Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Fertilitat.

fertilitat

Alimentació sana:

Una mala alimentació pot afectar la fertilitat, així que tant els homes com les dones han d’intentar menjar saludablement si estan intentant tenir un bebè. En lloc de concentrar-se en tipus especials de menjar, seria millor que les parelles aspiressin a una bona nutrició en conjunt.

200204080-001

Una varietat d’aliments ecològics de tots els grups alimentaris, baixos en greix animal i d’alt valor nutricional, assegura que les parelles ingereixin les vitamines i minerals necessaris per a una funció reproductiva òptima. Aquests són canvis d’estil de vida que s’han de fer abans d’intentar quedar embarassada, i que poden mantenir-se durant l’embaràs i la criança del nadó. Personalment aposto per una alimentació integral ovo-lacto-vegetariana compatible.

Recordeu que “més” no sempre vol dir “millor”, i que un no s’ha d’excedir. Per exemple, una dosi súper elevada de vitamines o minerals pot fer que els nivells de fertilitat disminueixin. De la mateixa manera, una dieta baixa en calories, una deficiència de nutrients i tenir sobrepès poden perjudicar l’ovulació.

A tenir en compte:

Cafeïna:
En les dones: Investigacions mostren una correlació entre el consum elevat de cafeïna i les dificultats per aconseguir l’embaràs. Si deixar el cafè completament és una tasca massa difícil, tractar de limitar-ne l’ingesta a una tassa per dia i pensar en canviar pel cafè descafeïnat (bio). No oblideu que les begudes gasoses i la xocolata també contenen cafeïna a part de moltes porqueries.
En els homes: alguns estudis han demostrat que beure una tassa de cafè abans de mantenir relacions sexuals fa en alguns homes que els espermatozoides siguin més actius. Si bé una de les causes més característiques de la infertilitat masculina són els espermatozoides lents, combatre aquest estat amb cafè podria causar altres problemes tals com nits d’insomni.

Calci:
En les dones: si bé les dones generalment estan assabentats sobre la importància del calci per moltes raons mèdiques, possiblement algunes poden no ser-ne conscients del rol que el calci desenvolupa durant l’embaràs. En les dones embarassades que no ingereixen suficient calci, el fetus ho agafa dels seus ossos, el que pot ser perjudicial per a la salut de la mare posteriorment. Després que la mare queda embarassada, el nadó necessita calci per tenir ossos i dents fortes, nervis i músculs bons, i un cor sa.
En els homes: un estudi ha demostrat que el consum diari de 1.000 mil·ligrams de calci i de 10 micrograms de Vitamina D pot millorar la fertilitat masculina.
Bones fonts: sèsam, algues, formatge, arròs i tofu.

Àcid fòlic:
Les dones: les dones que no ingereixen suficient àcid fòlic tenen una major possibilitat d’avortament espontani i de defectes de naixement. És important que les dones que estan intentant quedar-se embarassades prenguin suficient àcid fòlic (400 micrograms o 0,4 mil·ligrams) abans de quedar embarassades ja que el fetus necessita àcid fòlic des d’una etapa primerenca per evitar deficiències en les cobertures nervioses. Moltes dones potser no s’adonen que estan embarassades durant aquesta etapa inicial.
Bones fonts: vegetals de fulles verdes, fetge de pollastre, fetge de vedella, llenties, espàrrecs, papaia, bròquil, ous durs bullits, germen de blat. Les dones també haurien de pensar en prendre suplements multivitamínics o alimentaris amb àcid fòlic que el seu terapeuta recepti.

Vitamina C:
Una dieta saludable i variada, amb suficient fruita i vegetals és important per a la salut general. Una deficiència de Vitamina C en la dieta de l’home podria contribuir a la fertilitat espermàtica reduïda.

