Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Set -7- dolors que mai hauries d’ignorar.

De vegades tolerem i resistim el dolor, però també s’ha de saber quan no hem ignorar-lo. Sempre que es prengui amb sentit comú, aquesta informació pot ser molt útil. Potser els hipocondríacs haurien abstenir-se de llegir-la, ja que agafada des d’un punt de vista aprensiu cap a la salut podria perjudicar més que beneficiar.

Angel Perera

Perquè el dolor només és un símptoma i darrere d’aquest símptoma pot haver-hi tant causes lleus com greus, l’interessant és saber quan aquest dolor es pot discriminar i prendre un analgèsic tranquil·lament. Fins i tot els metges, quan no tenen clar un diagnòstic, eviten alleujar el dolor amb analgèsics perquè no emmascarin la progressió dels símptomes i així es pot saber què és el que el produeix. És una cosa que el malalt no li fa gràcia però és pel seu propi bé.

1. Dolor Testicular Sobtat

No és tan greu com una puntada a l’entrecuix, però gairebé. I sol acompanyar-se d’inflor i immobilitat del testicle.

Etiologia possible: El més probable és que es tracti d’una torsió testicular. Normalment, els testicles d’un home es troben units al cos de dues formes: Pel cordó espermàtic que s’introdueix en l’abdomen i per teixits de subjecció del voltant de l’escrot.

Però, algunes vegades, en un defecte de naixement relativament freqüent, aquests teixits de subjecció han desaparegut. Això permet que el testicle pugui girar sobre si mateix retorçant el cordó espermàtic, el que talla la irrigació sanguínia del mateix testicle. Això també pot passar de forma espontània sobretot en nens i adolescents, més freqüentment a la nit.
Si aconsegueixes veure-ho a temps, abans de les 6 hores, normalment pots salvar el testicle. Però si passen més de 12 o 24 hores el més probable és que es doni per perdut a causa de la necrosi (mort) d’aquest.

Una altra possible causa de dolor inguinal seria una infecció de l’epidídim, el lloc on maduren els espermatozoides. Encara que no fa mal ni de bon tros tant com la torsió testicular. No crec que ningú pogués aguantar aquest dolor ni dubtés ni un minut en anar a urgències. Perquè fa mal, en paraules d’un uròleg: Molt, molt, molt.

Com es detecta: Examen físic i potser a continuació una ecografia. Antibiòtics si es tractés d’una infecció de l’epidídim. Si es tracta d’una torsió testicular, el més urgent és rotar el testicle en el sentit contrari al que es va produir la torsió de forma manual, si es pot i si no, urgentment al quiròfan per corregir la torsió i subjectar-lo per mitjà d’altres teixits el testicle a l’escrot perquè no pugui tornar a girar.

2. Dolor greu d’Esquena

Dolor molt penetrant a l’esquena, que no s’alleuja amb els típics remeis: Calor, repòs, analgèsics ……….

Etiologia possible: Si no està relacionat amb l’exercici, un dolor greu i agut (sobtat) d’esquena pot ser el símptoma d’un aneurisma (un eixamplament d’una artèria). Els que més problemes donen són els aneurismes abdominals, sobretot el debilitament de l’aorta just per sobre dels ronyons. Si les coses es posen lletges, aquesta artèria, que és la més important del cos, pot “esclatar” i la sang sortir cap a les cavitats provocant una gran hemorràgia interna. Ah, el “bo” és que el dolor desapareix o disminueix.

Encara que també pot tractar-se d’alguna cosa més inofensiva, una pedra al ronyó. Això sí, farà molt més mal i durant més temps.

Com es detecta: Una arteriografia, un mètode amb el qual podem veure els vasos sanguinis amb molta més definició que si només utilitzéssim un TAC. Amb aquesta prova es pot veure la mida, forma i localització del aneurisma. Una vegada que s’han determinat les dimensions, es tractarà amb fàrmacs antihipertensius o amb una cirurgia per a implantar un empelt sintètic.

3. Dolor persistent en el Peu o al Turmell.

Un dolor persistent a la part superior del peu o en la part anterior del turmell que empitjora quan fas exercici i que roman encara que descansis. L’ibuprofé o el Paracetamol no fan res per alleugerir-lo.

Etiologia possible: Probablement es degui a una fractura d’estrès. Els ossos, com qualsevol altre teixit del cos, es troben regenerant contínuament. Però si t’entrenes o fas massa exercici, l’os no aconsegueix recuperar-se i es desenvolupa una fractura d’estrès. Amb el temps, l’os pot quedar permanentment debilitat.

Com es detecta: Amb raigs X i un contrast radioactiu, es pot observar la fractura i et diran que paris de fer exercici fins que la fractura es soldi. En el pitjor dels casos, tindràs una escaiola durant unes setmanes.

4. Dolor punxant a l’Abdomen

Com si et clavessin o punxessin contínuament a l’abdomen.

