties es manifestaven a partir de les 200 nT (nanotesles), i 10 V / m (a freqüències de 50 Hz), augmentant considerablement el nivell de risc quan aquests valors augmentaven.

En el desaparegut “Institut de Bioelectromagnetisme Alonso de Santacruz” de la Universitat d’Alcalá de Henares, es va arribar a descobrir que el funcionament de la glàndula pineal s’alterava per efecte dels CEM. Aquesta glàndula segrega l’hormona melatonina, que manté en forma el nostre sistema immunitari, i regula el creixement de les cèl·lules del cos. Per això la seva alteració repercuteix en els processos infecciosos i al·lèrgies, així com en el creixement anormal de les cèl·lules en el càncer.

A principis de 1998 l’Organització Mundial de la Salut, va iniciar un estudi a set anys amb un pressupost de 3,3 milions de dòlars per investigar els efectes de l’exposició ambiental i ocupacional als camps electromagnètics.

A partir de quins valors hi ha risc?

La contaminació electromagnètica es considera més perillosa a la nit, quan el cos està en repòs i el cos és més vulnerable. També augmenta el risc quan ens trobem sotmesos a situacions d’estrès i esgotament.
Aquestes radiacions es consideren perilloses a partir dels 2 mili Gauss (200 nano Teslas)

Què podem fer contra la contaminació electromagnètica?

Sense disposar d’instruments de mesura ja és possible evitar la contaminació electromagnètica si tenim en compte algunes petites precaucions com la d’allunyar-nos d’elements elèctrics que es troben endollats.

Un dels exemples més evidents és el despertador elèctric, que a causa de la curta distància a la qual es disposa i al transformador que posseeix emet una elevada radiació sobre les persones. Una ràdio a piles no emet cap radiació però quan es connecta a la xarxa es converteix en un emissor de camps electromagnètics.

I una regla molt important: la distància és la millor solució a la radiació. Com més gran sigui la distància d’una font emissora menor serà la radiació que rebem.

1 comentari per a

Contaminació electromagnètica,

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web