Zenc:
En les dones: les dones embarassades que tenen nivells de zinc molt baixos possiblement tinguin un risc elevat d’avortaments, intoxicació de la sang relacionada amb l’embaràs, embaràs extens i treball de part prolongat. Un avantatge addicional del zinc és que ajuda a prevenir les estries.
En els homes: baixos nivells de zinc, fins i tot per poc temps, poden reduir el volum de semen i el nivell de testosterona.
Bones fonts: no hi ha molts aliments rics en zinc, excepte les ostres. La carn de vaca, el peix de mar i els crustacis – i els mariscs, el xai, el germen de blat torrat i el miso tots contenen zenc; però un bon suplement vitamínic prenatal pot satisfer la necessitat de zenc.

infertilidad

La contaminació redueix la fertilitat de la meitat dels homes espanyols:

La fertilitat dels homes es decideix a l’úter matern. Poc importen els hàbits de vida. Ni l’alcohol, ni el tabac, ni tan sols l’estrès influeixen tant en la qualitat de l’esperma com ho fan els contaminants ambientals durant la gestació i el desenvolupament de l’embrió. Un estudi espanyol, en el qual han participat 60 centres de reproducció assistida, mostra com la capacitat de concebre masculina es redueix en les comunitats amb major contaminació industrial i exposició a substàncies químiques presents en pesticides o desinfectants.

Encara que el problema és global més de la meitat dels joves estudiats-un 57,8% – són subfèrtils. Això significa que per problemes de mobilitat, volum i concentració d’espermatozoides els costarà més de ser pares o hauran de recórrer a l’ajuda de la medicina per concebre.

«Un de cada cinc joves amb un nivell de concentració anormal derivarà en infertilitat», va assegurar  Marisa López-Teijón, cap del servei de Reproducció Assistida de l’Institut Marquès i una de les coordinadores de l’informe. L’estudi va comptar amb les mostres de 1.239 homes d’entre 18 i 30 anys de tot el país. Però només es va obtenir una mostra significativa en sis comunitats autònomes.

La fertilitat masculina es ressent a Catalunya, la Comunitat Valenciana i el País Basc, tres zones amb un teixit industrial potent. Els seus joves són els que obtenen pitjors resultats davant gallecs i andalusos. L’Organització Mundial de la Salut considera «normal» la presència de 20 milions d’espermatozoides per mil·lilitre. Les mostres del 22,7% dels catalans i valencians van donar valors anormals, atenent a la concentració d’espermatozoides i la seva capacitat de concebre. Al País Basc la xifra va arribar al 18,7% i va descendir fins al 8,5% a Galícia, la comunitat amb millors resultats. A Madrid només es van obtenir mostres amb mala qualitat en el 14,8% dels joves, i el 13,7% a Andalusia.

Els resultats dibuixen una radiografia de la fertilitat a Espanya que ja havien traçat les clíniques de reproducció assistida. «Galícia, per exemple, la regió amb millor semen, és una de les comunitats amb menys centres que tracten la fertilitat», va dir López-Teijón.

Pèrdua progressiva:

Els resultats confirmen els obtinguts per altres estudis que avisaven de la pèrdua progressiva de la qualitat del semen dels espanyols. I justifiquen també les baixes taxes de natalitat, amb freqüència atribuïbles al retard de la maternitat. El treball, impulsat per la Societat Espanyola d’Andrologia, també coincideix amb altres investigacions europees que també han observat aquest deteriorament.

Els autors de l’estudi no dubten a culpar la contaminació industrial i als dis-ruptors endocrins, és a dir, substàncies químiques capaços d’alterar el sistema hormonal. Estan presents en aliments no ecològics, aigües de xarxa, plàstics, pesticides, desinfectants, productes de neteja, tints, esmalts, tèxtils …

L’exposició a aquestes substàncies a través del cordó umbilical afecta la fertilitat de l’home des de la gestació. Això explicaria-diuen els autors-per què Galícia i Andalusia, amb menys indústries, tenen els millors resultats. El mateix succeeix a Madrid, amb major pol·lució atmosfèrica i menor contaminació industrial. El millor «tractament» és augmentar el nombre de ejaculacions setmanals, diu López-Teijón. «Així s’estimula la funció del testicle i s’eliminen els espermatozoides que estan morts».

esperma

Infertilitat Deu claus per combatre-la

1. Edat
Intentar la maternitat abans de cumpir els 35 anys. A partir d’aquesta edat, l’ovari comença a fallar i la fertilitat declina. En arribar als 40 anys, cada aniversari és un obstacle més per a ser mare. La gran majoria de dones que amb aquesta edat se sotmet a un tractament de reproducció assistida, ho fan amb l’òvul d’una altra dona. Els riscos de tenir un nen amb malformacions es disparen a partir dels 35 anys en les dones i els 50 en ells.

