Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El goji, la baia antioxidant de l’Himàlaia.

goji

Malgrat els prometedors resultats sobre les propietats antioxidants del goji, són necessaris més estudis per determinar-ne exactament l’abast.

goji-02

“El goji és possiblement un dels aliments més potents contra l’envelliment descobert fins ara”. Així de contundent és la declaració sobre aquest producte de Earl Mindell, conegut per les seves controvertides teories sobre les propietats antioxidants d’aliments i vitamines, fortament criticades per la comunitat científica internacional. A Internet són diversos els portals que posen a la venda aquest producte amb vistosos i atraients noms com el “Himàlaia goji juice”, comercialitzat també per Earl Mindell, i que es considera un “suplement dietètic líquid”.
Per MAITE ZUDAIRE 30 d’abril de 2009

Les baies de goji (“Lycium barbarum”), també conegudes com cireres goji, creixen de manera natural a les muntanyes del Tibet, en ple cor de la serralada Himàlaia, i en diverses províncies del sud de la Xina. La literatura sobre medicina tradicional xinesa, la més destacada sobre aquest aliment, informa que aquestes baies es consumien des de fa centenars d’anys i els atribueix la propietat d’augmentar la vitalitat i de contrarestar la fatiga. Entre els diversos components identificats destaca un complex polisacàrid-proteïna, al qual es deurien les seves propietats beneficioses.

Després de fer una completa revisió de la literatura científica sobre les qualitats saludables d’aquest aliment, les veu que a majoria d’estudis han estat realitzats en laboratori per diferents tècniques (in vitro, in vivo), tant amb animals com amb cèl·lules humanes. Encara que en els estudis preliminars s’observa una potent capacitat antioxidant del complex polisacàrid-proteïna de les baies del goji (LBP), i fins i tot una certa capacitat d’estimular cèl·lules del sistema immunitari, els estudis sobre els efectes del suc de goji en humans encara són escassos .

Si bé les investigacions actuals són satisfactòries, poden resultar exagerats els missatges tan prometedors com els que acompanyen el suc de goji comercial, bé en l’envàs o bé en les pàgines de presentació d’aquesta beguda.

Els polisacàrids actius del goji ( “Lycium barbarum”) tenen una alta puntuació antioxidant in vitro, tal com reflecteixen les precises determinacions fisicoquímiques, però els biomarcadors antioxidants in vivo en humans després del consum de suc tan sols s’han examinat en un estudi.

En aquesta investigació hi va participar també la companyia que comercialitza el suc, juntament amb investigadors nord-americans de la University of California, en Davis, i de la Tufts University School of Medicine, a Boston. Es van investigar els efectes en els nivells sèrics de biomarcadors antioxidants després del consum de 120 ml .diaris de suc de goji durant 30 dies en 50 adults sans xinesos, en un estudi aleatoritzat, doble cec, controlat amb placebo.

L’estudi va confirmar la hipòtesi que el consum de suc de goji es traduïa en una millora dels factors antioxidants endògens com l’augment en un 8,4% de la superòxid dismutasa (SOD), i del 9,9% de la glutatió peroxidasa (GSH-Px) i en una disminució de la peroxidació lipídica, indicada per la disminució d’un 8,7% dels nivells de malondialdehit (MDA). No es van detectar diferències significatives abans i després de la intervenció en el grup placebo.

Són resultats que obliguen a la comunitat científica a realitzar més estudis, amb major mostra i major durada, per poder avalar missatges saludables basats en l’evidència.

goji-01

Escassa recerca en humans
Un dels escassos estudis realitzats en humans sobre el consum de goji, fora de la Xina, va ser portat a terme per FreeLife Internacional, la companyia privada que comercialitza el “Himàlaia goji juice”. L’estudi doble cec controlat amb placebo, donat a conèixer el 2008 en el “Journal of Alternative and Complementary Medicine”, va examinar per mitjà d’un qüestionari subjectiu amb puntuació de 0 a 5 els efectes generals en l’organisme (sensació de benestar general, malalties gastrointestinals, musculoesquelètiques i cardiovasculars, entre altres factors) a 16 persones adultes sanes després del consum de suc de goji durant 14 dies; en comparació amb les sensacions de 18 persones que van conformar el grup placebo.

També es van mesurar la pressió arterial, el pols, l’agudesa visual, el pes corporal i l’índex de massa corporal, abans i després de consumir 120 ml. de suc de goji cada dia. Segons informen els responsables de l’estudi en les conclusions, el consum diari durant dues setmanes de suc de goji es va traduir en un augment de la sensació subjectiva de benestar general (sentiment d’alegria i felicitat), de nivell d’energia, de la qualitat del son , de millora de la sensació psicològica i agudesa mental i de les funcions gastrointestinals.

