25
Ull amb la càndida!!!
Tema: SalutMalgrat el seu nom “innocent”, la càndida representa un veritable problema per l’univers femení, ja que aproximadament el 75% de les dones pateix de candidiasi almenys una vegada a la vida i en la meitat dels casos el problema es converteix en crònic.
La càndida és un fong “convidat” del medi vaginal, és a dir, no és un enemic que ve de fora, sinó un inquilí pacífic. Però quan per diferents raons es multiplica en excés, pot arribar a ser agressiu (patogen) i provocar una vaginitis (candidiasi vaginal).
Les causes de la càndida es deuen sobretot a alguna cosa que trenca el delicat equilibri de la zona íntima: un tractament farmacològic (antibiòtics), un fort període d’estrès, mala alimentació, anticonpcetius, …..
En el cas de la candidiasi, molts experts parlen del consum excessiu de sucre com una possible causa. De fet, el fong es nodreix de carbohidrats simples, i per això el meu parer és que el desig de dolç ve donat per la infecció en si.
Un detall important i normalment desconegut per a les dones que pateixen de candidiasi crònica, és que la majoria de les vegades l’origen de la candidiasi és intestinal (una altra zona on el fong prolifera de forma anormal). L’intestí és moltes vegades la “raó oculta” de les molèsties íntimes.
A més de la dieta amb pocs sucres, què més podem fer quan la càndida truca a la porta?
Controlar la càndida: el decàleg anti-fongs:
1 .- Anar al naturòpata immediatament després dels primers símptomes, evitant així que el problema degeneri esperant que es curi sol.
2 .- Evitar la ingesta de medicaments aconsellats per una amiga.
3 .- No buscar la solució en els clàssics remeis de l’àvia, ja que alguns produeixen més mal que bé. En cas de dubte en el diagnòstic cal fer-se un test vaginal, aquesta prova confirma en menys d’una hora la sospita (normalment la càndida s’associa a un bacteri, llavors la cura s’ha de dirigir contra aquest hoste indesitjat). En una setmana estaré en disposició de poder fer el test a la consulta amb un preu molt assequible.
4 .- Seguir atentament el tractament prescrit, assenyalant com més aviat millor els eventuals efectes col·laterals.
5 .- La parella també ha de seguir un tractament antimicòtic en cas de presentar símptomes d’infecció o en cas de candidiasi recurrents.
6 .- Abstenir-se de mantenir relacions sexuals mentre dura el tractament, evitant així el pas recíproc de la infecció.
7 .- Posar especial atenció en la higiene íntima, evitant sabons agressius, salva-slip, tanges, i pantalons estrets (ja que creen un ambient càlid-humit, ideal per a la proliferació de fongs).
8 .- Utilitzar preferiblement roba interior de cotó, ja que la sintètica bloqueja la transpiració.
9 .- Evitar les dutxes íntimes, el seu efecte pot ser contraproduent si no estan explícitament prescrites.
10 .- Evitar el deixar a mitges el tractament, doncs llavors encara és pitjor.