2. Error ovàric ocult
La dona té una dotació limitada d’òvuls, que ve prefixada des del seu naixement. La funció ovàrica i la fertilitat cessen amb la menopausa. Però en algunes dones la producció d’òvuls falla a edats més primerenques. Dones amb endometriosi o amb mares que van tenir una menopausa precoç no haurien de pensar-so molt per la maternitat o optar per congelar els seus òvuls.

3. La «psique» importa
No tots els problemes de fertilitat es resolen amb un tractament mèdic. L’impacte psicològic d’un diagnòstic d’infertilitat genera respostes emocionals que interfereixen en els tractaments. Els sentiments de culpabilitat, la pressió familiar, el tabú d’aquests trastorns que porta a les parelles a amagar el problema, afecta l’èxit de la teràpia.

4. Tabac
Fumar també té efectes sobre la reproducció. El tabac està relacionat amb el 13% dels problemes d’infertilitat. El fum dels cigarrets accelera la pèrdua de la funció reproductiva i pot avançar la menopausa d’1 a 4 anys. A més es relaciona amb més avortaments espontanis, embarassos extrauterins i un major risc de concebre fills amb síndrome de Down. El tabac també afecta a la qualitat dels seus espermatozoides.

5. Pes corporal
Tant l’excés com el baix pes de la dona pot impedir l’ovulació. En dones amb problemes d’obesitat hi ha més trastorns de la menstruació, avortaments i gestacions de risc. A vegades n’hi ha prou amb aprimar-se set quilos perquè els ovaris tornin a funcionar sense tractament.

6. Càncer
Els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia contra el càncer poden causar una esterilitat temporal o permanent en homes i dones. Les nenes i dones en edat fèrtil poden congelar els seus òvuls o part del seu teixit ovàric abans de començar el tractament. Els homes poden congelar els seus espermatozous o part del testicle i si encara són nens, els espermatogonis precursores dels espermatozoides.

7. Avortaments de repetició
El 15% de les dones pateix avortaments espontanis sense que hi hagi un problema que ho justifiqui. Tanmateix, la situació canvia en dones amb dos o més avortaments consecutius. En aquell moment s’ha de consultar amb un especialista, Hi ha tractaments que poden disminuir el risc d’avortament.

8. Endometriosi
L’aparició d’un teixit anòmal envoltant la pelvis, l’ovari i les trompes és un dels diagnòstics més freqüents d’infertilitat femenina. Les revisions ginecològiques poden detectar-ho a temps i donar una solució.

9. Ovari poliquístic
Aquest síndrome afecta a múltiples òrgans i s’ha de posar en mans de diferents especialistes. Els senyals d’alarma són excés de borrissol, acne, hipertensió arterial, obesitat, trastorns menstruals i esterilitat. L’important és conèixer-lo per lluitar contra ell.

10. Tòxics ambientals.
La qualitat de l’esperma està descendint. Els tòxics ambientals són responsables i poc es pot fer. Però també hi ha actituds que poden limitar els danys en l’home, sobretot els ocasionats per l’escalfament de la zona genital. Evitar la roba interior ajustada o no col locar l’ordinador portàtil a la falda són dues mesures preventives.

esperma-02

ABANS DE COMENÇAR A INTENTAR L’EMBARÀS PROPOSARIA DE FER UNA BONA NETEJA D’EMUNTORIS (ÒRGANS QUE TREBALLEN DEPURANT EL COS COM EL FETGE, RONYONS, PULMONS I SISTEMA DIGESTIU) PER ASSOLIR UN BON RENDIMENT CORPORAL.

EN GENERAL COM MÉS ENS ALLUNYEM DE LA NATURA MÉS PROBLEMES TENIM, CAL MENJAR SÀ, RESPIRAR AIRE COM MÉS PUR MILLOR, DESCANSAR EL QUE TOCA, FER EXERCICI, DEIXAR LES CABÒRIES, APARTAR-SE DE LES AMBICIONS DESMESURADES, I EN GENERAL TENIR MOLTA CURA DE LES CONTAMINACIONS ELECTROMAGNÈTIQUES ¡ALERTA AMB ELS MÒBILS!

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web