Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Cúrcuma, beneficis saludables.

curcuma

Aquesta espècie pertany a la família del gingebre i creix a Indonèsia, Xina, Índia i altres parts dels tròpics. La part utilitzada és el rizoma (arrel), el qual es compon de matèries colorants (3-5%), anomenades curcuminoides

curcuma 01

A la Xina és utilitzada com a analgèsic, especialment per alleujar el dolor en cops, hematomes i lesions, a més d’estimular la producció de l’energia vital (Qi).

En la medicina ayurvèdica s’utilitza en el tractament de flatulències, icterícia, dificultats menstruals, orina sanguinolenta, hemorràgies, mal de queixal, hematomes, dolor en el pit i còlics, a més, sovint s’apliquen cataplasmes de forma tòpica per a alleujar la inflamació i el dolor.

A Occident s’han reconegut principalment les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries, i afortunadament cada vegada sorgeixen noves investigacions que donen suport al seu ús en una gran varietat d’aspectes mèdics.

curcuma 02

La seva acció antiinflamatòria:

Ès significativa i consisteix a suprimir l’alliberament dels mediadors inflamatoris i estimular la producció de cortisona de les glàndules adrenals, que intervé de forma indirecta en aquest procés. A més actua inhibint la formació de leucotriens, l’agregació plaquetària i la resposta dels neutròfils a diversos estímuls involucrats en el procés de la inflamació, així com promovent la fibrinòlisi i estabilització de les membranes cel·lulars.

L’extracte de cúrcuma i el seu principi actiu la curcumina ha demostrat en estudis amb animals una acció antiinflamatòria comparable a la cortisona i a la fenilbutazona, en casos d’inflamació aguda, amb l’avantatge que no produeix els efectes secundaris associats a aquests fàrmacs.

En un estudi doble-cec amb pacients amb Artritis Reumatoide, es van comparar els resultats obtinguts, quan se’ls va subministrar 1.200 mg al dia de curcumina i 300 mg al dia de fenilbutazona. Els resultats van ser molt similars pel que fa a la millora dels símptomes de rigidesa i inflor de les articulacions i capacitat de caminar, però mentre que la fenilbutazona, es va associar amb efectes adversos significatius, la curcumina no va causar cap efecte secundari en la dosi recomanada.

Si s’aplica la cúrcuma a la pell, com és comú a l’Índia, pot alleujar el dolor i la inflamació en músculs i articulacions, ja que afecta a les terminacions nervioses anul·lant la substància P, neurotransmissor dels receptors del dolor.

Úlcera gàstrica:

Encara que ha grans dosis (100 mg./kg, en rates) la curcumina és ulcerogènica, diferents extractes en models animals han demostrat una activitat antiulcerosa i citroprotectora al protegir la mucosa gastroduodenal davant del suc gàstric per mitjà d’un augment de la secreció de mucina.

Síndrome de còlon irritable (SCI):

A principis de l’any passat, vam tenir notícies sobre la capacitat de l’extracte de cúrcuma d’alleujar els símptomes característics de l’SCI, com els espasmes intestinals i les flatulències. En un curt espai de temps, pacients afectats durant més de 10 anys, van observar una millora molt important sobre aquests símptomes.

Malaltia inflamatòria intestinal:

La Universitat de Nou Mèxic ha publicat aquest any, a la revista American Journal of Physiology, un treball sobre els efectes de l’extracte de cúrcuma, en la Malaltia de Crohn.

La malaltia es caracteritza principalment per una excessiva porositat de la paret intestinal, a causa de la incapacitat de les cèl·lules d’agrupar-se enganxades unes a les altres, creant-se espais entre elles, la qual cosa es produeix principalment per la presència de molts compostos inflamatoris/estimulants. En aquests casos, la cúrcuma encaixa perfectament en reduir la producció dels compostos inflamatoris en la paret intestinal, alleujant els símptomes i potser corregint la causa subjacent.

Antioxidant:

El seu efecte antioxidant és comparable amb les vitamines C i E. La curcumina combat els radicals lliures d’oxigen actiu de forma superior a la vitamina E i la superòxid dismutasa, però inferior a la vitamina C. No obstant això, enfront dels radicals lliures de hidroxil la curcumina és més eficaç que tots aquests nutrients.

Les propietats antioxidants de la cúrcuma, no només es deuen a la curcumina ja que l’extracte aquós és més efectiu contra els radicals lliures superòxids que la curcumina i és més fort en inhibir el dany oxidatiu a l’ADN.

Pel seu efecte antioxidant contra la peroxidació i la seva coloració groguenca, la curcumina és afegida a la mantega, margarina i formatges entre altres productes.

