Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


L’esmorzar, l’àpat més important del dia.

És impossible seguir sempre una dieta o una recepta, menys per esmorzar, que sol fer-se amb pressa i just quan es va a començar el dia, però pots seguir aquests consells i així tenir sempre un bon esmorzar. No cal oblidar que és l’àpat més important del dia, ens llevem i hem de posar benzina per a tot el dia.

.- Que sigui alcalí

No comencis el dia amb un esmorzar àcid. Evita els fregits, l’excés de sucre i la cafeïna. Si necessites despertar-te, menja una poma o un te, ja sigui blanc o d’algun cereal, tenen el mateix efecte que un cafè, però són més sans i menys agressius per al teu estómac.

Si al matí et despertes amb mal gust a la boca, estàs seguint una dieta massa àcida. Pren en dejú una llimonada tèbia, sense sucre, i comença a sentir-te millor.

.- No combinis dolç i salat

Si vas a esmorzar alguna cosa dolça, no ho combinis amb alguna cosa salat. Quan fa molta calor o després del gimnàs és bo esmorzar fruita. Procura que sigui una sola fruita i no menjar res més.

Pots fer-te un plat de fruita, o un suc, però si a més et menges un entrepà o un parell d’ous, per exemple, deixa de ser un bon esmorzar.

Els sucres de les fruites passen molt poc temps a l’estómac perquè són fàcils de digerir -per això és que són una aportació ràpida d’energia-. Però si l’estómac està ocupat amb altres aliments, llavors aquests sucres es fermenten i provoquen inflamació.

Si creus que esmorzar només fruita no serà suficient, deixa passar 20 minuts entre la fruita i la resta del teu esmorzar.

.- Menja molts carbohidrats

Els carbohidrats són, segons molts dietistes, els grans culpables que no baixem de pes. Això no només és fals, si no que a més evitar-los és poc saludable.

Has de menjar carbohidrats. De fet, dues terceres parts del que mengis han de ser carbohidrats. El secret és triar els que són bons per a tu.

Canvia les teves pastes i arròs per cereals integrals. Menja civada, quinoa, amarant, ordi, en fi, hi ha molt d’on escollir. Evita els cereals refinats i els productes molt elaborats. Hi ha moltes opcions de pa de qualitat, i productes rics en carbohidrats complexos que et donaran energia, tindran cura la teva salut i et faran sentir millor.

.- Que no faltin greixos i proteïnes

Quan el nostre cos està actiu és quan més necessita proteïnes. Hi ha qui prefereix algun producte animal en els matins, com pot ser ou o un làctic, altres prefereixen mantenir l’esmorzar vegetarià. Si és així, els cereals combinats amb alguna llegum (dues cullerades de llenties o una mica de germinat de soja és suficient).

Cereals i llegums, combinats, li donen al cos totes les proteïnes que necessita.

El consum de greixos també és important, sobretot si es realitzen activitats intel·lectuals. Els greixos són el motor del cervell. Pots menjar algunes nous o una llesca de pa amb oli d’oliva.

.- Consumeix els millors aliments

Procura que els teus aliments siguin integrals, orgànics i de temporada. Si vas a menjar un ou, fes-ho amb moderació, però no mengis només les clares: el colesterol no és tan dolent com diuen. I si vols menjar cansalada o una hamburguesa, no mengis seitan ni proteïna hidrolitzada de soja.

Moltes vegades els substituts són igual o més nocius que els originals. L’aspartame fa més mal que el sucre, i la proteïna de soja és rica en glutamat monosòdic.

Menja millor el que t’agrada, i menja el de la millor qualitat. Si vols per exemple menjar carn de porc, fes-ho. No té res de dolent si ho fas, diguem-ne, un cop al mes.

Si menges un substitut, o alguna cosa de mala qualitat, de vegades creus que no et fa mal, aleshores és més fàcil menjar en excés.

.- Queda’t amb gana

No hi ha major error de quedar massa satisfet en l’esmorzar. L’esmorzar ha de ser abundant i el menjar més important del dia, però tampoc hem d’arribar a la sacietat

Que trist que a les 9 del matí, després d’esmorzar, quedis empatxat.

Pots seguir el consell per la felicitat del mestre Ohashi : menja fins al 80 per cent, esforça’t el 20.

.- Hidrata’t bé

Circula per Internet que amb només el 2 per cent de deshidratació, patim pèrdua de memòria i dificultat per llegir i realitzar operacions bàsiques.

La veritat, ignoro si aquesta dada és veritat, però el 90 per cent del nostre cervell és aigua i els nostres ronyons fan una tasca meravellosa controlant els líquids en el nostre cos. Retenen i envien cap als ronyons l’excedent, juntament amb les toxines de la sang, i proveeixen d’aigua si les quantitats en la sang escassegen.

La renovació de la sang augmenta fins a quatre vegades amb l’estrès, pel que és important que et mantinguis hidratat. Pots posar-li una rodanxa de llimona, o taronja a l’aigua per donar-li un toc de sabor.

I de preferència, pren aigua mineral natural, mai de la xarxa.

.- Restringeix els lactis

Si tens problemes respiratoris, com asma, al·lèrgies o si et emmalalteixes constantment de la gola pels canvis de clima, és probable que els teus símptomes s’agreugin en prendre lactis.

La llet conté sucres i proteïnes que no ens nodreixen, sinó que danyen el cos, obstaculitzant l’absorció de nutrients, promovent inflamació i acidifiquen la sang (coneix més sobre els efectes dels lactis en la salut ).

No resolguis aquests problemes amb llet sense lactosa, és una llet molt tractada. Simplement redueix el consum, o si és possible, elimina els lactis de la dieta.

Els lactis produeixen mucositat i tornen més pesat el treball del còlon.

Si et resulta molt difícil adoptar una dieta sense llet i formatge, prova temporalment els substituts vegetals, però sempre de la millor qualitat. Eventualment hauràs de trobar alternatives nutritives que s’adaptin a les teves necessitats i estil de vida.

.- Asseu-te per esmorzar

No esmorzis per omplir-te. Estàs nodrint al teu cos, és un moment sagrat. Fes-ho amb agraïment, plaer i reverència. Seu per menjar, fes-ho tranquil. Concentra’t en els aliments. No esmorzis veient la televisió ni pensant en les activitats del dia.

Gaudeix la companyia de persones estimades, o de música relaxant. I si vas a menjar enfadat o amb pressa, és millor no esmorzar. Pren-te dos gots d’aigua i vés a la feina.

.- Mastega bé

Poques persones entenen la importància que té la saliva en la digestió. Mastegar no es tracta simplement de reduir els aliments, de tallar i picar, sinó de impregnar amb enzims que s’ocuparan de digerir i de regular el PH dels aliments durant tot el procés de digestió.

La saliva té un PH lleugerament alcalí o bàsic, que contraresta els nivells d’acidesa dels aliments i dels àcids de l’estómac. Mentre més masteguem el menjar, menys àcid resultarà per al nostre cos, de manera que contribuïm a millorar la nostra salut i a reduir el risc de contraure malalties cròniques-degeneratives.

Tingues en ment que mai es mastega massa.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web