Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Els cereals.

cereals

Els cereals, base de l´alimentació humana.

Font concentrada d´energia. Poques plantes són capaces d´obtenir tal concentració de nutrients (hidrats de carboni, proteïnes, sals minerals, vitamines i greixos), per unitat de superfície cultivada. Tenen un rendiment  (rati) cost/nutrients molt alt.

cereals-031

Reflexió: La ramaderia és un desastre ecològic. Fan falta entre 3 i 6 Kg. de proteïna vegetal per produir 1/2 Kg. de proteïna animal. I fan falta al voltant de 100 vegades més d´aigua per produir 1/2 Kg. de proteïna animal que de blat.

***********************

Els seus hidrats de carboni són sucres compostos. Per lo que la seva assimilació per l´organisme comença en el procés de la mastegació. A continuació, passa per diferents etapes fins emmagatzemar-se en forma de glucosa natural de reserva, per quan necessitem un aport extra d´energia.
L´energia dels cereals és estable. No ocasiona els alts i baixos extrems, els canvis emocionals i l´hiperactivitat dels sucres refinats.

Els grans dels cereals integrals, retenen durant moltíssims anys el seu poder nutritiu, energia i vida. Per això és molt recomanable utilitzar cereals integrals complerts en lloc dels integrals processats (farina, cuscús, bulgur, sèmola, …….. etc.)

cereals-02

Els més comuns:

L´arròs:
Constitueix l´aliment principal de la meitat de l´humanitat. Té propietats hipotensores i un alt contingut en sodi i potassi, lo que el converteix en un aliment fonamental en qualsevol dieta. És molt digestiu i recomanable per totes les edats. Existeixen diferents varietats d´arròs, segons el clima i la qualitat dels sols. L´arròs blanc, a diferència de l´integral, ha passat per un procés de refinament en el que es perd quasi tot el contingut de proteïnes, de vitamines del grup B, de minerals i de fibra.

El blat:
És el cereal que millor bs´adapta al nostre clima. Conté totes les sals minerals conegudes, nombrosos oligoelements i vitamines indispensables (B1, B2, B12, D, E, K, PP, …. ).
Degut a la duresa de la seva closca, s´han desenvolupat diferents derivats: pastes i espaguetis integrals, bulgur, cuscús i seitan (la proteïna del gluten). L’espelta, no deixa de ser un blat antic, que es va deixar de conrear per la seva escassa producció, però s’ha recuperat doncs es digereix millor i porta molts més nutrients.

La civada (avena):
Aliment molt nutritiu que proporciona força i vitalitat, estimula el funcionament de les glàndules tiroides i millora la resistència al fred. És el cereal d´hivern per excel·lència, de consistència cremosa i suau. És ric en greixos fàcilment assimilables. Es recomana per pal·liar el desgast físic.

L´ordi (cebada):
És el primer cereal conegut: es trobava fa més de 4.000 anys a Abissínia i al Nepal. ës un aliment refrescant i té propietats calmants, especialment d´inflamacions de les vies digestives i urinàries. Cuita, té propietats recalcificants en casos de desmineralització.

El blat sarraí:
El fajol o blat sarraí no és pròpiament un cereal, encara que s´el tracta com a tal. Conté més calç que el blat i varis aminoàcids essencials, entre ells el triptòfan, present en les proteïnes animals. El “kasha” o blat sarraí torrat, és el plat nacional rus, un aliment ideal per l´hivern i els països freds. El seu cultiu no planteja problemes biològics, ja que no pot créixer en terres abonades amb nitrogen.

El sègol (centeno):
És un dels cereals amb la closca més dura i pot costar de digerir si es cuina senzillament en la seva forma integral. Els països del nord d´Europa consumeixen molt pa de sègol. És un excel·lent fluïdificant sanguini. Flexibilitza  el vasos sanguinis i es recomana en casos d´hipertensió i malalties vasculars.

La quinoa:
Originària del Andes, era el aliment principal dels Inques. La planta creix en condicions extremes: gran altitud, temperatura freda, sol intens, sequedat, gelades, pobre qualitat de la terra. ¡La seva habilitat per sobreviure és increïble!. És un cereal molt versàtil i es cuina molt ràpid, en menys temps que l´arròs blanc. És lleuger i amb un sabor molt particular. Es pot utilitzar en sopes, cremes, amanides, saltejats de verdura, barrejar am llegums tipus empedrat, etc.

El blat de moro:
El blat de moro és el cereal més ric en greixos. L´oli del germen és molt baix en àcids grassos no saturats i resulta aconsellable per persones amb excés de colesterol a la sang.
És convenient fer servir sempre el de premsada en fred (aquesta norma val per tots el tipus d´oli). Al contrari que la civada, el blat de moro té una acció reguladora de la glàndula tiroides.
És ideal per l´estiu. És preferible fer servir cereals integrals complerts abans que cereals integrals processats (flocs, farines, pasta, cuscús, bulgur, sèmoles, farines, Etc.). Quan un cereal es processa, perd vida, força i vitalitat. A més els seus components vitamínics i olis també comencen a decréixer.
És important ser precisos a l´hora de cuinar cereals integrals i utilitzar la quantitat d´aigua necessària.

El mill (mijo):
De color groguenc, gra petit i rodó, té un sabor dolcet. És molt ric en fòsfor, ferro, vitamina A i lecitina, lo que el converteix en el cereal ideal per la fatiga intel·lectual, la depressió nerviosa i l´anèmia. El mill com l´arròs té una esclòfia tova i digestiva molt fàcil de cuinar.
El mill és un dels menjars preferits del ocells.

cereals-01

Cuinant cereals integrals.

Per poder digerir els cereals integrals s´han de cuinar i mastegar bé. Cuinar adequadament l´arròs integral és molt important perquè sens posi bé i el nostre sistema digestiu pugui assimilar totes les seves qualitats i propietats nutricionals.

Alguns suggeriments:

1.- Rentar molt bé el cereal amb aigua freda. Canviar l´aigua 2 ó 3 vegades, fins que quedi completament neta i transparent.

2.- Es pot bullir o cuinar en l´olla a pressió. Primer amb la flama molt alta fins que bulli. Després abaixar el foc al mínim i coure el cereal amb la olla tapada fins que l´aigua s´evapori completament. Si la flama no es pot regular bé i és molt alta convindria utilitzar un difusor.

3.- Quan el temps de cuinat del cereal hagi passat i el líquid s´hagi evaporat completament, apagar el foc i deixar reposar 5 minuts abans de passar-lo a un recipient de vidre o ceràmica. Normalment utilitzarem un pessic de sal marina per tassa de cereal a coure. D´aquesta manera es realça el sabor natural del cereal i s´incrementa la seva alcalinitat.

taula

Nota: Tornem a fer l´apreciació de que: sobretot els aliments integrals i els que es mengen amb pell siguin de conreu biològic. La raó es molt senzilla: tots els tractaments fitosanitaris que fan a nivell herbicides i pesticides, en cara que travessen la pell dels aliments en poca dosis, és precisament a les closques o pellofes i a les pells de les fruites a on queden dipositades les substàncies contaminants. Per tant, si els aliments ens els mengem amb pell e integrals per obtenir-ne tots els seus nutrients i beneficis i no son biològics estem fent una ingesta important de elements nocius contaminants.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web