Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


La plaga de l’obesitat infantil.

obesitat-infantil1

Un estudi de Sanitat realitzat en sis comunitats revela que el 25% dels nens de 10 anys són obesos .L’informe, amb 14.000 escolars de 6 a 10 anys, indica que les alertes no calen en la societat.

obesitat-infantil-03

CELESTE LÓPEZ | Madrid |
Nou estudi del sobrepès infantil, i, de nou, la mateixa realitat, fins i tot agreujada. Els nens espanyols tenen un problema seriós d’excés de pes i, el que és pitjor encara, d’obesitat: fins a gairebé un 20% en el cas dels barons d’entre 6 i 10 anys, que arriba ni més ni menys del 25% en el cas dels nens de 10 anys. L’obesitat de les nenes d’entre 6 i 10 anys se situa en el 15%, que gairebé arriba al 19% als 10.
Així ho indica els primers dades del programa Perseu (Programa Pilot Escolar de Referència per a la Salut i l’Exercici contra l’Obesitat), desenvolupat per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN), dependent del Ministeri de Sanitat. En el programa participen 14.000 escolars d’entre 6 i 10 anys de 67 col·legis d’Andalusia, Canàries, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, Múrcia, Ceuta i Melilla.

Aquestes xifres són, com reconeixen responsables de Salut Pública, alarmants, encara que cal matisar que l’estudi està realitzat en les comunitats autònomes que presenten un major índex de sobrepès. Però la població sobre la qual es centra l’estudi representa el 36,5% de la població espanyola.

Però a què es deu aquests índexs d’obesitat? La resposta és sempre la mateixa: a que els nens mengen més greix del degut (el 40% de l’aportació energètica dels escolars procedeix dels greixos, quan les recomanacions la situen al voltant d’un 30%), i les verdures, les llegums, la fruita i el peix s’absenta amb excessiva freqüència de la dieta diària. A això cal sumar poc exercici i un horari de menjars desordenat (més del 6% no esmorza res, i una bona part dels que ho fan es limita a prendre un got de llet).

Però aquestes causes són ja de sobres conegudes i contra elles treballen, des de fa anys les autoritats sanitàries espanyoles i europees. Però a tenor dels resultats obtinguts fins al moment, la situació no millora en absolut. Ni tan sols l’actuació en els menjadors escolars, vigilant suposadament la dieta que s’hi ofereix, ha sorgit efecte: els nens mengen massa greixos i poques verdures, llegums i fruites. Tampoc sembla que tinguin efecte les múltiples campanyes per animar a les famílies que cuidin el pes dels seus fillols, perquè l’obesitat és garantia d’una vida més curta a conseqüència dels problemes de salut que s’associen a ella (malalties cardiovasculars, diabetis mellitus tipus 2 i hipertensió arterial).

Des de l’AESAN, el seu president, Roberto Sabrido, insisteix que cal seguir treballant, d’una banda, amb els nens a les escoles, ja que és en els centres on millor se’ls pot ensenyar a adquirir hàbits saludables, i per altra, amb les famílies, per a que incorporin aquests hàbits en la seva vida quotidiana. L’altre camp de batalla es desenvolupa en l’àmbit de la indústria. Es tracta d’assolir acords com el que inclou des del 2005 l’estratègia NAOS, gràcies a la qual s’ha aconseguit reduir la sal en el pa o no posar màquines expenedores de productes de pastisseria a les escoles.

Però encara queda molt per fer en aquest terreny, i Sabrido té clar que si la indústria no es regula a l’hora de publicitar els seus productes, sobretot, els que van destinats als menors (suposadament, el sector de la població més influència per la publicitat), caldrà regular-ho per llei. Aquesta norma serà presentada abans que acabi el mes de juliol, previsiblement.

L’obesitat en els nens petits de fins a 3 anys ja és una realitat, i s’està consolidant entre els 3 i 5 anys. Quasi un 10% d’aquests menors és obès, al que cal afegir un 12% de sobrepès, segons el programa Thao.

obesitat-infantil-01

Riscos de l’obesitat infantil

M’agradaria explicar als pares la importància que té per a ells el que facin tot el possible per evitar que el seu fill arribi a tenir sobrepès en algun moment de la seva vida. I, si el seu fill ja pateix de sobrecàrrega, explicar les mesures que poden prendre per ajudar a perdre pes d’una manera segura i permanent.

Es coneixen molt bé els riscos relacionats amb l’obesitat en els adults. L’adult amb sobrepès té un major risc de patir d’un infart o accident cerebrovascular i, a més, té més risc de patir certs tipus de càncer. Tanmateix, no es coneixen bé els riscos de l’obesitat infantil i molts pares ignoren el problema o no els fa prou por. La veritat és que són moltes les raons per les quals l’obesitat infantil no és bona per a la salut. A continuació enumerem alguns dels problemes clau associats als nens i el sobrepès:

1. Pressió sanguínia alta (hipertensió): S’ha demostrat que l’obesitat és la primera causa d’hipertensió en els nens i quan aquests nens perden pes, la seva pressió sanguínia disminueix.

2. Nivell de colesterol: Molts estudis han demostrat que el nivell de colesterol en els nens amb sobrepès és més gran que en els nens amb pes normal o en els nens prims. Els nivells de colesterol sanguini disminueixen amb la pèrdua de pes.

3. Diabetis Tipus II: S’ha demostrat que l’epidèmia actual de Diabetis Tipus II en nens i adolescents als Estats Units està relacionada amb l’obesitat. Es creu que l’obesitat constitueix el factor més important que comporta a patir de Diabetis Tipus II.

4. Apnea obstructiva del son: Aquest trastorn es caracteritza per la falta de respiració del nen per períodes llargs de temps i es veu molt més en els nens grassos que en els nens amb pes normal. L’apnea del son sovint fa que el nen es quedi dormit durant el dia i això pot afectar el seu procés d’aprenentatge.

5. Problemes emocionals: Malauradament, els nens grassos són objecte de burla. Són titllats amb tot tipus de sobrenoms, normalment són exclosos dels jocs i fastiguejats pels seus companys. Existeix un prejudici real contra les persones que són massa grasses, cosa que pot afectar l’autoestima del nen i fins causar una depressió greu.

6. Obesitat a l’adultesa: El major risc de l’obesitat infantil és que mentre un nen es mantingui per més temps amb sobrepès, major és la probabilitat que es mantingui amb sobrepès com adult, acompanyat de totes les conseqüències negatives que això pugui representar per a la seva salut. La taxa de recaiguda en el tractament de l’obesitat en els adults està per sobre del 95%. Això significa que menys de cinc de cada 100 adults obesos són capaços de conservar el pes perdut. Una vegada examinats novament de dos a cinc anys després d’haver arribat al seu pes normal, més de 95 de cada 100 adults recuperen tot el pes que havien perdut.

Com es podria catalogar el problema de l’obesitat infantil avui dia? Les estadístiques actuals són alarmants. D’acord amb les xifres més recents, des del 1980 el percentatge de nens amb sobrepès en els Estats Units s’ha duplicat. Els nens llatins tenen la taxa més alta d’obesitat entre els nens d’edat escolar i adolescents. Aproximadament el 30% dels nostres nens està molt per sobre del seu pes ideal. Amb això vull dir que no poden deixar passar el “examen visual”, que constitueix la millor manera de decidir si el teu fill està molt gros. Simplement mira al teu fill i si es veu gros, és tot el que cal saber. Això s’anomena obesitat visual.

OVERWEIGHT CHILD

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web