Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La cervesa.

cervesa

El seu consum moderat aporta gran quantitat de nutrients a la dieta i no afavoreix l’obesitat. La cervesa és una beguda alcohòlica l’abús de la qual implica conseqüències greus per a la salut.

76944123

Les investigacions asseguren també, que la tradicional idea que la cervesa engreixa és falsa i, fins i tot, la consideren un component ideal per a mantenir un menor Índex de Massa Corporal, ja que només aporta un 4% de les calories totals de la dieta dels homes i un 3% de la de les dones.

Notables beneficis,

Molt poques begudes alcohòliques reporten a l’organisme tants beneficis com la cervesa. El seu consum moderat suposa per a la dieta la ingesta d’un bon nombre de nutrients i, segons els experts, prendre-la diàriament implica cobrir part de les necessitats diàries de vitamina B12 (6,5%) i àcid fòlic (fins a un 12%). L’aportació de la cervesa és molt important, ja que des de principis dels anys 90 es va posar de manifest l’escàs consum de vitamines del grup B i àcid fòlic que registra la població espanyola, reconeixen-to des de el Centre de Recerca en Nutrició Comunitària del Parc Científic de la Universitat de Barcelona. Recents estudis atorguen a la cervesa la qualitat de prevenir malalties cardiovasculars i garantir una correcta alimentació. Asseguren que quantitats apropiades -250 ml/dia per a les dones i 500 ml/dia per als homes- promouen la secreció dels sucs gàstrics, faciliten la digestió, estimulen la gana i tenen un efecte diürètic. A més, segons una investigació portada a terme fa alguns mesos a la Facultat de Farmàcia de la Universitat Complutense de Madrid, “el consum de cervesa aporta una important quantitat de la ingesta recomanable de fibra soluble, que pot contribuir a evitar el restrenyiment i disminuir la incidència de càncer de colon”. Els beneficis són, per tant, variats i molt dispars, encara que és necessari recordar sempre que només es compleixen quan el consum és moderat.

.- Propietats antioxidants: Els extractes utilitzats per a l’elaboració de la cervesa protegeixen a les cèl·lules del dany oxidatiu, tant dels lípids com de les proteïnes. D’aquesta manera, s’afavoreix el retard de l’envelliment cel·lular i es disminuïx el risc de patir malalties cardiovasculars, així com la seva capacitat cancerígena.
.- Aporti de nutrients: A més de les esmentades vitamines del grup B, molt importants per a mantenir un equilibri nerviós adequat, la cervesa reporta un 10% de fòsfor, proteïnes, carbohidrats, sals, aigua i àcid fòlic.
.- Mínim contingut en sodi: Aquesta circumstància li confereix un fort efecte diürètic i permet que pugui ser inclosa en dietes hiposòdiques, que requereixen una mínima quantitat de sodi.
.- Baixa graduació alcohòlica: En comparació d’altres begudes, l’alcohol que conté la cervesa és molt menor, encara que no deixa de ser alcohol. La graduació oscil·la entre quatre i cinc graus i, segons dades del Centre d’Informació Salut i Cervesa, “per a igualar la quantitat d’alcohol que hi ha en un litre de vi, caldria considerar dos litres i mig de cervesa”.
.- Prevenció de osteoporosis: La relació entre aquesta beguda i la prevenció de la osteoporosis es basa en que l’alcohol redueix la pèrdua de massa òssia, al mateix temps que el silici –present en la cervesa– l’afavoreix. El silici és un element important, i ingerir-lo en la cervesa suposa un aport addicional important si es té en compte que gran part del silici que conté l’aigua és eliminat en el procés de depuració.
.- Augment del “colesterol bo”: En quantitats moderades, la cervesa afavoreix la concentració de lipoproteïnes d’alta densitat (HDL), el denominat “colesterol bo”. Aquest augment reduïx els riscos de malalties i accidents cardiovasculars enfront de les possibilitats dels abstemis i consumidors abusius d’alcohol.

cervesa-02

Engreixa la cervesa?

Diverses investigacions asseguren que l’aportació calòrica de la cervesa és molt inferior a la d’altres begudes alcohòliques i lleugerament inferior a la de refrescs i coles. Una canya de 200 mil·lilitres tot just aporta 90 kilocalories. O, el que és el mateix, el consum moderat suposa només un 4% de les calories totals de la dieta dels homes i un 3% de la de les dones, pel que es conclou que la popularment qualificada com “panxa cervesera” es deu, en realitat, a altres hàbits d’alimentació i estils de vida. S’ha descobert que el causant de la ‘corba de la felicitat’ és la variant DD del gen de l’enzim convertidorade la angiotensina (ACE), que afavoreix l’acumulació de greixos al voltant del abdomen Els portadors d’aquesta variant tenen tendència a desenvolupar greixos abdominals, encara que no totes les persones arriben a desenvolupar-los si segueixen una dieta equilibrada i realitzen exercici”, argumenta el Centre Cervesa i Salut. Per altra banda, defensa que “les persones que realitzen major activitat física consumeixen cervesa de forma més regular que els que no la beuen”, el que comporta un menor Índex de Massa Corporal i, en conseqüència, allunya les possibilitats de patir obesitat. “Aquesta afirmació trenca amb el mite popular que els bevedors regulars de cervesa tendeixen a guanyar pes”.

