Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Mètode de Relaxació:

Tens estrès? No descanses bé quan dorms? Et crispes amb facilitat? Tens algun múscul en tensió mentre llegeixes aquestes línies: la mà, els dits, la cama …? ¿T’ agradaria practicar un mètode de relaxació anti-estrès en 45 minuts cada dia?

El Ioga porta mil·lennis practicant i obtenint sorprenents beneficis per a la salut amb la respiració, la relaxació i una sèrie de postures nomenades asanes. En aquestes línies aspiro només a animar-vos a aprofundir i a interessar-vos per aquesta tècniques mil.lenàries.

1.- Aprèn a respirar. És fonamental per iniciar una relaxació amb resultats ràpids i efectius. Hem dedicat un ampli espai a ensenyar a respirar, és indispensable recordar-lo abans de seguir els exercicis de relaxació.

2.- Un lloc i una respiració relaxant. Prepareu un lloc còmode i tranquil: sense interrupcions ni sorolls. Pot estirar-te en un llit boca amunt, o en una manta a terra. Concentrat uns minuts en la teva respiració. Deixeu-vos portar per ella. No forci res. Lenta, profunda i silenciosa. Pensa només en la teva respiració durant cinc minuts. Primer concentreu-vos en fer una espiració lenta i profunda. Deixa entrar l’aire als teus pulmons lentament mentre inspires … Assaja una respiració completa. Centreu-vos primer en la respiració abdominal, sent com el diafragma descendeix suaument quan inspires … Concentreu-vos en fer una respiració relaxada, silenciosa, respirar i relaxar … Sent que respires amb el teu cos, sent que els teus ulls respiren, la teva cara, el teu front, respira amb els teus òrgans interns, la gola, els pulmons, el teu ventre, els teus músculs … Pren consciència que totes les cèl·lules del Teu cos estan respirant … (Feu això uns deu minuts …).

3.- Deixeu-vos portar per la gravetat. Ves prenent consciència del teu cos mentre respires lenta, profunda i silenciosament. Sigues conscient de les forces de la gravetat, la terra ens atrau .. Deixeu que cada múscul dels peus, les cames, les cuixes, l’esquena, les espatlles, el coll, el cap … sigui atret per la gravetat. Sent cada múscul molt pesat, allunya de la teva ment qualsevol necessitat de contracció muscular … concentra el teu pensament en la relaxació. Deixa que els teus peus, cames i cuixes, els atregui el sòl … els teus braços estesos cap amunt, el teu coll sense tensió, relaxant … (3 minuts).

4.- Relaxa els peus, les cames i les cuixes. Ves deixant la teva respiració relaxada i el teu cos i centrat la seva ment en parts molt concretes. Primer els peus, els seus dits, un a un … Relaxe’ls, abandona qualsevol tensió que hi hagi, relaxa dit a dit, sent calor quant notis la seva relaxació, la respiració, lentament, ves relaxant la planta del peu, els talons, cada turmell, els bessons de les cames, sent la seva pesadesa .. la de les seus cuixes, la teva zona lumbar … No segueixis fins que hagi desaparegut qualsevol tensió o signe de contracció muscular de les extremitats inferiors, observa mental i passivament com respiren … (6 minuts).

5.- La relaxació de l’esquena, el coll, el ventre, la caixa toràcica, el pit, les espatlles. Seguiu concentrant-vos en la relaxació de cada múscul, relaxat, sentint el seu descans, la seva respiració … En realitat és el teu estat natural, allunya de cada múscul la tensió, no hi ha necessitat de tensió … El teu cervell ajuda a cada múscul a recuperar el seu estat natural en posició de descans … Quan arribeu a l’esquena, concentreu-vos vèrtebra a vèrtebra sentiu que s’eixampla i s’estén, deixa que el diafragma faci un massatge suau a l’abdomen en respirar relaxant del tot, retira del coll alguna rigidesa que encara quedi … (8 minuts).

6.- Relaxa les mans, els braços … Concentrat en les mans. Primer la relaxació dels seus dits, un a un de cada mà. Passa als palmells de les mans, les teves monyeques, els teus avantbraços i braços (8 minuts).

7.- Relaxar el cap, la cara … Preneu-vos un temps molt especial per al vostre cap de forma molt minuciosa. Comença per relaxar les mandíbules, la llengua, els llavis … Relaxa els músculs dels teus ulls: les seves celles, els seves pestanyes … Sent la teva front àmplia, relaxada, relaxar fins als cabells, el cuir cabellut … (6 minuts).

8.- Fins i tot … els òrgans interns … Sent la seva respiració i relaxació. Tot sentint la unitat del teu cos. Viatge pel teu cos i observa que està perfectament relaxat … gairebé separat de tu. Tot abandonant al teu cos ja perfectament relaxat, deixa que la teva ment es recreï amb imatges plàcides, l’aigua, el cel, la natura (2 minuts)

9.- Relaxació total. Abandona mentalment el teu cos, deixi la teva ment surar, viatjar per l’espai, per un bosc amb la llum, el seu aire net, pur, la pau … Sent que canvia de mida mentre camines .. sent que tot que t’envolta té una mida enorme (els arbres, els troncs, les fulles, una abella que vola, gaudeix de la placidesa d’animals pacífics un esquirol, els ocells .. Percep dimensions de grans dimensions … gaudeix dels detalls, les formes de les fulles, els colors de les flors, la mida immens de les flors, les gotes d’aigua, l’olor d’humitat de la terra, recorre les tiges de les plates, mira cap amunt els immensos arbres … camina i feu-vos un gegant d’aire … veu una dimensió diferent, veu petits els arbres, les cases, els pobles … respira molt aire … flotació. Navegueu per les estrelles, per l’espai infinit. .. (tot el temps que vulguis).

Comprovaràs que és un dels millors remeis per al nerviosisme, la tensió, l’estrès ……….. gaudeix i de bon segur que hi tornaràs.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web