Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Els greixos.

greixos

En la alimentació, com en tot, més val seguir el propi criteri que el que altres proposen o imposen. Quan estem sans, el nostre cos i la nostra intuïció són qui saben millor el que hem de menjar. Per això, aquí no direm que els greixos son bons o dolents, sinó com actuen. Hi han raons en contra i a favor; la decisió depèn de cadascú ……….

greixos-01

De las raons que esmentem a continuació n´hi han 4 en contra que són clares i 1 que ha creat controvèrsia, però val la pena reflexionar en elles,

greixos-02

Raó Nº 1:
“El greix de la dieta es converteix en greix corporal”

¿Heu fullejat alguna vegada un d´aquests llibrets sobre les calories? Yo si, fins i tot n´he memoritzat algunes dades. Una poma, 50 Kg/cal.. Una llesca de pa, 75 més o menys. Una cullaradeta d´oli, 120. Un melindro de xocolata i nous , 130.
Ara els investigadors ens diuen que no ens obsessionem amb les cal·lories, de fet la quantitat no te molta importància. El que importa és l´origen: greix, proteïna, hidrat de carboni i sense cap tipus de dubte el greix és el que més engreixa.
El que sobretot ens engreixa no son les calories, si no la quantitat de greixos que ingerim.
Dels diferents tipus de greixos (poliinsaturats, monoinsaturats i saturats) els que més afecten al pes son els saturats.
Els desglossem:
Greixos insaturats, hem de considerar-ne dos tipus:
Els monoinsaturats: que es troben principalment en l´oli d´oliva i l´alvocat i en alguns fruits secs (nous, avellanes i anacards).
Els poliinsaturats: que es troben en els olis de llavors (gira-sol, soja, blat de moro, ….. ), en els fruits secs i en els greixos del peix blau.
Greixos saturats, son rics en àcids grassos saturats i colesterol, es consideren nocius per les artèries del nostre organisme afavorint l´arteriosclerosis.
Es troben en:
.- Tots els greixos d´origen animal: cansalada, llar, mantega, ………
.- Olis tropicals: coco, palma, margalló (palmito), ……….
.- Derivats làctics: llet sencera, nata, formatges, …………
Es gasta molta més energia en convertir els hidrats de carboni en grassa corporal, que convertir el greix de la dieta en grassa per el cos. Els hidrats de carboni són la principal font d´energia i el cos, amb un tipus de mobilitat no sedentària, els crema quasi tots.
Els aliments amb greixos saturats, van directament de la boca a les cuixes, als “michelins” o a les cartutxeres. Això és perquè es troba en una forma similar a la grassa corporal.
Així doncs si vols aprimar-te, comença a parar atenció a la quantitat de grassa que menges i deixa de contar calories. No te sentit sumar el total, si el que menges té més importància que la quantitat.

greixos-03

Raó Nº 2:
“Les grasses es relacionen amb el càncer”

S´ha associat una dieta alta en greixos amb un augment del risc de patir varis tipus de càncer, mentre que una dieta amb poc greix sembla reduir-ne el risc.
S´estima que del 30 al 70% dels càncers dels països industrialitzats estan relacionats amb la dieta, però els dos tipus més lligats al consum de grasses són el càncer de mama i el de colon.
Els índex de càncer i les dietes varien segons el país. Al Japó, en la dieta tradicional solament del 10 al 20% de les calories son greixos i el càncer de mama és relativament rar. A Estats Units a on la dieta típica conté un 37% de calories procedents dels greixos, el càncer de mama és el principal assassí de dones. Els estudis demostren que les dones japoneses que emigren a Hawaii i a la Costa Oest nord-americana, tenen una major tendència a desenvolupar el càncer de mama, a mida  que van adoptant la dieta del seva nova llar.
La història es repeteix amb el càncer de colon. Amb molt poques excepcions, en els països a on s´ingereix més greix també hi ha una major incidència de càncer de colon.

