Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La millor alimentació per les teves neurones.

La manera com pensem i sentim depèn del que mengem. Moltes de les malalties mentals que fan que la gent vagi a les consultes de psicologia o psiquiatria podrien evitar-se, alleujar o curar-se mitjançant un canvi en els hàbits alimentaris i amb el suport de suplements nutricionals.

Vols augmentar la teva intel·ligència i preservar la teva salut mental? Voleu vèncer l’estrès i l’ansietat? T’agradaria tenir la recepta per aixecar l’humor i desterrar els moments de desànim? Et preguntes com pots aconseguir un bon son nocturn?. Llavors ¡nodreix la teva ment!

Per als experts en nutrició cel·lular, el que la majoria de la gent aconsegueix intel·lectual, social i emocionalment està per sota del seu veritable potencial, però una alimentació apropiada pot augmentar la seva intel·ligència, millorar la seva estabilitat emocional, reforçar la seva memòria i mantenir jove la seva ment .

Segons aquests especialistes, una correcta combinació de nutrients funciona millor per a les neurones que els fàrmacs i no té els seus efectes secundaris, i moltes de les malalties mentals que fan que la gent vagi a les consultes de psiquiatria poden evitar-se, alleugerir o curar-se canviant els hàbits alimentaris i amb el suport de suplements nutricionals.

“Només té un cervell, Cuidi’l, assenyala el psicòleg experimental Patrick Holford, fundador de l’Institut per a la Nutrició Òptima d’Estats Units i autor del llibre “Nutrició òptima per a la ment”, en el qual ofereix una sèrie de claus per pensar, recordar i sentir-se millor.

Segons el doctor Holford, la manera en què cada un pensa i sent depèn directament del que menja, mentre que la majoria dels problemes psicològics es poden solucionar o alleujar ajudant a la teràpia psicològica, per mitjà d’una correcta nutrició. Per l’expert, hi ha cinc tipus de nutrients que ens mantenen amb una salut mental de primera.

Cinc nutrients essencials

.- Equilibra la teva glucosa. Segons Holford els aliments rics en hidrats de carboni d’alliberament lent, que el cos transforma en glucosa, són el millor combustible per al cervell i el sistema nerviós, perquè no formen substàncies tòxiques en l’organisme, i alliberen la seva energia de una manera constant i gradual. NOTA: Els hidrats de carboni d’absorció lenta: estan formats per molècules més complexes, que per ser absorbides pel nostre organisme han de ser digerides per l’estómac i intestí abans de ser absorbides com sucres simples. En aquest grup si troben el midó, glicogen, cel·lulosa: els cereals integrals, les llegums, les hortalisses i algunes fruites com els fruits vermells, maduixes o cireres. En general, la velocitat d’absorció depèn del contingut de fibra o greix i de la manipulació que hagi rebut, com més refinats, més alt és l’índex glucèmic d’un aliment.

.- Lubrica el teu cervell. Si se li treu l’aigua, el cervell està format en un 60 per cent de greixos, alguns dels quals, com els àcids omega-3 i omega-6 són essencials tant per prevenir malalties com l’Alzheimer o la depressió , i treure el màxim profit a la intel·ligència. En canvi, l’excés d’altres greixos, com el colesterol o els saturats, és nociu.

.- Fosfolípids, les molècules de la memòria. Aquests greixos “intel·ligents” que ajuden a fabricar la mielina que recobreix els nervis, afavorint que els senyals arribin sense problemes al cervell, no només milloren el nostre humor, reforcen la ment i optimitzen el rendiment intel·lectual, sinó que a més ens protegeixen del declivi de la retentiva i el mal d’Alzheimer.

.- Aminoàcids per als missatges cerebrals. Aquests compostos, que són els “maons” amb els quals es construeixen les proteïnes, milloren la capacitat de comunicació interna del cervell, i la seva deficiència pot ocasionar depressions, incapacitat de relaxar-se, mala memòria i falta de concentració. Si les paraules amb què es comuniquen les neurones i nervis entre si són uns missatgers químics els anomenats neurotransmissors, les lletres amb les quals aquests es formen són els aminoàcids.

.- Nutrients que afinen la ment. Igual que en una producció artística on hi treballen nombrosos assistents “darrere de l’escenari” per donar suport als intèrprets, succeeix en el cervell amb les vitamines i minerals, que ajuden a que la glucosa es transformi en energia, els aminoàcids en neurotransmissors, els greixos essencials en altres més complexes, com el GLA o les prostaglandines, i la colina i la serina en fosfolípids. Aquests nutrients contribueixen a construir i reconstruir el cervell i el sistema nerviós i permeten que tot funcioni sense ensurts.

Deu regles d’or per a la dieta

La dieta més sana per al intel·lecte. Per garantir una bona aportació dels cinc compostos que alimenten el sistema nerviós i eliminar aquells que el perjudiquen, tant per curar el cervell, millorar-lo o evitar-li problemes, hem establert deu regles d’or que s’han d’aplicar a la dieta quotidiana:

01.-Menja aliments integrals, des de cereals integrals, llenties, mongetes i nous, fins llavors, fruites i hortalisses fresques, i evita els aliments refinats, blancs i massa cuits.

02.- Pren cinc o més racions de fruita i hortalisses cada dia, triant les de fulla i arrel, com créixens, pastanagues, moniato, bròquil, cols de Brussel·les, espinacs, mongetes verdes o pebrots, crus o lleugerament bullits. Opta per les fruites fresques com pomes, peres, fruites del bosc, melons o cítrics i menja plàtans amb moderació. Dilueix els sucs de fruites i pren fruita seca només de manera ocasional, en petites quantitats i remullada.

03.- Pren quatre o més racions diàries de cereals complets com arròs, mill, sègol, civada, blat, blat de moro o quinoa, en forma de grans, pa i pasta integrals.

04.- Evita qualsevol forma de sucre i els aliments que el porten afegit.

05.- Combina bé els aliments de proteïnes amb els carbohidrats, ingerint cereals i fruites amb nous o llavors, i assegura’t de consumir productes de fècula, com patates, pa, pasta o arròs, juntament amb peix, llenties, mongetes o tofu (mató de soja).

06.- Ingereix peix d’espècies carnívores d’aigua freda. Una ració de arengades, verat, salmó o tonyina fresca, dues o tres vegades a la setmana és una bona font d’àcids grassos omega-3, de la mateixa manera que cal incloure en la dieta fonts de proteïna vegetal, com les llenties, mongetes, quinoa, tofu i hortalisses de llavor. Si prens proteïna d’origen animal, selecciona carn de llom o peix. Per els vegetarians són bones fonts d’àcids grassos omega-3 les llavors de lli, les llavors de cànem i les llavors de chia.

07.- Pren ous, preferiblement de granja, i que siguin ecològics.

08.- Menja llavors. Les millors són les de lli, cànem, carbassa, gira-sol i sèsam. Les aprofitaràs millor si les mols primer i escampats sobre cereals, sopes i amanides.

09.- Consumeix olis de llavors premsats en fred, tant per amanir les amanides i les verdures com per fer salses tipus all i oli. El millor oli per prendre en cru és el d’oliva.

10.- Minimitza la ingestió d’aliments fregits, productes processats i greixos saturats procedents de la carn i els lactis.

1 comentari per a

La millor alimentació per les teves neurones.

  • Juanita Pérez Palomero |

    ¡Me encanta esta página!Es hermosa como sho y me enseña muchas cosas sobre la mente sha que ahora sho necesito mejorar mis estudios porque soy muy chebere y lo suspendo todo y mis papitos se enfadan y me disen hija de la gran chingada

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web