Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Mantega o Margarina?

La Margarina és l’alternativa a la mantega que neix com a necessitat d’aconseguir un producte més barat, més fàcil d’utilitzar a la cuina, de gust més suau i que a més tingui cura del colesterol. Un detall molt important és que existeix la Margarina Vegetal (amb cent per cent d’olis vegetals) i la Margarina “a seques” (que sol contenir llet de vaca o algun altre greix animal). És indispensable llegir bé les etiquetes.

Què són els greixos “trans” i hidrogenats?

La margarina tradicionalment s’ha vingut elaborant a partir de la hidrogenació d’olis vegetals que és un procés industrial que permet convertir un oli vegetal en una substància sòlida, estable i empastifable.

El problema és que aquest procés d’hidrogenació converteix els greixos insaturats en saturats i més crea un isòmer “trans” que és una estructura aliena al nostre organisme. Els estudis i polèmiques sobre les repercussions d’aquests greixos “trans” sobre el nostre organisme a mitjà i llarg termini són contínues ja que són molts els científics que afirmen que encara que originalment aquests olis vegetals amb els quals es fa la margarina no contenen colesterol, en ser hidrogenats tendeixen a elevar el colesterol en el nostre organisme i a més, segons altres fonts, interfereixen en les nostres reaccions metabòliques. El problema és que fins ara se’ns venia la margarina com a alternativa a la mantega per cuidar la nostra salut.

Noves generacions de margarines

El fet que estigui, des de fa anys, en dubte els seus beneficis ha fet que apareguin en el mercat noves “generacions” de margarines realment més sanes.

Algunes empreses van començar per modificar les margarines per extreure’n la major quantitat possible de greix hidrogenat o trans.

Altres han aconseguit disminuir també la proporció de greixos hidrogenats però a més han afegit Fitosterols que són unes substàncies vegetals que impedeixen l’absorció del colesterol.

La veritat és que moltes administracions ja han començat a limitar el contingut de greixos hidrogenats o “trans” en els aliments com a part de la seva estratègia per controlar l’augment de les malalties cardiovasculars. El següent pas serà, segurament, obligar els fabricants a especificar el tant per cent d’aquestes greixos.

La Mantega

La mantega és un producte lacti. Gràcies a que és un producte lacti, el llard conté vitamina A i vitamina D i té un elevat contingut gras.

A més de tenir un elevat contingut gras, concentra principalment greixos saturats.

Per què no és bo el greix saturat de la mantega?

No només perquè greix saturat és això que et sobresurt cap als costats quan tractes de tancar-els pantalons … no, no només per això. També perquè una alta proporció de greixos saturats en la dieta pot produir el desenvolupament de colesterol a les artèries.

Comparació entre mantega i margarina:

.- Ambdues tenen la mateixa quantitat de calories.

.- La mantega és lleugerament més alta en greixos saturats: 8 grams, comparada amb els 5 grams que té la margarina.

.- Menjar margarina en comptes de mantega pot augmentar en un 53% el risc de malalties coronàries en les dones, d’acord amb un estudi mèdic recent de la Universitat de Harvard.

.- Menjar mantega augmenta l’absorció de gran quantitat de nutrients que es troben en altres aliments.

.- La mantega proveeix beneficis nutricionals propis, mentre la margarina té només els que li hagin estat afegits al fabricar-la.

.- La mantega te un gust molt millor que la margarina i millora el sabor d’altres aliments.

.- La mantega ha existit durant segles mentre que la margarina té menys de 100 anys.

Ara … sobre la margarina:

.- És molt alta en àcids grassos trans. (Sí, aquests que recentment els científics han descobert que són dolentíssims i els governs volen començar a prohibir).

.- Triple risc de malalties coronàries.

.- Augmenta el colesterol total i el LDL (el colesterol dolent) i disminueix el HDL (el colesterol bo).

.- Augmenta en cinc vegades el risc de càncer.

.- Disminueix la qualitat de la llet materna.

.- Disminueix la reacció immunològica de l’organisme.

.- Disminueix la reacció a la insulina.

El factor més inquietant

A la margarina només li falta una molècula per ser Plàstic.

Només aquest fet ja és suficient per evitar l’ús de la margarina, i de qualsevol altra cosa que sigui hidrogenada (això vol dir que s’hi afegeix hidrogen, la qual cosa canvia l’estructura molecular de les substàncies).
Podeu fer el següent experiment: Compreu una mica de margarina i deixeu-la en el garatge o en un lloc fresc -que no hi toqui el sol-. D’aquí a uns dies notareu dues coses:

.- No hi haurà mosques, ni tan sols aquestes molestes bestioles se li acostaran.
.- No es podreix ni fa pudor o fa una olor diferent perquè no té valor nutritiu; res hi creix res en ella. Ni tan sols els diminuts microorganismes hi poden créixer.

Resumint:

Mantega o margarina? Cap de les dues és recomanable el seu consum de manera habitual, però si d’alguna manera o altre i de manera esporàdica s’ha n’ha d’utilitzar una, de totes totes millor utilitzar mantega.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web