Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Remeis naturals per prevenir o curar la ressaca.

 Arriben les festes i com cada any encadenades: El sopar de l’empresa, El sopar dels o de les col·legues, El sopar del gimnàs, La Nit de Nadal, El dinar de Nadal, El dinar de Sant Esteve, El sopar de Cap d’Any, El dinar de Cap d’Any, el dinar de Reis, i per algú potser algun més. La disbauxa, la sobretaula fan que el consum d’alcohol augmenti. I si només fos això … però el problema és que generalment en aquest tipus de festa -fora de casa- les begudes alcohòliques, podríem dir que no són de la millor qualitat, de manera que l’endemà, qui més i qui menys pateix La Ressaca.

Aclarint conceptes:

.- Absorció: L’alcohol una vegada ingerit s’absorbeix en l’estómac i, principalment, en l’intestí prim. La rapidesa d’absorció depèn de l’alcohol que arribi fins a l’intestí prim, de tal manera que diferents aspectes, com per exemple, la presència d’aliments en l’estómac, quantitat d’alcohol ingerida i característiques de la beguda consumida, influeixen en la velocitat d’absorció.

El nivell màxim d’alcohol en sang s’aconsegueix entre els 30 i 90 minuts des que s’ingereix la beguda. Amb l’estómac buit la rapidesa d’absorció és màxima, i després d’un menjar copiós i ric en greixos és molt més lenta. No obstant això, en tots dos casos tot l’alcohol acaba absorbint-se i fent efecte en l’organisme. En la mucosa gàstrica, l’activitat de l’enzim que destrueix l’alcohol (alcohol deshidrogenasa) és menor en les dones que en els homes, és a dir, en el cas dels homes aquest enzim destrueix una mica d’alcohol, mentre que en les dones ho fa en menor mesura.

.- Distribució: Una vegada absorbit l’alcohol es distribueix per la sang i des d’aquí arriba a tot l’organisme. No obstant això, l’alcohol tendeix a acumular-se en el greix; per això les persones amb molt greix toleren una mica millor l’alcohol.

.- Metabolisme: La major part de l’alcohol es metabolitza o destrueix en el fetge a través de l’enzim alcohol deshidrogenasa. L’alcohol és una de les poques substàncies que es metabolitza a una velocitat constant (8-12 ml per hora, 10 grams de mitjana en una persona de 70 Kg), i independent de la concentració d’alcohol en sang.

.- Eliminació: Entre el 2 i el 10% de l’etanol ingerit s’elimina sense metabolitzar, principalment per l’orina, l’aire espirat i la suor. A causa que existeix una equivalència coneguda entre l’alcohol en sang i en aire espirat (la concentració d’etanol a la sang es troba en equilibri amb la concentració en l’aire alveolar en una relació de 1:2000 a 1:2300), és possible estimar la concentració d’alcohol en sang a partir de la concentració alcohòlica en aire, constituint la base de la utilització dels etilòmetres (els que utilitza la policia de tràfic) com a instrument de quantificació alcohòlica.

Al voltant de tots aquests aspectes la saviesa popular a confeccionat una sèrie de normes o remeis tant per prevenir com per curar les possibles ressaques. I és que ja en temps dels romans s’utilitzava la infusió de poliol per mitigar les seqüeles de l’alcohol.

Per prevenir la ressaca (alguns mites i veritats):

.- Evitar beure alcohol amb l’estómac buit. Com més ple està, més triga l’alcohol a arribar a la sang. Millor consumir aliments calòrics, rics en hidrats de carboni i greixos. Els productes lactis produeixen una pel·lícula protectora a l’estómac.

.- Beure amb moderació. Pensa que el fetge metabolitza uns 10 grams d’alcohol a l’hora. Per tant, si en prens 50 grams, aquest estarà circulant per la sang durant 5 hores.

.- Oli d’oliva perquè la beguda no ens afecti tant. Una cullerada d’oli d’oliva verge per cada 20 quilos de pes corporal. D’aquesta manera, comprovareu que la mateixa quantitat d’alcohol ens afecta menys ràpid perquè costa més de metabolitzar. La realitat és pot ser que costi més de metabolitzar però es metabolitza.

