Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Retenció de líquids.

retencio liquids

Un augment de pes inexplicable, cames o mans inflades, debilitat, rampes …, tot pot ser conseqüència d’una retenció de líquids.

retencio liquids 01

Si bé en principi és un problema que no comporta més perill, sí que pot ser símptoma d’algun patiment com la hipertensió o algunes cardiopaties.

Qui en algun moment de la seva vida no ha sofert retenció de líquids? És un problema de salut que afecta a gran nombre de persones, especialment a les dones. I per tractar eficaçment cal descobrir quines causes el motiven.

Quan el nivell està per sobre del 75%

La retenció de líquids es produeix quan hi ha una impossibilitat d’eliminar qualsevol humor de l’organisme (aigua i líquids de qualsevol classe) i se superen els nivells del 75%.
El nostre organisme, a través d’un complex sistema d’hormones, està constantment ajustant els nivells de líquids perquè es mantinguin de forma constant, per això si es beu més aigua del compte no passa res, ja que és eliminada pels ronyons en forma d’orina o a través de les glàndules sudorípares. El problema es produeix quan, per algun motiu, el cos és incapaç d’eliminar tot el líquid necessari per mantenir aquest equilibri, de manera que es produeix la retenció.
Els seus principals símptomes són rampes, debilitat, palpitacions, inflor i malestar general. Des d’un punt de vista estètic, pot provocar cel·lulitis i un augment de volum considerable. En molts casos, s’arriba a confondre fins i tot amb sobrepès, per això les persones que ho pateixen es sotmeten a dietes d’aprimament errònies, agreujant el problema.

Qüestió d’hormones … i una mica més

Molts són els factors que poden provocar la retenció de líquids:

.- Una mala alimentació amb excés de sal i d’alcohol, i manca de proteïnes i nutrients.

.- Una vida molt sedentària.

.- Fluctuacions hormonals (embaràs, menopausa).

.- Trastorns hepàtics, cardíacs o renals, que fan desequilibrar la balança i provoquen que els teixits acumulin fluids.

.- Ús de certs medicaments …

Tots aquests factors contribueixen a aquesta pesadesa i malestar general provocat per aquest problema.

retencio liquids 02

Durant l’embaràs

És molt comú en el període de gestació retenir més líquids dels que necessita l’organisme. Almenys el 50% de les dones ho pateixen en algun moment, sobretot durant el tercer trimestre. Tot aquest trastorn és culpa dels dràstics canvis hormonals que es desenvolupen durant l’embaràs i se sol manifestar amb una lleugera inflor de turmells i peus. En medicina, aquest problema rep el nom de ‘edema’ i no és molt preocupant, encara que és aconsellable comentar-ho amb el ginecòleg.
Però si la inflor és excessivament exagerada i s’amplia a la zona de les mans i la cara, cal anar al terapèuta sense demora. Podria tractar-se d’una afecció més greu com la preeclàmpsia, caracteritzada, a més de per la presència d’edema, per contenir proteïnes a l’orina i alta pressió sanguínia.
Els edemes lleus es corregeixen amb mesures senzilles, però en qualsevol cas no s’ha de prendre cap medicament sense consultar amb l’especialista.

Quan anar al naturòpata

Encara que la retenció de líquids no sol ser un problema molt molest, sí que és necessari anar-hi, especialment si persisteix al llarg del temps sense obeir a canvis hormonals (com durant la menstruació o l’embaràs), si s’augmenta sobtadament de pes de manera important o si en exercir pressió sobre la pell a la zona afectada queda marca durant massa temps.
Aquests solen ser símptomes que delaten problemes majors, com hipertensió, algunes cardiopaties o hipertròfia renal.

Remeis senzills

Un cop s’han descartat possibles problemes seriosos, es pot recórrer a remeis senzills, però efectius:

.- Fes exercici. Nedar, caminar, anar en bicicleta, pujar i baixar escales …, qualsevol exercici d’aquestes característiques en el que hagis de moure les cames, facilita el treball als ronyons. Si la teva activitat laboral t’obliga a estar asseguda durant molt de temps, aixeca’t com a mínim un cop per hora i dóna un lleuger passeig per l’habitació. Si no pots, mou els dits dels peus cap amunt i cap avall, perquè els músculs de les cames exerceixin una acció de bombament.

.- Fica’t a l’aigua. Un cop dins (al mar, piscina o banyera), mou les cames per tal que els músculs bombegin els líquids cap a la bufeta. La pressió que exerceix l’aigua facilitarà l’expulsió a través de l’orina.

.- Descansa les cames i peus. Si la retenció de líquids s’acumula en la zona de les extremitats inferiors, estira’t i eleva els peus com a  mínim una hora per les tardes. No utilitzis roba, sabates o mitjons molt ajustats.

.- Beu molta aigua. Com més aigua prenguis, més fàcilment podràs expulsar els líquids sobrants. La quantitat mínima recomanada és d’un litre i mig a dos litres. No esperis a tenir set per beure, fes-ho de forma continuada al llarg del dia, ja que aquest símptoma només serà indicatiu que ha començat la deshidratació en el cos. També pots ingerir sucs i infusions. Un truc: un got just al aixecar-us ajudarà a eliminar els fluids acumulats durant la nit.

.- Les herbes i vegetals diürètics t’ajudaran. Els més eficaços són les infusions de julivert, ginebró, fulles d’olivera, cua de cavall, brous de porros, espàrrecs frescos i cogombre. Tots ells augmenten la producció d’orina.

