Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


¿Per què consumir aliments “bio”?

organic

Primer de tot és necessari explicar que biològic, ecològic i orgànic són diferents maneres d’anomenar el mateix tipus d’alimentació, doncs això porta a confusió.

Existeixen moltes raons per les que consumir productes biològics i així ajudar aquest tipus de producció i a tots els que estan darrera d´ella. Hi han raons personals, culturals, espirituals, econòmiques …….. i segurament moltes altres.  Fem-hi un repàs el més exhaustiu possible.

organic-01

La salut personal:

Els aliments biològics són aliments sense residus químics tòxics, doncs han estat produïts de forma controlada sense agrotòxics i sense manipulació genètica (transgènics).
En principi, segons tots els estudis, els aliments biològics son els més sans, doncs has sigut produïts de la manera més neta possible.
En el cas de l´agricultura no es fan servir adobs químics ni pesticides de síntesi.
En el cas de la ramaderia, els animals estan en llibertat, els petits mamen de la seva mare i els grans son alimentats amb productes biològics, tampoc s´els administra antibiòtics, hormones, estrògens etc.
Durant l´etapa de transformació no s´utilitzen additius químics, ni colorants, ni potenciadors del sabor, ni conservants químics.
Cal dir que tant els adobs, els pesticides, els antibiòtics, les hormones, els additius químics, etc., passen a l´ésser humà d´alguna manera o d´altre.
Un organisme certificador independent, realitza controls en tots els processos (conreu, criança, transformació ….. etc.) estenent un certificat i donant un segell-aval al producte que l´haurà de dur imprès.

L´aspecte nutricional:

Un estudi recentment publicat mostra que les fruites y verdures de conreus intensius actuals  contenen la meitat de vitamines que en el 1.963.
L´informe va estudiar comparativament, durant dos anys, pomes, patates, peres, blat i blat demoro culivats de forma biològica i de manera convencional.
Les mostres “bio” contenien, com a mitjana, a més a més de més vitamines, un 63% més de calci, un 73% més de ferro, un 118% més de magnesi i un 91% més de fòsfor.
Un altre estudi, en aquest cas publicat a la revista Química Agrícola i Alimentària, conclou que el blat de moro biològic i les maduixes tenen nivells significativament superiors d´antioxidants (anticancerígens).
Quan la terra està lo suficientment ben protegida i alimentada, com passa en els conreus biològics, augmenten en els vegetals els compostos naturals amb propietats antioxidants, que reforcen el sistema immunitari (avui en dia per terra, no més cal veure la quantitat d´al·lèrgies e intoleràncies alimentaries que hi han), y prevenen de l´envelliment prematur.

gaia1

L´aspecte mediambiental:

Els pesticides, herbicides i fertilitzants químics empobreixen el terra, contaminen les aigues, l´aire que respirem i els productes que consumim.
Entren a la cadena tròfica amb conseqüències sanitàries desastroses per les espècies silvestres i també per l´espècie humana.
L´agricultura i ramaderia biològiques són els sistemes de producció d´aliments més respectuosos amb el medi ambient.

L´aspecte social:

L´utilització de pesticides en els camps del 1er mon i en els països del sur son terribles per la salut dels camperols.
En centenars de pobles de l´Índia, per exemple, l´utilització massiva de pesticides per la producció d´anacards, un producte que es consumeix amb freqüència als països anglosaxons per les dates de Nadal, ha tingut com conseqüència intoxicacions agudes per milers de camperols indis, problemes de disfuncions endocrines, alteracions de tot tipus, càncer y malformacions genètiques.
La producció biològica ajuda a mantenir les formes de cultiu tradicionals, que respecten la salut dels treballadors agraris i a més a més normalment està associada al comerç just.

economia

L´aspecte econòmic:

A) Economia familiar:
Els productes biològics no resulten més carts per l´economia domèstica, tot i que aparentment sembla que si (al voltant d´un 15 o 20% de mitjana a cost rabiós).
Al protegir la salut, son un estalvi de patiments i medicaments posteriors i al tenir més alt contingut de nutrients per unitat de pes que els aliments convencionals, cobreixen les necessitats nutritives amb menys quantitat (estalvi de quantitat).
El concepte car/barat en aquest cas, es mol aleatori, tot depèn de, en quin lloc es tingui l´alimentació en l´escala de valors de cada escú.

B) Economia global:
El mon actual, guiat per l´economia neo-lliberal i la societat tecno-científica es dirigeix cap un patíbul sense sortida.
L´economia del planeta i els seus governs, estan a les mans d´immenses corporacions amb un insaciable afany de lucre.
Els conceptes morals, mediambientals, de salut pública, ….. etc., no sembla que els interessin massa.
Un dels grans sectors de l´economia mundial està en els grups agroalimentaris, les mateixes empreses creen els agrotòxics, produeixen els aliments i els distribueixen. Es un monopoli a gran escala, mai conegut en l´història de l´humanitat.
En contra de tot això hi han petites empreses, vetllant per el producte, per les condicions de treball i mediambientals, amb d´altres formes de distribució com cooperatives, distribució directe que a més a més fomenten l´economia local.
Tot això reparteix la riquesa, protegeix les cultures camperoles i evita quantitats immenses de gasto energètic.
Un gran cost afegit, que no es contempla en el preu que es paga a l´hora de comprar els productes d´alimentació convencionals, es el que d´una manera o d´altre estem pagant tots (tant els consumidors de biològic com el de convencional) per netejar, descontaminar, curar i restituir els efectes de les agressions al planeta. I no dubteu ni un sol moment que l´home i la terra no són dos si no una unitat i que s´obvia per sistema

Extracte del article ¿Por qué consumir alimentos  “bio”? d´Ángeles Parra (Dtra. de Biocultura) publicat  al Periódico BioCultura de Madrid 2004

EL CONSUM DE PRODUCTES ECOLÒGICS, HAURIA DE ESTAR BONIFICAT FISCALMENT DESGRAVANT A HISENDA

organic-02segells-eco

4 comentaris per a

¿Per què consumir aliments “bio”?

  • irene |

    Vui fer un treball relacionat amb els aliments bio. Pero realment no se desd on centrar-ho.
    Vosaltres com a especialistes hem podrieu ajudar o donar algun concell siusplau?
    ús ho agrairia molt!
    Moltissimes gracies!!!

    irene

  • Angel Perera |

    Hola Irene,

    I tant que et volem ajudar.

    Quin tipus de treball vols fer?
    Realment què vols transmetre?
    A qui ho vols explicar?
    Si en vols lloar el beneficis, en l’article ja tens material.
    La manera més usual de parlar-ne és des de la vessant salut: més nutrients, absència de verins, més gust, …………

    Concreta’m una mica més.

    Salut i una abraçada.

  • Entrevista a Diego Delgado, nutritista |

    […] La clau és veure per què volem menjar. Si és per tenir més energia i millor combustible per funcionar a nivell òptim, llavors hi ha algunes pautes: . D’una banda, el menjar hauria de ser natural, sense tractar ni manipular: Aliments frescos.. Complet, és a dir íntegre, sense refinar ni fraccionar: Aliments integrals.. I nets, el més ecològics possible i amb menys residus: Aliments bio. […]

  • RAMON |

    JO FA ANYS QUE CONSUMEIXO ELS PRODUCTES BIO,SON MOL MES SALUDABLES AM MOLTES MES VITAMINES,MINERALS I PROTEINES,ELS RECOMANO A TOT HOM.
    BON PROFIT.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web