Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Què tan àcid està el teu organisme?

acidosi1

El desequilibri àcid-alcalí produeix malalties i l’envelliment del nostre organisme.

“Els gèrmens no són la causa de la malaltia, sinó que busquen el seu hàbitat natural-els teixits malalts-, d’igual manera que els mosquits el busquen en l’aigua estancada i putrefacta, però no són la causa de la putrefacció de l’aigua”.

acid-alcali

Una persona amb un organisme àcid contínuament està malalta i és molt difícil restablir la seva salut tot i que se li subministrin medicaments o suplements alimentaris (vitamines i minerals).

Segons aquesta teoria, les malalties no són causades per virus o bacteris, microbis i gèrmens externs al nostre organisme, sinó que es tracta més aviat de la descomposició de les nostres cèl·lules i teixits, la que atreu els gèrmens al seu medi natural-teixits en descomposició-provocant mals majors.
Però què és el que provoca la descomposició dels nostres teixits?
Per comprendre millor, anem a donar-li primerament un ràpid repàs a com funciona la bioquímica del cos.

Bioquímica del cos

El medi líquid del nostre organisme és tremendament sofisticat, transportant càrregues i potencials electroquímics que afecten el pH del medi. Un pH massa àcid o alcalí pot obstaculitzar l’eficiència de la química i les funcions del cos. Quan es dóna un excés d’acidesa, l’organisme respon, intentant protegir les cèl·lules i teixits sans, activant qualsevol dels sistemes, en la sang, limfa, cèl·lules, pulmons i ronyons. Però de vegades l’organisme es troba sobrecarregat per un excés d’acidesa, i quan ja no pot neutralitzar de manera eficaç aquest excés d’àcids i eliminar-los, aquests queden dipositats en els fluids extracel·lulars i les cèl·lules del teixit connectiu, comprometent directament la integritat cel·lular.
Quan els àcids es van acumulant, aquests comencen a erosionar les venes, artèries, cèl·lules i teixits, derivant en una desorganització cel·lular anomenada malaltia degenerativa.

Podem dir que les alteracions en el pH de l’organisme creen un mitjà que afavoreix que les cèl·lules sanes degenerin en cèl·lules malaltes o gèrmens que passaran a través de diversos estats de fermentació. En aquest procés es produeixen noves deixalles àcides que encara desequilibren més el ph i arriben a interferir en els biosistemes del cos, donant lloc a diferents tipus de simptomatologies.

Tenint en compte, doncs, que la salut està definida per l’equilibri àcid / alcalí del nostre organisme, i els seus components més bàsics, els teixits, les cèl·lules, etc., El nostre interès principal s’hauria de centrar en mantenir aquest equilibri, observar les causes que provoquen la desestabilització i evitar-les o neutralitzar-les convenientment.
Per estalviar-les explicacions sobre com funcionen els fonaments del ph, els àcids i les bases, diguem que en l’escala que es baralla per mesurar el pH de l’organisme, es considera el 7 com un valor neutral. Els números per sota del 7 són àcids, sent el 0 el més àcid (l’1 correspondria als sucs gàstrics de l’estómac). Conseqüentment, els números per sobre del 7 són alcalins.

bioquica-del-cos

Equilibri de pH del Cos

Si tens algun problema de salut és molt probable que estiguis molt àcid.
Estudis recents han demostrat que a menys que el pH del cos estigui a un nivell una mica alcalí, el cos no es pot curar a si mateix. Per això no importa la forma que utilitzis per cuidar els teus problemes de salut, no serà efectiva a menys que s’incrementi el nivell del teu pH. Si el pH del teu cos no està equilibrat no podrà assimilar vitamines, minerals i suplements alimentaris efectivament. El pH del teu cos ho afecta tot.

El cos ha de tenir un pH equilibrat en la majoria dels organismes vivents de la terra o no funcionen correctament. El nivell alcalí és molt important perquè estudis han demostrat que les malalties no poden sobreviure en un estat alcalí però en canvi s’enforteixen en ambients àcids.

