Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Els aliments de la tardor.

tardor

L’alimentació segons l’estació:

Una dieta rica i saludable requereix dedicació i coneixement. Els aliments propis de cada estació, poden convertir-se en una dieta més variada i nutritiva, i amb un sabor més destacat si els utilitzem quan toca; no hem de dubtar de que la mare Natura ens facilita els aliments que ens convenen a cada moment.

tardor 01

Les fruites i verdures de l’estiu contenen molta aigua i sals minerals. Les de la tardor i hivern, contenen més vitamina C i més calories. I les de primavera, gràcies a la seva varietat de colors, ens aporten moltes altres vitamines i minerals.

La tardor:

S’acaba l’estiu, i la retornada al treball, al col·legi, i a la rutina d’una manera general, obren espais a les presses i a un nou ritme de vida, més accelerat, amb menys hores de sol, i amb més desgast físic i mental, tant per als adults com per als nens. Per aquesta raó, és necessari que l’alimentació acompanyi tot aquest canvi, aportant la suficient energia perquè les nostres defenses siguin potenciades i renovades. És aconsellable que coneguem els aliments que poden donar-nos una millor salut, i que ens protegeixin dels refredats, grips i catarros que solen haver-hi en aquesta època de l’any.

Les fruites de la tardor:

A l’acabar l’estiu, hem d’acomiadar-nos dels préssecs, de les prunes, de les síndries, de les figues, perquè la tardor és una estació on la magrana, el codony, la chirimoya, i el raïm són les fruites protagonistes. L’àcid cítric que conté la magrana exerceix una acció desinfectant, a més d’estimular l’acció de la vitamina C. En quant al raïm, es tracta d’una fruita amb moltes calories a causa de la seva alta quantitat de sucres, a títol de comentari hem de dir que les persones malaltes enllitades i en processos degeneratius, poden viure molt de temps beben solament suc de raïm. D’altra banda, presenta una acció antioxidant, i una gran quantitat de ferro. Amb aquestes dues fruites es poden preparar plats d’amanides i macedònies excel·lents. A més de la magrana i del raïm, també són fruites de temporada les taronges, les peres, els plàtans, les mandarines i pomes, els alvocats, les aranges, a part dels fruits secs, les castanyes, etc.

Verdures de la tardor
:

Amb l’arribada de la tardor, tornem a rescatar una gran quantitat de verdures. Els bolets, les cols de Brussel·les, la carxofa, la coliflor, les carabasses, el carbassó, i les albergínies, són les verdures protagonistes d’aquesta estació, mentre que les hortalisses com la ceba, l’enciam, les pastanagues i el porro, es poden trobar en la tardor així com en altres estacions. També arriben les cols verdes i les lombardas. Els bolets es poden consumir sols, saltejats, amb all, a la planxa, bullits, al vapor, barrejats amb ou remanat, com a guarnició, i acompanyats de pasta, arròs o altres vegetals. El valor calòric dels bolets és baix. El bolet és un aliment ric en vitamines D, B, i en alguns minerals com el iode. Les albergínies també contenen molt poques calories, exerceixe’n una acció antioxidant i tonificant. El seu consum estimula el bon funcionament del fetge i de la vesícula biliar, afavorint la digestió dels greixos. Es poden consumir albergínies de les més variades maneres: guisades, farcides, al forn, arrebossades, fregides, rostides, en cremes, soles o acompanyades de carns. Les cols de Brussel·les així com la coliflor són riques en vitamina C i àcid cítric. Estimulen l’acció del sistema immunològic i prevenen algunes malalties degeneratives. Poden ser elaborades també de diferents maneres. En general hem de tenir en compte que a l´hora de cuinar les verdures, la temperatura els hi minva molt els nutrients, així doncs ens hem de recordar de la cocció al vapor o senzillament escaldar-les.

Propietats nutricionals dels principals aliments de la tardor:

carabassa

Carbassa:

La carbassa és molt apreciada tant pel seu sabor com pel seu gran aporti de nutrients i les seves reconegudes propietats per a la nostra salut. La carbassa pot ajudar-nos en casos de falta de fibra, paràsits i problemes urinaris.

.- Propietats de la carabassa:
Estimula la funció del pàncrees ajudant a regular els nivells de sucre a la sang. Col·labora en l’eliminació de mucositats en els pulmons, bronquis i a la gola. Ajuda a enfortir el sistema immunitari per la seva riquesa en antioxidants. El suc de carabassa és laxant i un bon desintoxicant del cos. El seu elevat contingut en betacaroté i alfacaroté, disminuïxen el risc de càncer de pròstata i malalties cardíaques. Coadjuvant en el tractament de les cataractes ja que aquests pacients solen presentar baixos nivells de beta i alfa-carotens.

