Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Colesterol i alimentació:

colesterol

Què és el colesterol?

És un greix essencial per el nostre organisme, si està dintre dels paràmetres normals. El valor normal de colesterol total a la sang, per un adult en dejú, està entre 130 i 220 mg./dl. de sang.

colesterol-01

És indispensable per formar les membranes de les cèl·lules, els àcids biliars i les hormones de l´escorça suprarenal i de les glàndules sexuals.
En excés s´acumula a les parets internes de les artèries i pot produir diverses malalties cardiovasculars: infarts, feridures, enduriment de les artèries, arteriosclerosi i malalties derivades d´un mal funcionament del sistema circulatori com la hipertensió.
Hem de tenir en conte, que el colesterol no és nociu per si mateix, si no que els problemes lligats al colesterol venen donats per nivells alts de greixos en general i sobre tot per un desequilibri en la relació LDL “colesterol dolent” i HDL “colesterol bo” (ha de ser <3,5).
Colesterol dolent: Diposita el colesterol a les artèries
Colesterol bo: Elimina el colesterol de la circulació sanguínia.
Normalment associat amb l´augment del colesterol i ha un augment de triglicèrids, que són un altre tipus de greix que es suma al problema.

A què es deu l´increment del colesterol?

*) A una alimentació rica en greixos saturats: tots els d´origen animal i la crema de cacau, l´oli de palma, de cacauet i coco del regne vegetal, també l´excés de sucres e hidrats de carboni refinats (sucre blanc, fructosa, arròs blanc, farines blanques, pa blanc, pastes i galetes no integrals) es poden transformar en greixos saturats.

*) A una mala qualitat dels aliments: Aliments industrials, aliments refinats, aliments molt manufacturats, aliments precuinats, aliments esterilitzats, Etc.

*) Al fet de menjar molts aliments fregits.

*) A un excés de dolços i sucres. Tal com hem comentat d´altres vegades els hidrats de carboni i en concret els sucres si no es cremen, s´emmagatzemen en forma de greixos.

*) A un excés de cafeïna, aquesta substància es troba a part del cafè, en el te, en la xocolata, en moltes begudes refrescants amb cola (normals i lights) i en begudes energètiques. Està demostrat que té una relació directe entre la seva ingesta i l´augment del colesterol.

*) A una alimentació rica en greixos transformats, embotits, “bolleria”, productes làctics.

*) Al excés de begudes alcohòliques, l´alcohol en excés també es transforma en greixos.

*) Al estrès, està demostrada una relació directa entre estrès i colesterol. Aquest punt passa completament desapercebut doncs aparentment sembla que la relació més directe és entre colesterol i aliments. Però hi han persones que fan una dieta exemplar per el que fa a les ingestes i en canvi en ocasions de molt estrès o angoixes, l’índex de colesterol els hi puja als núvols. Així doncs l’ansietat, l’estrès, les angoixes, el nerviosisme, i les alteracions emocionals en general tenen un paper molt important en les alteracions del colesterol.

colesterol-02

Mesures a prendre per rebaixar l´índex de colesterol:

A nivell Fitoteràpia:

*) El boldo, la dent de lleó i l´escarxofera en infusió o en extracte ens asseguren un bon drenatge hepàtic que és bàsic per que el fetge ens funcioni bé i metabolitzi els greixos.

*) L´all cru, en forma de comprimits o perles ens ajuda a eliminar el colesterol i afavoreix l´elasticitat de les artèries a més d´actuar en l´hipertensió.

*) La passiflora i la valeriana son plantes que ens ajudaran indirectament quan veiem que tenim una mica alterat el sistema nerviós (estrès, insomni, ansietat, ….. ).

A nivell Nutrició:

*) D´entrada hem d´evitar les carns vermelles (sobretot les parts greixoses), el porc i els seus derivats juntament amb els làctics si no són desnatats.

*) Hem de beure bastant aigua ja que si en bevem poca, el cos tendeix a fer més colesterol per protegir les cèl·lules.

*) Augmentar l´ingesta de fibra és fonamental ja que ajuda al cos a disminuir l´absorció de greixos i sucres. Això s’aconsegueix augmentant l´ingesta de fruites, verdures i cereals integrals. El segó de civada és una bona manera d´additivar fibra als iogurts, llets, sucs de fruita, Etc.

*) Buscar els àcids grassos Omega3 en el peix blau, el germen de blat i en les llavors de lli.

*) Prendre lecitina de soja, que emulsiona el colesterol i així no queda enganxat a les parets de les artèries.

*) Els olis vegetals sense refinar, sobre tot l´oli d´oliva verge extra premsat en fred, els fruits secs i les llegums també son bons aliats per fer baixar els índex alts.

*) Mirar de rebaixar al màxim l´ingesta de sucre (dolços).

aliments

Consideracions al respecte:

El sistema nerviós és un factor molt important a tenir en compte en aquest tipus de problema, ja que quan estem molt estressats el cos es descompensa, ens augmenten els nivells d´insulina i estem més sensibles als augments del colesterol. La relaxació, el massatge e intentar agafar-nos la vida amb més calma són factors essencials.

L´exercici de forma regular i sense que ens suposi una altre forma d´estrès, és un dels factors que ens pot ajudar més.

Si es prenen medicaments amb regularitat i es tenen índex alts de colesterol, sense motiu aparent, consulteu al vostre metge si poden ser la causa del problema.

Com es pot apreciar, aquesta disfunció que pot arribar a produir desequilibris que portin a situacions irreversibles i molt greus, és típica del països del que anomenen 1er. món, on la mala alimentació, l´angoixa, l´estrès i el sedentarisme en diuen qualitat de vida. Així que val la pena reflexionar-hi e intentar fugir (el màxim possible) del sistema i apropar-nos a una qualitat de vida de veritat, amb plenitud física i mental, cosa que no es pot pagar amb diners.

colesterol-03

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web