Els resultats apunten que el consum diari d’aquest suc pot ser potencialment beneficiós per a la salut humana. Però, pel fet de procedir d’un únic estudi i davant una mostra de participants tan petita, la ciència està molt lluny d’avalar amb evidència suficient i provada les extraordinàries propietats antienvelliment que se li atribueixen i d’augment dels limfòcits (un tipus de cèl·lules encarregades de produir anticossos); dos dels 19 missatges prometedors que apareixen a la web de la companyia que comercialitza el suc.

Goji i sistema immune
Les últimes investigacions publicades sobre el goji se centren en analitzar la seva capacitat per estimular diferents cèl·lules del sistema immunitari, encara que de moment s’han realitzat en laboratori. La més recent és la recerca publicada a “Journal of Immunology”, el març de 2009, dirigida pel Department of Microbiology and Immunology Programme, WHO Collaborating Centre for Research and Training in Immunology, de la Universitat Nacional de Singapur.

El aïllat del complex polisacàrid-proteïna del Lycium barbarum (LBP) estimula les cèl·lules dendrítiques (DC) que, juntament amb els limfòcits T, regulen la resposta immune. La mateixa institució va publicar el gener de 2009 a la revista “Phytotherapy Research” els resultats d’una investigació en laboratori sobre l’activació de macròfags, un altre tipus de cèl·lula del sistema immune, per l’acció del mateix aïllat (LBP). El mateix centre també va informar el desembre de 2008 a la revista “International Immunopharmacology” sobre l’estudi en el qual van comprovar l’activació dels limfòcits T per acció del mateix component.

De moment, les investigacions estan en fase experimental en el laboratori, i amb animals d’experimentació, per la qual cosa no existeix evidència suficient com per determinar si aquests efectes positius seran els mateixos en els éssers humans.

Contraindicacions possibles
Dues investigacions són les que adverteixen de la possible interacció entre la warfarina, un anticoagulant, i el consum elevat de goji. Una arriba des del Departament de Farmàcia de la Universitat de Washington a Seattle, després de descriure que una pacient tractada amb warfarina es va desestabilitzar després beure durant diversos dies seguits una elevada quantitat (tres o quatre gots al dia) de un té fet amb fruits de goji , sense més canvis observats en el seu estil de vida ni consum d’altres medicaments.
L’altre cas similar que coincideix en l’ús de warfarina i el consum del te d’herbes que contenia goji procedeix del Departament de Medicina Terapèutica de la Universitat Xina de Hong Kong, Prince of Wales Hospital a Hong Kong. Al suspendre el consum d’aquesta infusió van remetre els símptomes, per la qual cosa els investigadors sospiten d’una possible interacció entre la planta i el fàrmac anticoagulant.

El poder de les baies en continu estudi
El goji s’uneix a una àmplia varietat de baies (gerds, nabius, móres, groselles, maduixes, açai) sobre les quals s’han identificat interessants compostos antioxidants, el consum s’estima que pugui tenir repercussions positives sobre la salut humana, sobre el rendiment i sobre la prevenció i curació de malalties, segons es desprèn d’una investigació realitzada pel Centre de Nutrició Humana de l’Escola de Medicina David Geffen, de la Universitat de Califòrnia, als Estats Units.

baies

El que sí que és absolutament veritable, des de el meu punt de vista, és que després del article publicat per Discovery Salud en el seu dia i sumant-li la difusió que el programa televisiu d’en Cuní parlant de les excel·lències del goji, hi ha hagut una desmesurada expectativa sobre aquesta fruita, i a més el boca a boca junt amb el posar-se de moda ha fet que sortís tot de mare.

SEGUEIXEN ESTUDIANT-SE ELS PROMETEDORS ASPECTES ANTIOXIDANTS I D’AUGMENT DE LA CAPACITAT IMMUNE, PERÒ LA RECERCA EN HUMANS ÉS ENCARA ESCASSA.

2 comentaris per a

El goji, la baia antioxidant de l’Himàlaia.

  • Sílvia |

    Jo tinc al.lergia a tota la fruita que duu pèl: maduixes, kiwis, présecs…… vaig probar les baies de goji i em fan una reacció tòpica, com una mena d’urticària amb molta picor, evidentment no és culpa del goji, sinó del meu cos que no el tolera, però si alguna persona està en el mateix cas que jo que vigili.

  • Angel Perera |

    Moltes gràcies noia, és bo de saber-ho. Una abraçada.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web