Etiologia possible: Tens on triar. Com l’abdomen és ple de vísceres, el dolor pot ser des d’una apendicitis, una pancreatitis o una inflamació de la vesícula biliar. En aquests 3 casos, la causa sol ser la mateixa: Alguna cosa s’ha quedat bloquejada dins de l’òrgan en qüestió, donant com resultant una infecció fatal. Si aquests òrgans rebenten, donen el que s’anomena una peritonitis (una inflamació dels teixits de la cavitat abdominal) i és una cosa molt greu. Per això, davant la sospita d’algun d’aquests tres quadres cal acudir al metge com més aviat millor. La apendicitis és molt freqüent, sobretot en joves i passar d’una apendicitis “normal” que el apèndix rebenti i es converteixi en una peritonitis, suposa moltes complicacions i riscos.

Com es detecta:

.- Si el dolor es troba a la zona dreta inferior de l’abdomen, amb un augment del recompte de glòbuls blancs, el més probable és que sigui una apendicitis.

.- Si el dolor és de la zona superior de l’abdomen amb un recompte de glòbuls blancs molt alt el més probable és que es tracti d’una vesícula biliar inflamada.

.- Si el dolor es troba per sota de l’estèrnum i alguns enzims estan elevades, probablement la pancreatitis sigui la culpable.

Tant per l’apendicitis com per a la inflamació de la vesícula biliar, s’extirpen sense dubtar. I encara que un cirurgià, amb sospites d’apendicitis, es trobés una vegada obert l’abdomen, que en realitat no existeix tal apendicitis, es curaria en salut i l’extirparia igualment (i així s’estalvia una doble feina, donada la freqüència de les apendicitis).

5. Dolor transitori del Pit

Un fort dolor que apareix i desapareix ràpidament.

Etiologia possible: Podria tractar-se d’una indigestió. O podria ser un atac de cor. Si el dolor és opressiu, més o menys darrere de l’estèrnum amb sudoració i nàusees té gairebé totes les paperetes per ser un atac. Fins i tot encara que el dolor sigui molt breu, pot ser un símptoma d’alguna cosa seriosa. Com un coàgul sanguini que es queda obstruint una artèria coronària (del cor) amb un diàmetre disminuït. Tallant completament el reg sanguini a una secció del cor. Quant de temps has d’esperar a veure què passa? Realment, res. El 50% de les morts per atacs de cor ocorren als 3 o 4 hores de l’aparició dels primers símptomes. Així que el temps compta.

Com es detecta: Anàlisi de sang per detectar uns marcadors específics del cor danyat. El tractament és mitjançant bypass o una angioplàstia.

6. Dolor a la Cama amb Inflor

El panxell fa molt de mal. Està inflat i és sensible al tacte i fins i tot pot semblar que està calent, com si s’estigués rostint per dins.

Etiologia possible: Seure en un lloc durant 6 hores o més i esperar que la sang que omple les zones més baixes de les cames formin un coàgul (també conegut com trombosi venosa profunda o TVP). Si el coàgul és prou gran, bloquejarà una vena del panxell produint dolor i inflor.

Desafortunadament, el primer que voldràs fer, fregar-te la cama, serà el pitjor que puguis fer. Ja que pot facilitar que el coàgul arribi fins als pulmons la qual cosa pot matar-te.

Com es detecta: Venografia, en què s’injecta una substància de contrast a la vena i després s’utilitzen raigs x. És la forma definitiva per diagnosticar una TVP. S’intentarà dissoldre el coàgul amb fàrmacs o posar una mena de “filtres” en les venes vulnerables per evitar la migració del coàgul i que aquest et mati.

7. Micció dolorosa

Cada vegada que orines, sents coïssor i l’orina té un color vermellós.

Etiologia possible: En el pitjor dels casos, un càncer de bufeta. El dolor i la sang en l’orina són signes d’això, el quart càncer més freqüent en homes. El principal factor de risc és el tabac. Si s’agafa a temps, hi ha un 90% de probabilitats de solucionar-ho. El problema és que les infeccions de bufeta poden donar els mateixos símptomes.

Com es detecta: S’explora a la persona fent-li un tacte rectal o vaginal per detectar una massa estranya a la bufeta. Després es fa una anàlisi d’orina per veure si hi ha bacteris estranyes o cèl·lules canceroses en orina i, més tard, amb un cistoscòpia es veu la bufeta directament. El tumor es tractarà amb cirurgia, radiació o quimioteràpia.

ACLARIMENT: Quan hi han dolors d’aquest tipus que són manifestacions de problemes aguts, el millor és acudir a un centre d’urgències de medicina convencional. En aquests casos la medicina al·lopàtica és la que pot solucionar millor els problemes, de fet aquests -problemes- generalment són manifestacions de no haver mantingut un seguiment naturopàtic de desequilibris que anaven donant símptomes més lleus.

Angel Perera

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web