Si el pH és àcid: l’habilitat d’absorbir nutrients i minerals disminuirà, la producció d’energia en les cèl·lules disminuirà, l’habilitat de curar les cèl·lules malaltes disminueix, l’habilitat de detoxificar metalls pesants disminueix, les cèl·lules de tumors s’enforteixen, i el cos es fa més susceptible a la fatiga i les malalties. Un pH àcid pot ser causat per una dieta àcida, estrès emocional, intoxicació, o reaccions immunològiques que depraven a les cèl·lules d’oxigen i altres nutrients. El cos tractarà de compensar aquest pH àcid usant minerals alcalins.
Si la dieta no conté suficients minerals per compensar, l’àcid s’acumula a les cèl·lules.

El químic Linus Pauling, guanyador de dos premis Nobel (el primer de Química i segon de la Pau), i que va morir el 1994, afirma que mantenir el cos amb un pH alcalí és la clau de mantenir una bona salut.
Segons Pauling, quan algú no se sent bé, molt sovint és perquè el seu cos té un pH molt àcid. El cos ha de tenir un pH lleugerament alcalí, entre 7,1 i 7,4; un pH de 7 és neutre i un pH per sota de 7 és àcid. Les cèl·lules del cos necessiten un pH alcalí normal per funcionar adequadament.

Un pH baix és una de les causes més importants de moltes malalties inclòs el càncer. S’ha trobat que el 85% dels pacients amb càncer tenen nivells de pH entre 5 i 6. Les cèl·lules de càncer no poden créixer si el pH del cos és normal. Per això és que els pacients amb càncer ho controlen canviant completament el seu estil de vida i la seva dieta.

estres

Fonts de desequilibri del ph.

Recordo una vegada més que quan té lloc el desequilibri del ph produït en els teixits i fluids del cos es crea el medi perfecte perquè els gèrmens es desenvolupin, causant una multitud de símptomes que anomenem equivocadament malalties (atès que la malaltia real consistiria en aquesta desestabilització del ph en diferents àrees del nostre organisme).

Segons Robert O. Young i Shelley Redford Young (que han vingut a recuperar en l’última dècada les teories d’una llarga llista d’investigacions en aquesta mateixa línia), aquest desequilibri pot ser produït per diversos factors:

.- Els pensaments i paraules que responen a emocions fortes.
.- Música impactant i estressant.
.- Fumar i respirar fums i aire contaminat en general.
.- Aliments àcids en excés com el porc, bou, pollastre, gall dindi, peix, ous, lactis, pa i cereals, cafè, alcohol, xocolata i fruites dolces com pomes, taronges, raïm i pinya.
No es tracta de prohibir tots aquests aliments esmentats, sinó d’evitar en aquestes situacions en les que percebem un desequilibri en el nostre organisme, que generalment sol ser àcid.

En qualsevol cas, Rober O. Young ens ofereix unes directrius generals en quant als aliments que hauríem d’evitar i, per contra, els que s’aconsella incloure en la dieta, així com una piràmide guia en la nostra alimentació diària.

acid-base

El principal desequilibri, l’acidesa.

Donada la composició del nostre organisme, de tendència al medi àcid, i la dels productes que ens alimentem, la principal causa de desequilibri del nostre ph rau en l’excessiva acidesa. Per contrarestar aquesta situació, hem de:

.- Evitar aliments àcids (carns i derivats animals, inclosos els lactis, sucres refinats i pastisseria, pistatxos, cacauets, blat de moro, sucre, condiments com el quetxup i la maionesa, alcohol, productes enllaunats i embotits, pinyes, taronges i fruites dolces en general, com el mànec, raïms, peres, pomes, etc.)
.- Prendre aliments alcalins (soja en totes les seves varietats, alvocats, pastanagues, alfals germinat, cogombre, col, api, espinacs i fulles verdes en general, pèsols, all, etc.)
.- Evitar sucres, incloses fruites dolces, pastisseria i pasta (macarrons, espagueti, etc.).
.- Hidratació continuada: aigua purificada (evitant tot tipus de sodas, alcohol i estimulants com el cafè).

Com mantenir un pH normal?
Es necessita una dieta equilibrada per mantenir el cos amb un pH alcalí. Aliments coneguts com “alcalins” són el te i laes macroalgues, que tendeixen a desplaçar el pH a la zona alcalina. Un exemple d’aliments “àcids” són els rics en proteïnes , que porten el pH a la zona àcida.

