Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El calci i la densitat òssia.

osteoporosi

El Calci és un mineral dels molts que existeixen, però al que més importància se li ha donat en els últims temps, sobretot a Nord Amèrica i Europa, on tenim nivells d’osteoporosi molt elevats, tot i ser uns dels llocs que més productes lactis consumeix.

lactis-no

És important saber que s’ha aixecat una indústria multimilionària gràcies al problema de l’acidosi, osteoporosi, creixement i consum de calci. Heu de tenir en compte que tot el que se sent i es llegeix sobre el calci no és del tot exacte. Moltes empreses comercialitzadores de productes lactis ens fan creure, que sense prendre una dosi addicional de calci provinent de fonts làcties, és inevitable patir osteoporosi i indispensable per al creixement.

S’han invertit molts milions per dir a la gent que la manera més s segura d’evitar l’osteoporosi i promoure el creixement és beure per almenys tres gots de llet al dia, un abús comercial.

Funcions del Calci al Organisme:

El calci és un mineral essencial, el noranta-nou per cent d’aquest es troba en els ossos i dents. L’u per cent restant a la sang.

Compleix papers importants com:

.- Desenvolupar i mantenir els ossos i les dents fortes.
.- Ajudar a mantenir normal el ritme cardíac.
.- Permetre que els músculs treballin correctament.
.- Transmetre els impulsos nerviosos.
.- Ajudar a la coagulació de la sang.

Si el nivell de calci a la sang es redueix més del normal, aleshores és obtingut de l’os per mantenir-ne el nivell adequat a la sang i alcalinitzar-la.

Referència de Consum Dietètic de Calci recomenat:

Grup d’edat / mil·ligrams per dia

.- Infants 0-6 mesos; 210
.- Infants 6-12 mesos; 279
.- Nens 1-3 anys; 500
.- Nens 4-8 anys; 800
.- Adolescents 9-13 anys; 1300
.- Joves 14-18 anys; 1300
.- Adults tos 19-30 anys; 1000
.- Adults 31-50 anys; 1000
.- Adults majors de 51 anys; 1200

Durant l’embaràs:

.- Menor de 18 anys; 1300
.- De 19-50 anys; 1000

Durant la lactància:

.- Menor de 18 anys; 1300
.- De 19-50 anys; 1000

Aquests requeriments nutricionals per a la població Nord Americana i Europea han anat en augment degut al desequilibri generat per l’excés de proteïnes, les primeres recomanacions van ser de 400 a 600mg en els anys 60 `s.

Factors que alteren l’equilibri de Calci en l’organisme:

Diversos estudis han mostrat amb tota claredat que mentre continuïn els factors que produeixen la pèrdua de calci dels ossos a través de l’orina, ni tan sols les dosis molt elevades de calci seran beneficioses, ja sigui provinent d’aliments o suplements. Per això l’atenció ha d’anar cap a evitar la pèrdua de calci més que al seu consum, ja que tots els aliments contenen calci, no és exclusiu dels productes làctic.

L’elevat consum de proteïnes i l’equilibri àcid bàsic en l’organisme.

.- Et sorprendrà saber que els països que més llet i proteïnes animals consumeixen tenen els nivells més elevats d’osteoporosi, i els països més pobres i que consumeixen una ínfima quantitat de proteïnes tenen major densitat òssia: 1 gr. de proteïna eleva la pèrdua de Calci a 1 mg. Quan una persona consumeix moltes proteïnes, genera una augment en l’acidesa de l’organisme, promovent la pèrdua de calci, aquesta acidesa es redueix al consumint fruites i vegetals,

.- Sodi, l’elevat consum de sal en nens i adults comporta una pèrdua de 15 mg. de calci per l’orina per 1 gr. de sodi. Perquè es faci una idea 1 culleradeta de sal conté 2,3 gr. de Sodi (Na).