.- Posar un manat de julivert (50 grams) en una olla amb mig litre d’aigua i fer bullir 5 minuts. Colar el líquid i beure la meitat abans de l’àpat o de la festa i l’altra meitat en tornar a casa, abans d’anar al llit. No només ens previndrà de la ressaca, sinó que també ens depurarà la sang, el tracte intestinal i les vies urinàries. Sobre tot els ronyons, doncs te un efecte diürètic.

.- Les begudes que provoquen una major ressaca són les destil·lades, les fosques, conyac, brandi, whisky o vi negre no tant. Però en definitiva el que compta és el grau d’alcohol de la beguda i la quantitat ingerida.

.- No fer barreges, doncs si es fan encara afecta més. La veritat és que si, però en definitiva el que compta és el grau i la quantitat.

.- Beure aigua, alternant amb les begudes alcohòliques. De fet dilueix la concentració d’alcohol al moment afecta menys de cop.

Per curar la ressaca:

.- Prendre aliments i/o begudes rics en fructosa, com les fruites ja que ajuden a eliminar l’alcohol de forma més ràpida i afavoreixen la reposició de vitamines perdudes entre les copes.

.- Suc de tomàquet, cogombre, ceba i oli d’oliva. Només arribar a casa pren-te un suc de 2 tomàquets, 1 cogombre, 2 cullerades de ceba picada i 1 cullerada sopera d’oli d’oliva. Si no ets capaç de fer-ho, l’endemà, pren-te un suc de cogombre en dejú o afegiu-lo a l’amanida del menjar per ajudar a desintoxicar.

.- Suc de taronja per restituir part de la vitamina C perduda i aportar energia fàcilment assimilable

.- Infusió de fulles de col. Afegir 6 cullerades de col picada a 3 gots d’aigua. Bullir durant 3 minuts i deixar reposar 20 minuts. Prendre la infusió en menys de 2-3 hores.

.- No menjar plats pesats, sinó arròs, sopa, peix bullit per reposar sals i potassi.

.- Només despertar prendre un o dos gots d’aigua mineral que ens ajudarà a eliminar toxines. Seguidament esmorzar aliments rics en hidrats de carboni (pa, cereals integrals) per pujar el nivell de glucosa en sang.

.- Començar amb una dutxa d’aigua calenta i finalitzar-amb aigua freda per estimular la circulació sanguínia i eliminar toxines.

.- Prendre una infusió de gingebre per alleujar les nàusees.
Per mitigar la sensació de mareig posar un dit a 5 cm del canell, entre els dos tendons i pressionar durant un minut, repetir fins que sentir-se millor.

.- Infusions de camamilla o menta per superar el mal de cap.

.- Unes gotes d’oli de lavanda o llimona al clatell per calmar la fatiga, el mal de cap i les nàusees.

.- Unes gotes d’oli essencial de marduix sobre els polsos per aclarir el cap.

.- Prendre un cafè per alleugerir el símptomes no és una bona pensada doncs l’alcohol té efecte vasodilatador, és a dir, incrementa el diàmetre dels vasos sanguinis, la qual cosa fa que sentim calor, rubor facial, mal de cap i baixada de la tensió arterial, entre altres efectes. La cafeïna provoca vasoconstricció, de manera que reverteix els efectes de l’alcohol. A més, ho fa de manera brusca, incrementant el mal de cap i el seu efecte diürètic empitjora la deshidratació que causa l’excés d’alcohol. Per tant, no és bona idea prendre un bon cafè després d’una nit de festa en què s’hagi abusat de l’alcohol.

.- Encara que el millor que s’hagi inventat contra la ressaca fins avui és el que anomenem el ” consum moderat “, dóna molt bons resultats.

Punts de digito-puntura facial que poden ajudar:

Efectes de l’alcohol i posterior ressaca:
Punts: 19, 61, 26, 41, 50, 63, 85, 113, 0

Es pot atenuar els efectes d’un àpat en què s’ha begut massa alcohol amb un massatge en aquests punts durant dos o tres minuts.

Això permetrà que el fetge i el pàncrees assumeixin millor l’excés de treball que se’ls imposa i fa tornar la forma en eliminar en certa mesura els efectes de l’alcohol, tot dependrà, per descomptat, de la quantitat ingerida i del seu metabolisme.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web