Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Algunes curiositats del cos humà.

home de vitruvi

És cert el fet que el cos humà és una de les creacions més sorprenents i en certa forma “perfecta” de tota la Natura, però també és veritat que el nostre organisme presenta una mena de curiositats força sorprenents i peculiars que es repeteixen en totes les races del món. Vegem quines coses estranyes s’amaguen en la nostra anatomia …….

races humanes

.- La pell és l’òrgan més gran de tot el cos però a diferència dels que romanen a l’interior de l’organisme, aquest es va canviant al llarg de la vida, diversos estudis han comprovat que l’ésser humà -de mitjana- rebutja al voltant de 18 quilos de la seva dermis durant tota la seva existència.

.- Les empremtes dactilars, descobertes pel científic rus i nacionalitzat argentí Juan Vucetich, són perennes ja que es formen al sisè mes de gestació i romanen immutables durant tota la vida ja que no és possible modificar-les de manera fisiològica d’altra banda són disiformes, el que vol dir que no hi ha dues empremtes idèntiques generades per dits diferents.

.- La llengua, que sembla de mida curta dins la boca, en realitat mesura 10 cm. de llarg des del seu naixement fins a la punta encara que hi ha persones que presenten una llengua de més de 7 cm. de llarg des del llavi fins a la punta, però aquestes són pures excepcions. Una altra dada curiosa és que no està composta per un sol múscul, sinó que la conformen ni més ni menys que un total de nou (9), els quals són responsables de la seva sorprenent mobilitat. A més és el múscul més fort del cos humà.

.- El cervell és un òrgan molt poderós i capaç de fer proeses, per exemple té l’habilitat de “desconnectar” davant estímuls que li són desagradables, per exemple olors putrefactes recurrents, esdeveniments traumàtics, records dolorosos, etc. D’altra banda reté de manera més precisa tota la informació adquirida abans de dormir.

.- La força dels nostres músculs és una cosa realment relativa, perquè s’ha demostrat que en situacions extremes som capaços d’adquirir una fortalesa inaudita, tal com li va passar a una dona a l’estat de Florida quan va veure que el seu fill petit havia quedat atrapat sota un cotxe , l’adrenalina secretada pel cervell va fer que fos capaç d’aixecar les 550 Kg. que pesava l’automòbil per rescatar-lo.

.- Per cert, la millor manera de contenir l’orina i aguantar fins a aconseguir un vàter és pensar en sexe, d’aquesta manera el cervell es focalitza en el que més li atrau, el coit, deixant de banda la necessitat d’orinar.

.- D’altra banda, quan un ésser humà neix posseeix gran quantitat de papil·les gustatives escampades per tota la boca, però a mesura que creix aquestes van desapareixent fins a quedar-ne només tres tipus d’elles.

.- El cor de cada persona té la mateixa mida que el seu puny i la capacitat de bombar sang és sorprenent per exemple si es connectés el múscul cardíac a un dipòsit de 8 mil litres de capacitat podria omplir-lo de sang en només un dia. S’estima que batega unes 30 milions de vegades per any i 2.000 milions de vegades durant tota la vida.

.- Els ossos sans són sorprenentment forts, tant així que un sol trosset és capaç de suportar el pes de 9 tones sense ni tan sols patir una esgarrinxada. Un tros de ciment de les mateixes dimensions quedaria polvoritzat.

.- I més sobre ossos … En el cos existeixen ossos de tots mides sent el més gran el fèmur amb 46 cm de llarg i el més petit l’estrep situat en el oïda que només mesura 2,5 mm. El nostre coll està compost per 7 ossos, curiosament la mateixa quantitat que posseeixen les girafes en el seu.

.- El singlot és una cosa bastant comú a totes les persones i es genera per una contracció sobtada del diafragma, ell mateix se’n va al cap de poc que apareix però hi ha hagut casos de singlots excessivament prolongats, el més recordat és el d’un granger de EUA que va patir 68 anys aquesta terrible molèstia.

.- Per a mesurar l’alçada és millor fer-ho per les tardes ja que durant el matí som 1 cm més alts, això es deu a que durant el transcurs del dia les coixinets cartilaginoses de la columna es comprimeixen.