.- Informació nutricional de la carabassa:
És una gran font de Potassi (entre 140 i 360 mg.). La carabassa conté vitamina C . Betacaroté (entre 450 i els 2.060 mg. de la varietat Vinatera). I en menor quantitat vitamina E i B1 . Calories (entre 12 i 40, segons la varietat). Grasses (entre 0,1 i 0,4).

rovellons

Bolets:

Molt apreciats en les nostres contrades, tant per el que pertoca a l´hora de anar-los a buscar al bosc, com a l´hora de cuinar-los.
Hi han diferències substancials entre els bolets conreats i els feréstecs, no obstant i això aproximadament un 90% és aigua i el 10 % restant es distribueix de la segënt manera:  hidrats de carboni 4%, proteïnes 3%, greixos 1%, vitamines i minerals 1% i fibres 1%.
Per tant, com podem veure, nutricionalment tenen molt poc valor. Però organolèpticament  es tenen en un concepte molt alt. El que cal esmentar referent a que no perdin “aromes” és que s´han de consumir el més ràpid possibles i si pot ser evitar rentar-les amb aigua

castanyes

Castanyes:

Són menys calóriques que els fruits secs i amb menys grasses. Tenen propietats semblants als cereals als quals s’assemblen molt més que als fruits secs.

Composició nutricional: predominen els hidrats, els sucres, els midons i la fibra. Són riques  en vitamines com la B1 (molt valuosa per al sistema nerviós) i la B6 (ajuda a mantenir la funció normal del cervell), la B3 i les vitamines A, C i E. Encara que té poques proteïnes, són de molt alta qualitat. Són una excel·lent font de minerals, sobretot potassi, magnesi, calci, ferro i fòsfor, i addicionalment àcid fòlic. Per això són ideals per a les dones en l’embaràs (ajuda a la bona formació del fetus) i per la lactància i per persones que pateixen anèmia.

A l’Orient s’ utilitzen per a l’alimentació dels nadons en els seus primers anys. També formen part de la dieta dels esportistes i estudiants per ser riques en hidrats de carboni, ajuden a començar el dia ple d’energia. Eren uns dels principals aliments de les legións romanes. Els hipertensos poden incloure-les en la seva dieta, ja que no porten sodi i són molt riques en potassi, que potencia l’activitat del ronyó ajudant a l’eliminació de toxines. Hem de considerar que no posseïxen gluten, cosa que les converteix en altament recomenables per als celíacs, tant en el consum com farina com en altres preparacions. Cai tenir en compte que són molt astringents i per tant restrenyen.

moniatos

Moniatos:

Els mesos de Octubre i Novembre són els òptims per al moniato, un tipus de patata dolça que prové d’una planta subtropical, principalment conreada en països llatins.

Els valors nutritius del moniato són similars als de la patata, però amb més hidrats de carboni compostos per midons complexos i sucres, els quals li proporcionen el seu característic sabor dolç. Pels nutrientes que aporta, els moniatos són molt adequats per a introduir en la dieta dels nens i dels esportistes o d’aquelles persones que ocupen feines amb gran desgast energètic. Per contra, les persones diabètiques han de controlar el seu consum igual que ho fan amb altres aliments rics en carbohidrats.

En la seva composició trobem que gairebé la seva totalitat és aigua, sobre un 70%, a més ens oferix vitamines A, C, B1, B2 i B6 . En quant als minerals, és ric en potassi, fòsfor, sodi, calci i ferro, a més incorpora àcid nicotínic, carotè, tiamina, pròtids, beta-carotens, àcid ascòrbic, glúcids i riboflavina.

codonys

Codonys:

Conegut a l’antiga Grècia com el fruit de l’amor i la fecunditat, era ofert en els banquets de noces i consagrat als déus. El codony, fruit de tardor, embriaga amb la seva olor fresca i arriba als mercats a l’octubre per a gaudi dels paladars més dolços.
Els nutrients que aporta el codony resulten bastant pobres, igual que les vitamines, encara que si hi destaquen en abundància la fibra i els tanins, encarregats d’aportar la propietat astringent tan característica d’aquest fruit, alerta doncs restreny molt. A casa nostre és molt apreciada la confitura de codony o codonyat.

tardor 02

7 comentaris per a

Els aliments de la tardor.

 • rajneet |

  no m’ agraden els moniatos

 • niunou |

  ESTA MOLT BÉ!!!

 • Jordi |

  A Can Bonet ens encanten les magranes i més fer suc.
  Fins i tot hem fet un vídeo on expliquem con fer-ho a casa mateix.

  El podeu veure en aquest enllaç del youtube: http://youtu.be/rjk-FA1Qe3k

  Esperem que us agradi.

  Jordi
  http://www.canbonet.com

 • Tardor |

  […] Si t’interessa conèixer més sobre les propietats alimentàries i les característiques principals dels fruits de la terra, et recomanem la lectura d’aquest enllaç: http://www.biosfera.cat […]

 • carlota |

  es una passada la tardo

  carlota

 • carlota i meri.g |

  ¡¡¡¡¡¡¡¡no ens agraden el moniatos!!!!!!!!!!!! Carlota i Meritxell.G

 • sofia |

  molt interessant…pero busco informacio sobre la magrana i el restrenyiment i trobo informacions contradictories…si la magrana te molta fibra,per que restreny?
  Si em podeu contestar us ho agrairia molt.
  Sofia.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web