Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Fruits secs.

fruits-secs-01

¿Què són els fruits secs?

Els fruits secs són llavors, cobertes per una pell més o menys dura, segons les espècies.

fruits-secs-02

Actualment, els fruits secs constituïxen una excel·lent alternativa a les proteïnes animals. Les llavors oleaginoses de consum més usual són: ametlles, castanyes, nous, pinyons, avellanes i festucs, a més de llavors de gira-sol, de carabassa i de sèsam. Els cacauets també els podem considerar dins de les llavors oleaginoses, encara que siguin de la família de les llegums, doncs tenen les mateixes qualitats, són els que tenen un aport més alt de proteïnes (23gr./100gr.).
Consumits des de fa més de 12.000 anys, el fruits secs, es distingeixen pels seus grans aportis energètics i el seu elevat valor calòric. En dosis moderades, haurien d’estar presents en totes les dietes ja que combinen fàcilment amb els altres aliments.

La qualitat d’aquests productes ha fet que alguns d’ells tinguin la seva denominació d’origen com l’Avellana de Reus, conreada en les comarques catalanes del Baix Camp, Alt Camp, Tarragonès, Priorat, Conca de Barberà i Terra Alta. Aquesta avellana, protegida per la denominació d’origen, pertany a les varietats tradicionals Negret, Pauetet, Gironell, Morella i Culplà.

Propietats bàsiques:

Es caracteritzen per incloure en la seva composició proteïnes, hidrats de carboni, moltes grasses i menys del 50% d’aigua. Posseïxen nutrients imprescindibles per a l’organisme com vitamines, minerals i fibres. No obstant això el seu alt contingut en sucres i grasses ha fet que molts consumidors es neguin a incloure’ls en les seves dietes per por d’incrementar massa el nombre de calories ingerides. Endocrins i experts en nutrició de tot el món reconeixen que els fruits secs són molt bons per a l’organisme, “sempre que no s’abusi d’ells”.
Són dels pocs aliments que contenen fòsfor, el qual -en aquest cas- no forma combinacions àcides en l’organisme humà.

Tots els fruits secs en general i les castanyes i avellanes en particular són aliments molt rics en calci i altres minerals. Prendre amb regularitat aquests productes és una forma d’assegurar els 1000 mil·ligrams que l’organisme necessita per a plantar cara amb eficàcia a la osteoporosi. Per a estar segurs de que les necessitats estan cobertes, s’aconsella prendre, un dia sí i un altre no, 6 castanyes cuites, o un grapat d’avellanes, o 5 nous. És una regla molt senzilla que sempre dóna molt bons resultats. Es pot prendre els fruits secs en qualsevol àpat del dia, però si és possible sempre com un dels primers aliments ingerits en el esmorzar, menjar o sopar. Són particularment rics si s’afegixen a les amanides o verdures lleugerament triturats.

Com consumir fruits secs:

Els fruits secs han de consumir-se preferentment crus, previ remull en aigua durant uns deu minuts. El més indicat és que formin part dels esmorzars, els berenars i els plats principals dels menjars, així com de les amanides, acompanyats de formatges frescos, llegums i cereals com el musli.
Amb freqüència, una vegada pelats, els fruits secs es torren. Amb això millora el seu sabor, si bé al mateix temps es modifiquen l’estructures dels àcids grassos i es destruïxen les vitamines que contenen els fruits. El costum de salar-los és perjudicial per a qui els consumeixen, perquè la quantitat de sal obliga a beure en excés amb la consegüent sobrecàrrega per als ronyons. A més, la sal implica greus conseqüències per als hipertensos. Per si no fos poc, afavoreix l’enduriment dels greixos, que es dipositen en els teixits i comencen a retenir aigua, de la qual cosa deriva l’aparició de la cel·lulitis.
El seu consum és habitual durant les estacions més fredes de l’any. A causa de el seu elevat poder calorífic, la ingestió d’aquests fruits és sobretot recomanable per als joves i els esportistes. També és adequada per a aquelles persones que realitzin un intens treball intel·lectual, en aquest cas pel seu contingut en fosfat orgànic, ja que el fòsfor és un element d’especial importància en el metabolisme cerebral. Per contra, les persones d’edat avançada que tinguin dificultats en la mastegació han d’evitar la ingesta de llavors oleaginoses, doncs podrien ocasionar-los trastorns intestinals. Els obesos i qui desitgi aprimar-se en poden consumir, però amb molta mesura, ja que 100 grams de fruits secs suposa un aporti energètic d’entre 400 i 600 calories. Per tant, convé no superar els 50 grams diaris.

