Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Com estalviar temps a la cuina.

temps-cuina

Cuina ràpida per gent amb presses,

Qualsevol tipus de cuina que utilitzi ingredients frescos i naturals requereix el seu temps.
Si per el contrari, basem la nostra alimentació en aliments congelats i preparats al forn o microones, no obtindrem l´energia vital que els aliments puguin portar.

cuina

Aquest fet repercutirà a mig termini, en el nostre estat de salut i energia per poder afrontar la nostra vida amb normalitat.
Aquest tipus d´alimentació moderna, s´ha anat instaurant al llarg dels darrers temps en les nostres rutines, amb una clara repercussió en la qualitat de vida i en el nivell de comunicació familiar.
Per lo tant, és molt important saber repartir les hores de manera adequada i reservar per cada activitat el temps que es mereix. No es tracta de passar hores i hores a la cuina. El més important per estalviar temps i rendibilitzar la gestió és estar ben organitzat.

Maneres d´estalviar temps:

Les properes idees, ens permetran facilitat la feina i guanyar temps a la cuina:

1.- Tenir una cuina ben ordenada,
Si tots els estris i l´equip de cuina que necessitem estan ben ordenats i disposats per el seu ús, anirem, sense lloc a dubtes, molt més ràpid. És fonamental que ganivets i tisores tallin.

2.- Tenir el rebost ben proveït,
És recomanable guardar els aliments secs (cereals, pasta, llegums, llavors, algues, i fruits secs) en pots individuals amb etiqueta. Es poden comprar en major quantitat que la resta d´aliments i tenir-los en reserva durant mesos. Així estalviarem temps i diners.
Les proteïnes vegetals (seitan, tempeh, tofu) han de guardar-se en el frigorífic, així com les verdures de fulla i les fruites fresques. Les verdures d´arrel, en canvi, es poden col·locar en qualsevol lloc fresc. Revisar amb regularitat la quantitat disposable de verdures i comprar-les un cop per setmana.
Els amaniments i condiments es poden guardar a temperatura ambient en qualsevol armari de la cuina.

3.- Tenir el menú preparat abans de començar a cuinar,
Si anem a la cuina amb una idea clara del que volem cuinar, anirem molt més ràpids i serem més eficients a l´hora de preparar-ho.
Malgrat tot, això no significa necessàriament que hagem de tenir planificat tot el menú de la setmana. És important que cada dia sapiguem escollir el que més ens convé, segons les nostres pròpies necessitats i les de la nostra família.

4.- Cuina senzilla, variada i sense barreges,
És important cuinar amb varietat d´ingredients, però no tots han d´estar en el mateix àpat. Centrar-se en una cuina senzilla i nutritiva és també una manera d´estalviar temps.

5.- Temps i cocció,
Començarem per les coccions que requereixin més temps (estofats, forn, olla pressió, macerats, ….. ), deixant les coccions més curtes (bullits, escaldats, al vapor, …… ) per el final.

6.- Cuinar i anar fregant els estris utilitzats,
Sembla un punt sense importància però és fonamental. Si rentem i endrecem al seu lloc  els estris utilitzats, sempre els tindrem a punt per tornar-los a fer servir.
Si ho deixem tot per el final, tindrem piles de plats i cassoles brutes per rentar al acabar de cuinar.
Quan acabem l´última preparació, la cuina hauria de estar completament neta i ordenada, tal com ens la hem trobat al començar a cuinar.

7.- Planejar lo que volem cuinar amb un dia d´antelació,
Si passem tot el dia fora de casa, podem preparar les coccions llargues del pròxim dia mentre ens relaxem després del sopar, doncs es poden anar cuinant sense la nostra presència a la cuina. Alguns d´aquests plats son:
– Un cereal per el dinar.
– Crema d´arròs per l´esmorzar.
– Algunes llegums.
– Un estofat amb verdures.
– Una sopa.

cuina-01

Preparacions per diversos dies:

Algunes preparacions poden guardar-se perfectament varis dies i així estalviar temps en altres ocasions en les que podem anar més apurats.. D´aquesta manera, per exemple, podem invertir unes hores el cap de setmana i anar més descansats la resta de dies.
A continuació, donem una sèries de suggeriments per cada grup d´aliment, senyalant els ingredients més ràpids de cuinar, o els que podem utilitzar en cas de no tenir temps suficient.

