Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Menopausa.

menopausa

Menopausa és:

Un procés normal i totalment natural que han de passar i superar totes les dones, usualment entre els 45 i 55 anys  (aquest punt és molt aleatori, depèn del metabolisme de cada persona) i que, encara que normalment s´acompanya d´algunes molèsties, és transitori.

menopausa-03

Significa que, els ovaris ja no produeixen més òvuls, s´interromp definitivament la menstruació i que al mateix temps aquests òrgans que són integrants del sistema endocrí, deixen de produir estrògens. Aquests últims son les hormones sexuals femenines que determinen les característiques i funcions orgàniques del cos de la dona: canvis de la pubertat i de la procreació, a més de complir altres labors de protecció contra la debilitació dels ossos i d´afeccions cardiovasculars.

menopausa-05

Molèsties i problemes típics de la menopausa:

.- Fogots,
Són un dels primers signes i poden produir-se 2 ó 3 anys abans de que les regles arribin a desaparèixer definitivament. Es tracta d´una sensació sobtada de calor a la cara i al coll, progressa cap el pit i els braços i va seguida de suors i fred. A vegades s´acompanya d´envermelliment de la pell i s´accelera el pols.
.- Sequedat vaginal,
Quan la producció d´estrògens disminueix, les parets de la vagina es fan més fràgils i delicades i es redueix la humitat natural.
.- Alteracions psíquiques,
L´irritabilitat, l´ansietat, el nerviosisme i l´insomni son les afeccions més frequents, encara que hi ha qui arriba a la depressió.
.- Descalcificació dels ossos,
El deteriorament ossi, afavoreix el desenvolupament i aparició de l´osteoporosis i per tant existeix un risc més gran de fractures i altres trastorns esquelètics com pinçaments, aixafaments, etc.
.- Tendència a engreixar-se,
Durant aquesta etapa és habitual un increment lent i progressiu de pes, de 2 a 3 kilos, i un canvi en la distribució de la massa greixosa, lo que es tradueix en un augment de volum de greix a la panxa (zona abdominal).
.- Altres,
Com alteracions de la son, alteracions en la retenció de la orina, disminució de la grandària dels pits,  etc. etc. Hem de tenir en compte que cada dona és un cas particular, per la seva estructura fisiològica, per el seu metabolisme, per el tipus de treball que desenvolupa, per les malalties que ha tingut, per si ha sigut mare o no, per el grau de cuidar-se que ha mantingut, per les operacions que ha sofert, etc. etc.

Totes aquestes molèsties, estan relacionades directament amb la falta de estrògens.

menopausa-02

Per altre banda, tot no són molèsties:

.- Les pèrdues de sang mensuals remeten, i això es pot considerar un alliberament molt important que val la pena capitalitzar com a cosa positiva.

.- La possibilitat de quedar embarassada també remet, i això torna a ser un alliberament important de cara a gaudir de la sexualitat d’una manera més desinhibida i sense recels.

menopausa-041

Tractament mèdic convencional de la menopausa:

.- T.H.S. Teràpia Hormonal Substitutiva,
Des de la medicina alopàtica convencional, per pal·liar les conseqüències físiques o psíquiques de la menopausa a moltes dones s´els prescriu un tractament mèdic hormonal amb estrògens.
Aquest tractament només disminueix alguns dels símptomes de la menopausa: els fogots, la sequedat vaginal i pot reduir o parar la descalcificació dels ossos; però pot tenir certs problemes i contraindicacions.
El primer, és que pot incrementar el risc de patir càncer d´ovari, aquesta teoria que ja feia molt de temps que es rumorejara, concretament un estudi danès del 1.994 i d´altres quatre de posteriors han anat matisant el balanç de riscos i beneficis, confirmant-ho i, avisant d´altres riscos com problemes cardíacs o tumors de mama. Y el segon és que han vist que no es pot administrar a dones amb predisposició a malalties com el càncer de mama, problemes cardíacs, de tensió arterial, malalties del fetge o fumadores ja que poden agreujar sensiblement el problema.
Per tant vist el panorama, hem de dir que hi han,