Inconvenients:

No es pot oblidar que, malgrat les seves virtuts, la cervesa no deixa de ser una beguda alcohòlica i, per això, és important insistir en la necessitat d’un consum moderat. Quantitats superiors a les permeses pel metabolisme impliquen greus conseqüències: quantitats excessives d’alcohol repercuteixen de manera negativa en òrgans vitals com el fetge, el cervell, el cor i la sang. Irrita l’estómac i lesiona el recobriment de l’intestí, el que ralenteix l’absorció d’alguns nutrientes. Disminuïx l’aport d’un gran nombre de vitamines i minerals, i augmenta els triglicèrids en la sang i els nivells de ferro. En dejú o sense aliments sòlids pot produir hipoglucèmia. Contribuïx, en certa mesura, al desenvolupament de l’obesitat, encara que no en els nivells que es creia fins a ara.

Cervesa sense alcohol:

La cervesa sense alcohol es diferencia de la normal, únicament, en la desaparició de l’alcohol, ja que conserva tots els seus nutrients. Una mitjana de cervesa “sense” al dia aporta 10 mil·ligrams de calci, potassi i molt poc sodi. A més, té un alt contingut en aigua (95%) i efectes antioxidants que contribuïxen a prevenir les malalties cardiovasculars.
Entre el 15% i el 30% de la població espanyola es veu afectada en aquests moments per la hipertensión arterial. Aquestes persones han de seguir dietes hipo-sòdiques i no han de consumir alcohol, pel que la cervesa ‘sense’ pot ser una opció molt recomanable. Aquesta beguda conté tres vegades menys calories que un refresc o una ració de fruita, “el que la converteix en una opció molt recomanable en dietes d´aprimament, ja que ajuda a trencar la monotonia de la dieta”. “També pot ser una refrescant elecció per a les persones grans, doncs a més de ser hidratant, el seu aspecte i sabor recorda més que els refrescs a les begudes de major graduació, que en edats més joves van ser consumides amb més freqüència i intensitat”.

cervesa-03

Xifres del sector:

Segons dades de l’Associació de Cervesers d’Espanya, la producció en el 2. 001 va arribar els 2.770 milions de litres. Una important quantitat que va col·locar al nostre país en el tercer lloc dintre de la Unió Europea, per darrere d’Alemanya i el Regne Unit, i en el novè a nivell mundial. El creixent turisme i el descobriment d’aquesta beguda en zones poc habituades a ella, van propiciar aquest ascens. El consum de cervesa augmenta durant l’època estiuenca per les favorables condicions climatològiques i l’afluència del turisme. No obstant això, en els últims anys s’està produint una desestacionalizació del consum i està augmentant en zones menys càlides i tradicionalment menys cerveseres. En quant al consum de cervesa sense alcohol, aquest representa el 7% del consum total, amb la quota de mercat més alta d’Europa, “el que indica que, malgrat tractar-se d’un producte relativament nou, la cervesa sense alcohol es presenta com una beguda amb una clara projecció de futur que satisfà les necessitats de determinats consumidors que no poden o no volen prendre alcohol”. Segons el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, els espanyols van consumir en el 2.001 una mica més de dos milions de litres de cervesa. Aquesta xifra suposa 54,4 litres per capita a l’any. A més, una anàlisi socio-demogràfic demostra que el consum és major en els homes que en les dones. Per zones geogràfiques, en la regió sud es confirma un consum més elevat, tant en homes com en dones, amb una taxa del 34%. Li segueixen Canàries i Llevant, amb percentatges propers al 20%, i és “significatiu” el cas de la zona centre, que ostenta el primer lloc quant a consum masculí, amb un 46,4%, mentre que el femení descendeix fins al 8,31%.

cervesa-04

EVIDENTMENT AMB LA CERVESA ECOLÒGICA, ENS ESTALVIEM TOTS ELS PRODUCTES QUÍMICS QUE S’INCORPOREN DES DE EL CONREU DE LA CIVADA FINS A LA ELABORACIÓ FINAL, A MÉS DE OBTENIR MOLTS MÉS NUTRIENTS.

1 comentari per a

La cervesa.

  • Anna Mª Ballescà Pertegaz |

    M’ha agradat aquesta página, i saber les propietats dietétiques de la cervesa.M’ho apunto i gràcies.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web