.- Diàriament 100.000 neurones moren en el nostre cervell i mai es recuperen, per això és que els nens i joves són més ràpids mentalment que els adults i d’aquí també sorgeix la importància de l’exercici mental. D’altra banda l’abús de substàncies com l’alcohol, cigarret i drogues també fan lo seu eliminant milions de neurones.

.- La nostra resistència a la calor externa és més gran del que creiem ja que diversos experiments realitzats en els Estats Units van demostrar que un home pot resistir fins a 200 graus centígrads. No obstant la temperatura interna pot ser màxim de 44/46 graus centígrads.

.- Una altra dada curiosa que no sempre advertim és que ens és impossible tocar amb els llavis o llepar-se el colze i que el peu de tota persona té la mateixa mesura que la distància des del canell fins al colze.

.- Quan se sent coïssor a la gola s’ha de gratar-se l’oïda perquè els nervis que el componen generen un reflex en aquesta que es tradueix en espasmes dels músculs que alleuja la picor. I una cosa més … per als que no escolten bé és útil saber que l‘oïda dret capta millor els sons llunyans i de poc volum.

.- Els vasos sanguinis que hi ha al nostre cos fan 97.000 quilòmetres, més del doble de la circumferència terrestre per l’equador.

.- Durant tota la nostra vida passem més temps menjant que parpellejant, d’altra banda s’estima que passem 5 anys amb els ulls tancats pel parpelleig.

.- L’os corporal que més fractures pateix és la clavícula.

.- La pols que es veu en la resplendor de llum que entra per les finestres, està composta en un 90% de cèl·lules mortes del nostre cos.

.- El nostre cervell consumeix el 70% de les calories del nostre cos.

.- El 75% del pes del nostre cos és aigua.

.- Podem resistir fins a varis dies sense menjar, però moriríem en 48 hores sense aigua.

.- El sentit del gust està concentrat principalment en l’olfacte.

.- El sentit de l’equilibri es troba a l’interior de l’oïda. El cerumen és produït per les glàndules que hi ha a la pell de l’orella. Aquesta cera protegeix el timpà perquè no entri la pols ni la brutícia i la seva desagradable olor protegeix l’entrada dels insectes en l’orella.

.- Els dits tenen una sensibilitat tan alta, que poden captar vibracions d’un moviment de 0,02 microns.

.- L’intestí gros i prim junts, fan uns 8 metres de longitud … més de 4 vegades l’estatura.

.- L’aire i la saliva que són expulsats en tossir, poden arribar a viatjar a 140 km./h. hi arribar a 2 metres de distància.

.- El pulmó dret és més gran que l’esquerre, ja que aquest últim ha de deixar-li espai al cor.

.- Respirem o inhalem pel nas perquè és la via més llarga fins als pulmons i l’aire arriba més calenta, d’aquesta manera evitem refredats.

.- La bilirubina, que tant m’agrada i ens canta Juan Luis Guerra, la segrega la vesícula biliar i serveix per donar-li color a les excrements i l’orina.

.- En tan sols 5 minuts els ronyons filtren tota la sang del cos.

.- L’hemisferi dret del cervell controla les extremitats del costat esquerre del cos.

.- Si la teva temperatura corporal baixa 3 graus immediatament tremoles de fred i per contra si puja 2 graus, patireu d’una tremenda febre.

.- El fetge compleix més de 500 funcions vitals per al cos.

transparent

5 comentaris per a

Algunes curiositats del cos humà.

  • maria udrea |

    m`a justat molt aquesta pagina es molt interesant i recomane a tots q la visiteu

  • maria udrea |

    perfavor en podeu
    a ajudarme a encontrar un poema a una persona molt especial ???

    gracies ¡¡¡¡¡

  • Angel Perera |

    Maria, com d’especial?
    Concreta una mica més.
    Salut, Àngel

  • Gisela |

    Gràcies m’ha anat molt bé aquesta pàgina per fer un treball sobre la llengua ; ni que en general trobo poca informació

  • ARA ÉS EL MOMENT DE TROBAR RESPOSTES! | |

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web