Tractaments alternatius amb fito-estrògens i calç orgànica,

Estudis epidemiològics efectuats en poblacions asiàtiques, evidencien com a resultats que les dietes que inclouen de forma habitual aliments rics amb fito-estrògens com és la soia i els seus derivats (la mal dita “llet” de soia, el formatge fresc de soia anomenat tofu, la salsa de soia o tamari, els geminats de soia, el thempe i totes les formes de proteïna vegetal tipus hamburguesa, salsitxes, mandonguilles, etc.) poden desenvolupar un paper beneficiós. Per una part, en relació als símptomes s´ha evidenciat que les dones orientals que es trobaven en aquesta etapa de la vida tenien molt poca incidència de fogots, dolors articulars i musculars, irritabilitat, canvis d´humor, augment de pes, etc. Per altre banda els resultats obtinguts amb aquests estudis semblen indicar que les poblacions amb un aport habitual de soja en la seva dieta gaudeixen de un menor risc de patir malalties cardiovasculars i fractures com a conseqüència de la osteoporosi.
Els efectes positius es deuen a la presència en la soia de uns compostos amb activitat estrogènica semblants als estrògens de la dona.

A partir d´aquí, és clar recomanar:

A) Augmentar l´ingesta de soia en la dieta, com:
.- Beure llet (liquat) de soia.
.- Prendre iogurts (fermentats) de soia.
.- Incorporar el tofu en contes de proteïna animal (carn/peix).
.- Fer servir germinats de soia a les amanides.
.- Utilitzar la salsa de soia, tant per amanir com per donar gust al tofu.
.- Menjar soia bullida, com una llegum més.
.- Etc. Etc.

B) Augmentar l´ingesta de calç orgànica, per evitar la descalcificació dels ossos.
.-  Menjar sèsam, kèfir, iogurts, formatges, àpi, porros, bròquil, espinacs, col verda, algues, fruits secs, etc.

Integradors dietètics en càpsules d´isoflavones i calci,

Existeixen al mercat suplements alimentaris específics en forma de càpsules que integren isoflavones de soja i calç per un rapit alleugeriment dels símptomes menopàusics.
Així a Biosfera tenim un producte anomenat DieMeno de la casa Nutriops que porta 30 càpsules blanqus i 30 càpsules transparents.
Les càpsules transparents són de isoflavones de soja, sàlvia, oli d´onagre i vitamina E. Les càpsules blanques porten calçci orgànica extreta d´un alga marina i vitamines D i K que ajuden a fixar-la.
La manera de prendre-les, és una càpsula de cada al matí junt amb el esmorzar.
Així amb una capsa en tenim per un mes i les dones que l´utilitzen estan molt contentes, per que al tenir una concentració de isoflavones i calci acceptable, els símptomes disminueixen amb relativa rapidesa. És una manera de atacar el problema quan ja el tens o de preveure els efectes quan es comencen a manifestar.

Consideracions generals en vers al tema:

.- Els aliments al bullir-los tenen pèrdues de minerals (calci).

.- Recordem que el fet de menjar aliments refinats (no integrals), com el sucre blanc, les farines blanques, el pa blanc, l´arròs blanc, la pasta  i galetes fetes amb farines refinades, produeixen acidificació en el cos. I que el cos per equilibrar la balança i desacidificar-se fa servir minerals alcalins com la calç, acumulats en els ossos i les dents, d´aquí venen les càries dentals i osteoporosis avançades. Senzillament per acabar amb aquest problema hem de mirar de menjar més integral i biològic (a l´escorça dels cereals convencionals hi han més pesticides que dins els grans).

.- També com en altres disfuncions, és molt recomanable l´exercici moderat. Avui en dia estem en un tipus de societat molt sedentària que no facilita el moviment i per dir-ho d´alguna manera gràfica “l´energia s´estanca, no corre” i les coses estancades es malmeten, es descomponen i es moren. De tant en tant és bo portar el cos una mica al límit del esforç, ja sigui corrent, saltant, nadant, pujant escales, anant amb bicicleta, que suem una mica i l´energia corri.

.- És molt recomanable rebaixar el consum de cafè, tabac i alcohol.

.- Anímicament, fomentar l´autoestima dedicant-se tot el temps possible a una mateixa.

.- No automedicar-se.

.- És un bon moment per canviar d´hàbits alimentaris i poc a poc endinsar-se en l´alimentació biològica, sana i natural. Els resultats són espectaculars.

Quedo a la vostra disposició per qualsevol consulta o dubte al respecte.

menopausa-01

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web