Baixa els nivells de colesterol:

Al interferir amb l’absorció del colesterol ingerit, augmentar la conversió del colesterol a àcids biliars i augmentar l’excreció d’aquests, la cúrcuma pot baixar els nivells de colesterol.

A més inhibeix l’agregació plaquetària, en augmentar els nivells de prostaciclina i inhibir la formació de tromboxans.

Gràcies a aquestes propietats, la cúrcuma juga un paper important a combatre l’arteriosclerosi i les seves complicacions.

curcuma 03

Hepatoprotector:

La curcumina exhibeix un efecte semblant a la silimarina contra els danys hepàtics induïts per substàncies químiques com el tetraclorur de carboni, això és degut tant al seu efecte antioxidant com al seu efecte antiinflamatori i colerètic.

Com que és un colerètic actiu, augmenta la producció dels àcids biliars en més d’un 100%, així com la solubilitat de la bilis, l’excreció de les sals biliars, del colesterol i de la bilirubina. Tot això suggereix un benefici en la prevenció i tractament de la colelitiasi.

La curcumina prevé l’augment dels enzims hepàtics SGOT i SGPT (transaminases).

Neuroprotector:

Al febrer de l’any passat, investigadors de la Universitat de Rhodes, de Sud-àfrica, van publicar els seus resultats sobre l’efecte quelant de l’extracte de cúrcuma enfront dels metalls pesants com el cadmi i plom, podent demostrar per primera vegada que gràcies a l’acció d’aquest extracte, tant els teixits del cervell, com la majoria dels sistemes vitals del cos, estaven protegits davant d’aquestes substàncies tòxiques i perjudicials.

Antimicrobià i Fungicida:

Inhibeix el creixement de la majoria dels microorganismes causants de la colecistitis: sarcina, gaffkya, corynebacterium i clostridium, així com estafilococ, estreptococ, bacils, entameoba histolytica i diversos fongs patogènics.

Anticancerígen:

Pot ajudar a prevenir el càncer, principalment el de còlon i boca. Els seus efectes com anticancerigen, ja han estat demostrats en totes les etapes de formació d’un càncer: inici, promoció i progressió.

Inhibeix el seu desenvolupament i promou la seva regressió. La curcumina és antimutagénica i suprimeix la mutagenicitat dels mutàgens més comuns (fum de tabac, benzopirè, entre d’altres). També redueix els nivells de mutàgens urinaris i inhibeix la formació de nitrosamines.

Exhibeix uns efectes anticancerígens molt importants contra un gran nombre de substàncies químiques que provoquen el desenvolupament del càncer en estudis tant “in vitro” com “in vivo”.

Altres:

Augmenta les defenses naturals del cos, els nivells de glutatió i altres sulfhidrils no proteics i actua directament sobre diversos enzims i material genètic.

Ús terapèutic:

• Artritis Reumatoide.
• Inflamació especialment en espatlla, genoll i colze (tendinitis, bursitis, colze de tennista i espatlla congelada).
• Arteriosclerosi.
• Danys hepàtics per substàncies tòxiques.
• Colelitiasi.
• Úlcera gàstrica.
• Síndrome de Colon Irritable.
• Colitis ulcerosa.
• Malaltia de Crohn.
• Infecció per diversos microorganismes.
• Càncer (especialment de còlon i boca)

NOTA: Actualment es pot trobar en comprimits per arribar a dosis terapèutiques més efectives.

curcuma 04

TOTAL UNA BENEDICCIÓ D’ESPÈCIA, NO OBLIDEU DE TENIR-LA EN COMPTE DONCS COM PODEU VEURE ÉS MOLT INTERESSANT.

3 comentaris per a

Cúrcuma, beneficis saludables.

  • Elisabet |

    ¡¡Molt interessant!!. Ara entenc moltes coses. Moltes gràcies Àngel.

  • Maite |

    Hola Àngel,

    No coneixia el teu blog i m’ha semblat preciós i amb informació molt interessant i seriosa.
    Estic incorporant la Curcuma a la meva alimentació i en cercar més informació de la que tenia he anat a parar a “casa teva” i m’ha semblat molt completa la informació que ofereixes. A més, de Sabadell com jo! 🙂 Un gràcies immens!

  • Angel Perera |

    Bon dia Maite,
    Gràcies per els teus elogis!!!
    Si et puc ajudar en alguna cosa més, ja ho saps.
    Per el teu coneixement, faig xerrades sobre Salut i Alimentació, si montes un grupet amb ganes de nodrir-se bé ho fem.
    Salut, una abraçada i don petons.
    Àngel

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web