Els principals símptomes d’un organisme amb pH àcid són:

.- Cansament crònic
.- Rampes
.- Mal d’esquena
.- Cabell ressec
.- Ungles trencadisses
.- Càlculs en ronyons o vesícula
.- Augment de pes, sense raó aparent
.- Malalties contínues

Un estat d’acidesa menor a 6.5 és ocasionat per:
.- Una dieta desequilibrada (mala nutrició).
.- Contaminació ambiental (Substàncies tòxiques).
.- Estrès (falta d’exercici).
.- Intoxicació de l’organisme (Medicaments i químics en els aliments).

Assegurar-se que l’organisme te un pH equilibrat, entre 6,5 i 7, és garantia de salut.

Si aquest organisme presenta un pH àcid, menor a 6,5 pot desenvolupar:
.- Síndrome de Fatiga Crònica
.- Arteriosclerosi
.- Hipertensió Arterial
.- Artritis
.- Gota
.- Osteoporosi

El càncer i les malalties cardiovasculars són més comuns en països desenvolupats degut a que tenen dietes altes en proteïnes i greixos. En països pobres les persones consumeixen més menjar vegetal que proteïnes derivades d’animals i per tant aquestes malalties són menys comuns.

La piràmide de Robert O. Young.

De baix cap a dalt, la piràmide ve definida com segueix:

.- Basa teva alimentació en els vegetals.
.- Seguidament, pren abundants grans germinats i llegums, el que suposa una bona font de magnesi i minerals.
.- Llavors i nous (les ametlles són especialment una bona font de calci, vitamina E, etc.)
.- Olis àcids essencials, com omega 3 i omega 6 (oli de llinosa, d’oliva, etc.)
.- Fruites poc dolços i grans (l’alvocat és una bona font d’energia).

Aliments que cal evitar:

.- Elimina els menjars industrialitzats i refinats: conserves, greixos animals, sal, sucre refinat, carbohidrats refinats (fruites dolces), etc.
.- No et passis amb la fruita dolça (excepte la llimona o la llima; un got d’aigua purificada amb unes gotes de llimona a la nit, abans de posar-te, té un excel·lent efecte detoxificador).
.- Evita la carn de porc, de bou, de pollastre, els ous, productes lactis i tots els derivats de la carn. Evita els productes morts i busca els productes vius.
.- Rebutja els grans i patates emmagatzemades al rebost durant molt de temps.
.- Evita els condiments, l’alcohol, la cafeïna.
.- Evita els cacauets i el blat de moro, medi fàcil per als fongs.
.- Evita l’oli escalfat i el menjar escalfat en el microones.

Els aliments que no han de faltar:

.- Vegetals de fulles fosques verdes i grogues (una potent font de clorofil·la, vitamines i minerals, fibres, enzims, fitonutrients, etc.).
.- Grans germinats, com l’alfals o la soja germinada.
.- Carbohidrats vegetals, com les pastanagues, patates, carbassa, moniatos, etc.
.- Llegums i grans que no hagin estat llarg temps emmagatzemats.
.- Soja.
.- Aigua, aigua i més aigua, però que sigui neta i purificada.

escalaph

3 comentaris per a

Què tan àcid està el teu organisme?

  • Oriol |

    Hola!! Em sembla molt interessant tot el que he llegit. M’agradaria saber si recomaneu la dieta disociada. Gràcies

  • Angel Perera |

    Bones Oriol,
    Si, és molt interessant per optimitzar la gestió alimentària. A més de facilitar-nos les digestions i l’absorció de nutrients, no ens acidifica.
    Aquí tens per si t’interessa: http://www.biosfera.cat:8888/biosfera/?p=187
    Salut i una abraçada molt forta,
    Àngel

  • Oriol |

    Gràcies Angel, perdona però no havia vist encara la teva resposta.
    Des que vaig escriure aquí que he anat aprofundint en el tema de la acidificació i alcalinització que em sembla super interessant.
    Des de llavors faig la dieta disociada i la veritat que em sento millor. Vaig descarregar-me una taula de combinació d’aliments i vaig tirant amb això. El que passa és que jo faig triatló i necessito ingerir moltes calories i per tant mejar com a mí8nim 5 cops al dia. Tot i que sigui de forma disociada crec que acidifico el cos degut al treball que ha de fer l’estomac tot el dia sense interrupcios. No creus?? A veure si em contestes ok? Una abraçada per tu també. El meu mail es masluque@gmail.com ja que potser seria millor tenir un contacte més directe per compartir informacions. dew

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web