Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Halitosi i sequedat bucal.

halitosi 01

Dur a terme una correcta higiene bucal, no fumar i evitar alguns aliments pot ser la solució per acabar amb aquestes dues molèsties.

halitosi

L’halitosi:

És el nom amb què es coneix el mal alè. Es considera una condició comuna i, per tant, difícil d’avaluar en la població general. S’estima que la pateixen gairebé la meitat de les persones, en algun moment de la seva vida o amb relativa freqüència. Són diverses les causes que provoquen mala olor a la boca i una d’elles té a veure amb la incapacitat per generar suficient saliva, la qual cosa provoca sequedat bucal.

La saliva és un líquid complex, producte de la secreció de les glàndules salivals. Es tracta d’un fluid incolor, inodor, quelcom espumós, alcalí i molt aquós; conté un 99% d’aigua. Exerceix un paper molt important en el manteniment i protecció dels teixits orals: lubrifica i neteja la cavitat oral, té propietats antibacterianes, antivirals i antifúngiques, contribueix al manteniment i remineralització de les dents, ia la bona higiene bucal.

Origen del mal alè:

Un dels motius que poden causar mal alè són les dietes pobres en hidrats de carboni
El 90% de les causes de mal alè s’originen a la boca. En general, l’origen de la halitosi es troba en els milions de bacteris que viuen a la cavitat bucal, capaços de produir compostos sulfurats volàtils de molt mala olor. Per aquesta raó, és molt important portar a terme una correcta higiene bucodental.

Des del punt de vista dietètic, un dels motius que poden causar mal alè són les dietes pobres en hidrats de carboni, nutrients presents en aliments com la pasta, les patates, el pa, l’arròs, els cereals i els llegums. Amb el temps, la falta d’hidrats de carboni fa que l’organisme comenci a utilitzar el greix per obtenir energia. Com a conseqüència d’aquest canvi, es produeix cetosi, és a dir, un augment en sang i orina dels nivells de cossos cetones, uns compostos que apareixen com a conseqüència del metabolisme o utilització dels greixos per a l’obtenció d’energia. Una de les característiques de la cetosi és l’aparició d’un alè amb olor pronunciat degut a l’eliminació de petites quantitats d’acetona.

D’altra banda, un problema d’halitosi es pot intensificar amb les dentadures postisses o si es pateixen nafres bucals, càries, sinusitis, càndides, infeccions a les genives o sequedat bucal. En alguns casos, la halitosi pot aparèixer com a conseqüència d’alguna malaltia, com una diabetis mal controlada (alè amb olor dolç) o una insuficiència renal crònica (alè amb olor a amoníac), encara que l’existència d’aquestes malalties no implica obligatòriament l’aparició de halitosi.

Com combatre-la:

La major part dels casos d’halitosi desapareixen en realitzar una higiene bucodental adequada, raspallant les dents, genives i llengua després de cada àpat i anant al dentista amb regularitat. En relació amb l’alimentació, és important beure aigua en abundància i mossegar pomes, per aconseguir que la boca generi saliva, ja que aquesta és l’encarregada d’eliminar els bacteris bucals. Així també s’evita que la boca seca, una altra de les causes de l’aparició del mal alè. També són molt útils les infusions de menta piperita, menta poliol o regalèssia i mastegar fulles de menta o xuclar caramels sense sucre.

Existeixen alguns aliments que afavoreixen l’aparició de halitosi, com l’all i la ceba. En algunes persones, el consum de col, cogombres i cafè causen aquest problema. L’alcohol i el tabac són altres dels causants del mal alè.

sequedat bucal

Aliments per la sequedat bucal:

Quan hi ha una disminució progressiva de la producció de saliva acaba per aparèixer sensació de sequedat bucal o “xerostomia”. Aquesta situació és relativament freqüent entre les persones grans a causa, en part, a les pròpies modificacions que pateix l’organisme durant el procés d’envelliment i a la insuficient hidratació. La cura de la dieta és fonamental per evitar la sequedat bucal i, per tant, el mal alè.

Per això convé:

Beure aigua. Es recomana que es begui aigua abundant i amb freqüència. Pot ser útil desfer glaçons de gel a la boca.
Consumir aliments que estimulen la producció de saliva. S’han d’evitar aliments secs i fibrosos, que poden quedar adherits al paladar, tals com fruits secs, galetes, biscotes o pa torrat. L’àcid cítric (propi dels cítrics com taronja, mandarina, llimona, aranja) és un potent estimulador de la secreció salival. Per això, prendre begudes àcides o aigua amb suc de cítrics ajuda a augmentar el flux de saliva.
A més de la dieta, el control de la presa de medicaments és essencial. Els fàrmacs són actualment un dels majors responsables de la disminució de flux de saliva, per això cal consultar amb el naturòpata la recerca d’un substitut o un fàrmac alternatiu no xerogènic si fos possible.

sequedat bucal 01

SOBRE-PES i mal alè:

A l’octubre de 2007 es va publicar al Journal of Dental Research un estudi de la Universitat de Tel Aviv, a Israel, que informava sobre la troballa d’una relació directa entre sobrepès i mal alè. El mateix estudi ha mostrat l’associació entre el mal alè i el consum d’alcohol. En la investigació, liderada per Mel Rosenberg, de l’Escola de Medicina Dental Maurice and Gabriela Goldschleger, es va analitzar l’olor de l’alè de 88 adults de diferents pesos i alçades, als quals se’ls va preguntar sobre hàbits de vida, costums alimentàries, salut i higiene bucal així com sobre la seva pròpia percepció dels seus nivells de mala olor d’alè.
Per avaluar la mala olor de boca es van mesurar els nivells de saliva i de components olorosos, com els sulfurs volàtils i de betagalactosidasa. Rosenberg suposa que són diversos els factors que poden explicar la connexió trobada. Probablement, una situació d’obesitat pot relacionar amb una dieta que comporta sequedat a la boca. També suggereix que l’obesitat es relaciona sovint amb el descuit tant del cos com de la boca.

sobrepes

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web