Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El benefici de crear malalties i oferir-ne els tractaments.

quimica-farmaceutica

En ocasions m’han preguntat per les relacions de la indústria que produeix substàncies químiques tòxiques i la farmacèutica. Aquesta relació ve de lluny fins i tot d’abans de l’anomenada Revolució Verda. Amb la promesa d’acabar amb la fam en el món portem més de seixanta anys practicant una agricultura industrialitzada a base d’ingents quantitats de  productes químics tòxics que emmalalteixen la terra, l’aigua i als éssers vius.

quimica-01

Els grans beneficiats? Monsanto, DuPont, Bayer, Syngenta, Novartis, Aventis i moltes més empreses. Els mateixos, per cert, que ara impulsen la biotecnologia per vendre aliments transgènics amb la mateixa excusa de la fam. Bayer, Novartis i Aventis també estan entre les multinacionals farmacèutiques que més facturen pels seus medicaments. Monsanto va arribar a ser propietària de l’empresa Pharmacia, que després va adquirir el laboratori Pfizer. Ve això a col·lació de la presentació d’un llibre “SQM El risc tòxic diari”. La Sensibilitat Química Múltiple i altres malalties que la química produeix en centenars de milers d’espanyols. Està escrit pel meu bon amic i company de fatigues en la investigació de temes mediambientals Carlos de Prada i el publica la Fundació Alborada.

El text del Carles és el primer monogràfic sobre la Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple que es publica en castellà. De Prada, com faig jo també, associa la SQM a la fibromiàlgia (FM) i al Síndrome de Fatiga Crònica (SFC), i a les tres amb els químics tòxics. És un llibre molt documentat i en l’estil rigorós que gasta Carlos. L’autor ens presenta en carn viva a persones que pateixen SQM, generalment acompanyada d’FM i / o SFC. Explica molt bé tot el procés de la malaltia, compta amb les veus dels professionals més destacats en el tema i insisteix que aquestes malalties no són psicològiques sinó orgàniques o físiques. En fi, un text indispensable per a qui pateixin o tinguin la sospita que els seus símptomes poden ser els de la SQM o alguna de les altres malalties relacionades amb aquesta.

Però el més important és que Carlos de Prada explica, amb raó, que aquestes persones són la veu d’alarma sobre un problema d’enormes conseqüències: utilitzem tal quantitat de productes químics en la nostra vida quotidiana que el planeta Terra ja no és capaç d’absorbir-los i les persones tampoc, per això molts dels nostres conveïns mostren des de fa uns anys signes, trastorns de la seva salut, que adverteixen els altres sobre què pot passar. Tota la ciutadania hauria de preocupar-se per l’existència d’aquestes malalties anomenades ambientals.

farmaceutica

Tornant a la relació de la indústria química amb la farmacèutica, que és del que volia escriure, indica De Prada que ambdues “no són, amb freqüència, més que una i la mateixa cosa”.

Continua: “És un fet que algunes de les principals multinacionals que fabriquen fàrmacs són també els principals fabricants de verins com els pesticides que, a més de molts altres problemes sanitaris, “són els químics més implicats en causar la SQM i en disparar els seus símptomes”, com diu McCampbell (la doctora Ann McCambell, del MCS (SQM) Task Force USA New Mexico). I passa a citar exemples concrets, com el de la multinacional Novartis (abans Ciba-Geigy i Sandoz) fabricant de l’herbicida atracina i el seu grup de pressió hauria “enviat informació el 1996 al comitè legislatiu de Nou Mèxic oposant-se a tota la legislació relacionada amb la SPM i declarant que els símptomes de les persones amb SQM no tenien un origen físic “.
Però no només Novartis, fabricant d’altres pesticides conflictius com el insecticida organofosforats diazinon, és citada per l’autora de l’article.
També cita la farmacèutica Elli Lilly i els seus vincles amb Dow Elanco (avui Dow Agroscience) fabricant del pesticides organofosforats clorpirifos. Aventis (abans Hoeschst i Rhone-Poulenc) i el insecticida carbamato Sevin. Monsanto, fabricant del Roundup i altres herbicides. Zeneca, que, com tantes altres vegades passa, no només fabrica fàrmacs (AstraZeneca), contra malalties com el càncer de mama o de pròstata, sinó pesticides que, en alguns casos, comenta McCampbell, han estat associats a l’origen o exacerbació d’algunes de les malalties tractades. I la llista continua amb Pfizer i Abbot Laboratoris, Basf, Bayer, … que uneixen la fabricació de fàrmacs i pesticides. Novartis, Ciba, Dow, Elli Lilly BASF, Aventis, Bayer, … i altres empreses (Dupont, Merck, Roche, Procter & Gamble, …) serien membres de l’American Chemical Council, del qual abans parlàvem (un lobby de la indústria química ) “.