fruits-secs-031

Les avellanes:

L’avellana té, igual que l’ametlla, una alta concentració en greixos: del 50% al 60%. A més, posseïx un 10% d’aigua, un 5% de sacarosa i proteïnes com la corilina. Al ser rica en magnesi, vitamina B i Vitamina E, aquest fruit resulta especialment eficaç contra l’envelliment. A més, enforteix el sistema nerviós. Les avellanes, que aporten unes 550 calories per cada 100 grams, són una font excel·lent de magnesi i coure. Es consumeixen fresques, torrades, amb o sense pela, mòltes i picades.

Les castanyes:

Es mengen torrades,en puré, en almívar, i seques.
Fresques tenen 185 calories per 100 grams, el que no és molt per a ser un fruit sec, en realitat és el que menys calories té. Una vegada seques tenen 350 calories, el que és igualment inferior a la resta dels fruits secs que ronden les 600 calories moltes vegades. Són especialment riques en potassi (600 mg/100g), calci (34mg/100g) i fòsfor (70mg/100g). Aporten també una mica de proteïnes, fibra i una petita quantitat de lípids i sobretot hidrats de carboni (40g/100g) i tenen el doble de midó que les patates.

Les ametlles i els pinyons:

La ametlla conté midó, sacarosa, glucosa i una alta concentració de greixos, podent arribar al 57%. També posseïx proteïnes com la vitelina, la legumina, peptones i albumoses. Les ametlles són una font de salut i se’ls suposen propietats com la de reduir el colesterol i ser excel·lents per al cor, a més de ser riques en calci i vitamina E.

Els pinyons són els fruits secs més cars, degut al fet que per a aconseguir un quilo d’ells pelats es necessiten entre 20 i 30 quilos de pinyes. Són molt rics en oli (un 48%), proteïnes, vitamines i sals minerals. A més ajuden a disminuir el colesterol.

Els cacauets i les nous:

El cacauet és l’únic fruit sec que creix sota la terra. S’empra directament com aliment o es torra. Les seves principals aplicacions són l’obtenció d’oli i mantega, encara que també té una funció reguladora de la insulina i la glucosa.

La nou és el fruit sec més calòric que existeix: posseïx 675 quilocalories per cada 100 grams i és molt ric en greix. Les nous tenen coure, zinc i vitamines i es poden utilitzar com ingredient en productes de pastisseria i en postres gelades, son un bon regulador del colesterol, prendre’n dues o tres al dia és suficient.

Els festucs,

Finalment, els festucs posseïxen un alt contingut calòric i són rics en ferro i minerals. Es prenen com aperitiu estan torrats i salats. El festuc és originari de Síria i s’ha expandit pels països del Mediterrani. Espanya no és un país productor de festucs, per això els importa de països com l’Iran.

Consells de compra i emmagatzemament:

Com a conseqüència del seu alt contingut en olis, els fruits secs es fan rancis amb facilitat, pel que han de conservar-se en envasos hermèticament tancats, en llocs frescos i secs o a la nevera. És aconsellable adquirir-los amb closca, doncs això garanteix que no han estat tractats amb cap tipus de conservant i que han estat bé protegits de la pols i de la humitat.

fruits-secs-04

4 comentaris per a

Fruits secs.

  • Ignasi |

    Esta bè , però en molts aliments falten les calories.

  • Angel Perera |

    Hola Ignasi,
    Des de el punt de vista de la nutrició natural, jo no contemplo les calories per res.
    Són molt més importants els hàbits alimentaris.
    El que passa és que la dietètica moderna ho centra tot en les calories i no te en compte la fibra, els nutrients, l’absència de verins, la vitalitat del aliment, ……..
    Salut i una abraçada,
    Àngel

  • idhgasd |

    aixo si k ajuda a fer els deures!!!

  • Pepita |

    HEm podrieu dir si una persone que pateix diarrees pot maenjar fruits secs(nous) Moltes gracies

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web