greixos-04

(Artèria amb colesterol)

Raó Nº 3:
“Els greixos saturats augmenten el colesterol”

¿Esteu farts de les etiquetes dels productes, des de l´oli vegetal fins els plàtans, en que es proclamen <<baix en colesterol>>? Jo, sí.
En primer lloc, aquests aliments mai han tingut colesterol. I a més no son <<baixos>> en colesterol. No tenen absolutament <<res>> de colesterol.
Per un costat aquestes etiquetes son útils si ajuden als consumidors a millorar les seves dietes. Però per altre lloc, aquestes afirmacions serveixen per confondre el públic. Dir que els plàtans són baixos en colesterol és enganyós. L´etiqueta també podria dir baix en <<estricnina>>.
¿Com influeix l´ingesta de grasses saturades en els nivells de colesterol de la sang?. Per donar una explicació complerta i exacte a aquest complexe procés ompliríem un munt de temps que no tenim.
Diguem solament que el excés de grasses saturades -més que l´excés de colesterol- fa que el fetge no pugui eliminar tot el colesterol del fluix sanguini. El colesterol que queda sense eliminar s´acumula en les parets de les artèries, creant així un marc propici a les malalties del cor.

greixos-05

Raó Nº 4:
“Les toxines s´acumulen a la grassa”

Dir que la contaminació dels nostres aliments i la del entorn des de la Revolució Industrial son les responsables, en gran mesura, de les malalties que avui ens envaeixen, no és cap bajanada.
Aquestes toxines s´acumulen en els teixits grassos, tant en els animals com en nosaltres mateixos.
Una manera de reduir l´ingesta d´aquests verís, és reduir els aliments animals de la dieta. Fer-se vegetarià.
En cara que els vegetals continguin plaguicides i altres toxines -els ecològics gens-, comparats amb els aliments animals els nivells son relativament baixos.
Els animals són <<bioconcentradors>> de contaminants: quan un animal menja plantes o caça un altre animal, també ingereix en el seu menjar, les toxines emmagatzemades en aquells. Aquestes toxines s´acumulen llavors en els teixits grassos del segon animal, a on  augmenten o es concentren durant la seva vida.
Les cel·lules de greix son per les toxines com el “Tupperware” per les restes de menjar: poden emmagatzemar toxines durant molt de temps.
Així doncs quan ens mengem un animal, ingerim totes les toxines que porta, resultat de la seva alimentació,  de si li han subministrat antibiòtics o hormones i del estat d´estrès o patiment que ha tingut.
Així doncs un bon pas envers la salut es: Fer-se vegetarià i menjar productes biològics.

greixos-06

Raó Nº 5:
“Hi han greixos que són bons”

I ara, encara que sembli mentida, una raó per <<tenir que>> menjar greixos: Aquests s´anomenen àcids grassos essencials i son dos: el àcid linoleic i el àcid linolènic.
El cos no pot fabricar-los, per lo que els de buscar i aconseguir amb el menjar que ingerim.
Són els encarregats de regular el creixement, la vitalitat i diverses funcions intel·lectuals. Són necessaris per el transport d´oxigen des de el glòbuls vermells fins altres cèl·lules del cos i formen part de l´estructura de tots els tels cel·lulars i també intervenen en la regulació de la pressió sanguínia entre moltes altres coses.
Els principals símptomes per deficiència d´aquests greixos són: erupcions a la pell semblants als èczemes, pèrdues de cabell, degeneració hepàtica i renal i major susceptibilitat a les infeccions.
Val a dir que portant una alimentació mínimament equilibrada és molt difícil tenir dèficits al respecte.
Entre els aliment més rics en aquests greixos són: l´oli d´oliva, de lli, de carbassa, oli de soja i oli de nous i en menys quantitat el de gira-sol, blat de moro i sèsam.

Desterrar els greixos animals de la dieta és una molt bona decisió en vers la salut i la qualitat de vida.

1 comentari per a

Els greixos.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web