24
L’espelta.
Tema: AlimentacióQuè és l’espelta?
Avui en dia, s’ha posat de moda un cereal nou -que no és nou si no molt vell-, la gent el busca en comptes del blat, però ben bé no sap que és.
En espanyol també es diu espelta o escanda, en italià “farro”, en alemany “dinkel”, en anglès “spelt” i en francès “épelé”
Parlem-ne:
L’espelta, també anomenada blat salvatge, és una avantpassada del blat i és considerada com el cereal que origina tota la gran família del blat tou que des de fa mil·lennis proveïx a la humanitat d’un dels seus principals aliments.
Els primers testimoniatges sobre el cultiu de l’espelta es remunten a 7.000 anys abans de Crist, el que confirma que aquest cereal ha acompanyat les primeres experiències agrícoles del ser humà. En l’antiga Roma, per exemple, El Farro (espelta) constituïa el cereal base amb el qual s’elaboraven pans, fogasses, pastissos, sopes, etc.
Actualment podem trobar dues varietats d’espelta, una anomenada espelta de gra petit que es troba en zones seques i muntanyenques i una altra de gra gran adaptada a climes durs, humits i freds. Les regions on es produïx són la Borgonya, la Provençal, la Alsàcia i a l’Est d’Europa. En l’Estat Espanyol, l’espelta s’ha conreat fins a principis del segle passat en zona del Nord.
L’espelta desenvolupa durant la fase de creixement una pellofa gruixuda que la protegeix totalment de qualsevol tipus de pol·lució atmosfèrica. A més respon negativament als estímuls provocats pels tractaments químics, la qual cosa la converteix en un excel·lent producte per a l’agricultura ecològica.
Constituïx un excel·lent aliment antiestrès a causa del seu alt contingut en magnesi (0.15%), deu vegades més que qualsevol varietat de blat, afavorint amb això la son.
La espelta és molt més rica en proteïnes que el blat ( taxa de blat 11,5% enfront del 15% de l’espelta, encara que conté més percentatge de gluten que el blat és molt més tolerat per aquelles persones amb dificultats d’assimilació digestiva al gluten. Això és degut al fet que per la seva pròpia naturalesa, l’espelta no ha sofert cap tipus de procés d’hidratació o manipulació.
L’espelta pot ser degustada de diferents formes i receptes i actualment pot trobar-se en gra, farina, sèmola, cuscús, biscotes, galetes, patés, cervesa, pasta italiana, “tortitas”, bases de pizza, flocs i pans.
A causa de el seu excel·lent sabor, l’espelta s’utilitza en gra com si fos arròs sense l’inconvenient de enganxar-se al recipient durant la cocció (en la preparació es deixa en remull durant 1 hora). La farina d’espelta respon fàcilment a la panificació.
RESUMINT:
Degut a que el blat convencional, durant molts cents d’anys, ha estat molt hibridat i manipulat per buscar rendiment en les collites, s’ha arrivat a un punt en que la qualitat nutritiva i organolèptica del mateix s’ha deteriorat tant que practicament no porta nutrients, costa molt de digerir, acidifica molt el cos i a més és una font d’al·lèrgies.
Per aixó s’ha recuperat l’espelta, que porta molts més nutrients, és molt més gustosa i a més es digereix molt millor.
Cal ressaltar que porta gluten, o sigui que qui tingui problemes de celiaquia, no en pot prendre.
Trobo molt interessant aquest article, la qual cosa avui que hi ha tanta contaminació, ¿com és que es cultiva el blat?, tant millor fora que es plantes espelta i ens estalviaríem tirar tants contaminants que ens van matan a poc a poc.Penso que els interessos son molts per continuar amb el blat i les persones importem poc,gracies per l’article.
També hi ha llet d’espelta, pels que encara necessiten beure alguna cosa blanca per matí, a mi em senta millor que la farina de blat.No té res a envejar al gust de qualsevol altre pa, bonissim
[…] Fuente: Biosfera […]