quimica

Queda clara doncs aquesta relació i com expressa Carlos:

No cal ser massa perspicaç per adonar-se que les repercussions possibles del que aquí estem dient poden anar molt més enllà del que es denuncia sobre la SQM i estendre’s, en general, a moltes altres malalties que una creixent literatura científica està associant a determinades substàncies químiques. Els efectes sanitaris de la situació denunciada serien així, simplement, devastadors. Prossegueix el periodista citant de nou a McCampbell segons la qual la indústria farmacèutica estaria “estenent desinformació sobre la SQM i limitant la quantitat d’informació correcta rebuda pels metges i altres professionals sanitaris a través de la seva influència financera en les revistes mèdiques, les conferències i la recerca ‘, així com a través de la seva influència en entitats com l’Associació Mèdica Americana.

Per tot això, em sembla especialment important divulgar informacions sobre la Sensibilitat Química Múltiple perquè ens ofereix la veritable dimensió de la pol·lució que ens envolta, de la equivocació que suposa el nostre estil de vida i perquè és una malaltia que seguirà passant desapercebuda degut precisament a que com aquestes persones no suporten els productes químics tòxics cap fàrmac pot “guarir-les” pel que no són interessants per a les farmacèutiques.

Queda clar que a més, aquesta indústria és germana de la química per tant hi ha un interès comercial estratègic en amagar les malalties ambientals. No oblidem que gràcies a les persones que pateixen SQM podem saber quines són les fonts de contaminació química que ens emmalalteixen i quines les malalties relacionades amb els tòxics. És urgent aplicar mesures per evitar aquesta pol·lució. L’existència de persones amb hipersensibilitat química evidència la paradoxa de que els qui venen els productes químics tòxics que emmalalteixen a la ciutadania són en molts casos els mateixos que els qui venen els medicaments per tractar les malalties provocades.

Miguel Jara – 20 maig 2009

comprimitcomprimitsgolfos1

¡ESPERO ELS TEUS COMENTARIS AL RESPECTE!

1 comentari per a

El benefici de crear malalties i oferir-ne els tractaments.

 • Gènia |

  Molt bon article, jo pateixo SQM, be, i les altres dues i alguna coseta mes…

  Es indignant el que estan fent amb nosaltres, i quan dic “nosaltres” no em refereixo als malalts (a nosaltres ja ens ho han fet)… em refereixo a la humanitat… en general…

  Estem envoltats de una pila de productes i substancies que, com que no ens diuen lo contrari, creiem que no ens faran cap mal… De fet, ho tenim tan inculcat al cervell, que quan li dius a algu què esel Bisfenol-A, o el PFOA o coses aixi.. et diuen coses tan horroroses com “d’alguna cosa hem de morir”….

  Quan no tens salut no hi ha res que et sembli mes important que tenir-ne i cuidar-la, sentir coses aixi, o veure com la gent no reacciona… esgarrifa…

  M’ha agradat molt l’article, el llibre del Carlos no se l’hauria de perdre ningú..

  Una abraçada i gracies per aquest article!

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web