Cereals:
Ja sabem que els cereals integrals tarden una mica més en coure´s, per això els prepararem per dos dies. És millor no guardar-los molts dies a la nevera doncs perden la seva energia vital.
Amb les restes dels cereals integrals podem fer plats mol gustosos: paelles, rissotos, ensaladilles amb maionesa de tofu, croquetes, sopes, amanides, saltejats de verdures o senzillament reescalfar-los. Alguns derivats dels cereals de cocció ràpida son el cuscús, la pasta integral i la polenta (sèmola de blat de moro).

Proteïnes:
De les proteïnes vegetals, les llegums són les que tarden més en coure´s, per lo que es millor és preparar una classe de llegums cada setmana i anar variant.
Si volem reservar certa quantitat de la llegum cuita, la guardarem al frigorífic immediatament al acabar la cocció. Si alguna vegada dubtem de la qualitat de una llegum cuita, és millor no utilitzar-la.
La resta de proteïnes vegetals poden trovar-se en els comerços, moltes d´elles ja precuinades: seitan, tempeh, tofu fumat, estofat, en patés  o hamburgueses.

Verdures:
És fonamental cuinar les verdures fresques cada dia, per poder aprofitar tot es seu potencial nutritiu. Les coccions llargues (estofats, cremes, saltejats llargs, forn, … ), especialment les que porten verdures rodones i d´arrel, es poden utilitzar l´endemà sense cap problema.

Plats únics i complerts:

No sempre hem de preparar menús molt elaborats per mantenir-nos sans. Lo important és que els elements bàsics que necessita el cos (hidrats de carbó, proteïnes, vitamines, fibra, minerals, algues, fermentats i pikles) estiguin inclosos en cada àpat. Algunes idees de preparació que per si soles són un àpat complert i equilibrat son:

– Entrepans de pa integral, proteïna vegetal i verdures.
– Sopes (de pasta, llegums, verdures i algues). Es poden servir amb pa integral i pikles(*).
– Estofat amb varietat de verdures, proteïna vegetal i alga kombu, amb pasta o cuscús.
– Pates amb pa integral i tiretes de verdures al vapor o germinats.
– Saltejat de verdures amb restes de cereal o pasta integral i proteïna vegetal (tipus paella), acompanyat de una amanida.
– Amanida de restes de cereals o pasta integral, amb verdures crues o escaldades i maionesa de tofu.
– Peix a la planxa, servit amb amanida o verdures al vapor, pa o pasta integral i/o pikles.
– Pizzes variades (fondo de pizza integral amb verdures saltejades i proteïna vegetal), verdura verda i pikles.
– Restos de cereals al vapor amb un saltejat ràpit de verdures i pikles.

Per enriquir els àpats és molt interessant incorporar-hi algues, la manera més fàcil de fer-ho és:
– Caldo de kombu, de wakame, de dulce o de nori com entrant.
– Afegir kombu a les llegums i a les proteïnes vegetals.
– Amanides amb wakame, de dulce o d´arame.
– Posar-hi kombu a tots els estofats.
– Fer gelatines al estiu, amb agar-agar.

(*) Pikles:
Els pikles són el resultat de la fermentació làctica de les verdures. Aporten àcid làctic, ric en bacteris i microorganismes del mateix tipus que els de la flora intestinal. Faciliten la digestió i milloren l´assimilació de nutrients a més d´ajudar al fetge a eliminar les grasses sobrants. Tenen un efecte molt beneficiós en casos de flatulències per inhibició de l´acció dels sucs gàstrics.

cuina-02

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web