.- Potassi, Magnesi i fito-químics, al contrari dels factors anteriors aquests minerals i fito-químics continguts en els aliments d’origen vegetal eviten la pèrdua de Calci.

A més l’excés de calci té conseqüències greus, per exemple, quan la sang recull aquest excés i el diposita en:

.- Ronyons: formant càlculs.
.- Vasos sanguínies: es combina amb el colesterol i els greixos ocasionant l’enduriment dels vasos.
.- Ulls: forma cataractes.
.- Articulacions: es cristalitza i forma dipòsits artrítics molt dolorosos.

Per tot això, el més recomanable és conèixer els factors de risc i evitar-ne tots els que siguin possibles:

.- Dieta baixa en calci (això no significa una dieta baixa en productes làctics, el calci es troba pràcticament en tots els aliments)
.- Dieta baixa en vitamina D i / o reduïda exposició a la llum solar. Depenent de la zona geogràfica.
.- Ser dona, de constitució prima amb els ossos petits.
.- Ser major d’edat (gran).
.- Tenir un historial familiar d’osteoporosi.
.- Ser post-menopàusica.
.- Manca d’activitat física.
.- Consum elevat de proteïna animal (a major consum, més Calci es perd).
.- Tenir un historial de anorèxia nerviosa o bulímia.
.- Consum de dietes baixes en calories.
.- Absència de períodes menstruals.
.- Ús regular de medicaments tipo antiàcids, corticoides i anti-convulsius.
.- Tabaquisme.
.- Consum excessiu de alcohol, cafeïna i begudes gasoses.
.- Nivell baix de testosterona en homes.

Fonts de Calci:

D’on obtenir el calci? El calci es troba en tots els aliments vegetals: kiwi, quinoa, sèsam, ametlles, cols i fulles verdes, minestres, gambetes, fruits secs i llavors crues, grans, fruita fresca i deshidratada i verdures, en els productes lactis (llet, formatge, iogurt), peixos (anxova, sardines, salmó), a la soja, tofu i a la maca.

Factors que disminueixen l’absorció de Calci:

A més a més dels anteriorment esmentats, existeixen altres factors que poden disminuir encara més l’aprofitament del mineral, tenim:

.- Dany gàstric, (veure gràfic) com la celiaquia o al·lèrgia al blat (gluten), que en generar inflamació, evita que es pugui absorbir el calci dels aliments, aquesta és una forma molt comú d’osteoporosi.

dany-gastric1

.- Consum de Begudes Gasoses: per un augment en el consum del fòsfor, que ocasiona augment de les pèrdues de calci.
.- Baixes dosi s de Vitamina D o exposició al solar.
.- Oxalats i Fitats: formen complexos amb el calci en l’intestí i obstrueixen la seva absorció. Els oxalats es troben a: les bledes, cols, i espinacs, cacau i soja. Són destruïts quan el gra integral es fermenta amb llevat.
.- Alta ingesta de fibra: la fibra enllaça calci en l’intestí, disminuint la seva absorció.
.- Alcohol en excés: en disminueix l’absorció.
.- Drogues: en disminueixen la absorció: els corticosteroides, diürètics, anticonvulsius, preparats de tiroides, antiàcids amb alumini, etc.
.- Ingestió de cafeïna: prendre 6 tasses de cafè o més el dia porta a un equilibri negatiu del calci.
.- Tabac: disminueix l’absorció intestinal de calci.

El més important per mantenir-ne un consum i aprofitament adequats, és, consumir les quantitats apropiades segons l’us i requeriments propis, no consumir-ne  en excés ni en poca quantitat.

Si prens suplements, evita prendre’n més de 500 mg. a la vegada, i mai més de 2500 mg. per dia, per evitar-ne la toxicitat.

Intenta consumir-lo en aliments o begudes, l’ideal és consumir una dieta equilibrada i no descuidar el consum de vitamina D o exposar-se al sol per fabricar-la.

fractura.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web