.- Una dieta rica en proteïnes. Evita la retenció d’aigua, ja que després de la seva ingestió el fetge produeix l’albúmina, que és la substància necessària perquè els fluids no s’acumulin en els teixits. Sense passar-se si no podem produir un excés d’àcid úric.

.- El repòs és essencial. Vuit hores per la nit i si pot ser una hora després de menjar, si el teu ritme de vida t’ho permet.

retencio liquids 04

Prohibicions

Hi ha dues prohibicions fonamentals si es pateix de retenció de líquids:

.- La utilització de diürètics. Només s’han de prendre sota prescripció facultativa, ja que si es consumeixen habitualment pot provocar l’efecte rebot: acaben estimulant l’acció de les hormones que donaran ordre a l’organisme que retingui sals i aigua. Sobretot cal evitar-los si s’està embarassada i especialment durant les primeres setmanes de gestació. Els pots substituir per aliments amb efecte diürètic.

.- L’ús abusiu de sal. Cal que redueixis el consum de sal en els menjars, ja que un excés de sodi en l’organisme li costarà als ronyons més 24 hores eliminar-lo, cosa que provocarà la retenció de líquids.

Consells nutricionals.

Per evitar la retenció de líquids s’ha de seguir una dieta baixa en sodi, per tant la primera mesura a adoptar és reduir la sal en els àpats. Per tal que els àpats no resultin insípids i realçar el sabor dels aliments es poden utilitzar com a substitutiu herbes aromàtiques, vinagre, llimona, all o ceba.

Però no tot el sodi s’ingereix a través de la sal de taula. Tots els aliments en contenen en major o menor proporció, per això cal també evitar aquells que en continguin més quantitat: embotits, conserves, formatges (excepte els formatges sense sal), fumats, curats, biscotes, pa amb sal, pastilles de brou, sopes i purés comercials, aigües minerals amb gas, alcohol, etc.

El millor és seguir una dieta rica en verdures, hortalisses, fruita, llegums i hidrats de carboni complexos (pasta, arròs) i aliments rics en potassi en general. Entre les verdures i hortalisses més recomanades es troben les patates, carbassa, tomàquet, carbassó, albergínia, espàrrecs, bolets i carxofes. I de les fruites la més aconsellable és el plàtan, pel seu alt contingut en potassi.

D’altra banda, també és important beure aigua (aproximadament dos litres al dia) i preferiblement fora dels àpats, si no diluïm els sucs gàstrics i dificultem la digestió.

retencio liquids 03

10 comentaris per a

Retenció de líquids.

  • fina |

    Moltes gràcies per aquesta informació tan clara, completa i alhora senzilla d’entendre. Us felicito, perquè no sempre passa així.

  • Mercè Tor |

    Gràcies per la informació. Exactament repeteixo el que diu el comentari del dia 14 d’abril.

  • Carlos Villarreal Rodriguez |

    Muy claro y comprencible el informe,deberian imitarlos todos aquellos que comentan o informan temas relacionados con la salud…
    Moltes grácies per la informació

  • alba |

    Molt interessant tot el que heu explicat. Jo que ara estic embarassada de 34 setmana m’ adono que estic patint aquesta retenció de líquids sobretot als peus i a les cames i fins als genolls. La meva pregunta és si un cop jo hagi parit, aquesta retenció desapreix i com ho he de fer. Moltes gràcies.

  • Angel Perera |

    Hola Alba,
    Si tot va com ha d’anar, es tracta d’un procés natural que el cos ha de passar, en principi tot ha de tornar a la normalitat.
    Salut, petons i que tot vagi molt bé.
    Àngel

  • Maria Farre |

    Informació molt clara i útil pels que estem afectats per aquest problema .Felicitats

  • fanny |

    La meva mare te 92 anys i va tenir un infart de cor als 70. Tot i així se’n va sortir i ha gaudit d’una bona salut. Ara fa aproximadament un mes z’ha començat a inflar,primer peus i cames i ara tota ella està embutida. Hem ingressat i ens van dir q retenia líquids i ens van enviar cap a casa. Voldria saber quin és el pronòstic, perquè ningú ens l’ha dit i si això éz innevitable quan de temps aprox. Pot durar aquest procés. Ella està molt cansada i diu q preferiria que s’acabés. Moltes gràcies.

  • Angel Perera |

    Hola Fanny,

    Normalment en els processos de retenció de líquids, si no hi ha un mal-funcionament manifest a nivell ronyons o fetge -emuntoris-, hi ha un procés de toxificació del terreny -cos- que pot ser per diversos motius. Tenint en compte que aproximadament un 70% del nostre cos és aigua i que quan hi ha un procés de toxificació el líquid intracel·lular s’acidifica i “embruta” en excés, el cos una de les maneres de poder “netejar” aquest medi és agafant “retenint” aigua per rebaixar els índex de “porqueries”.

    Amb això et vull fer notar que segurament una depuració general del cos, guiada per un professional de la salut, li seria molt interessant a la teva mare. Sempre tenint en compte que el funcionament dels ronyons i fetge sigui operatiu.

    Una abraçada molt forta per a Tu i per a la teva mare.
    Àngel

  • Sílvia |

    M’han dit que tinc retenció de líquids però només m’afecta amb bosses sota els ulls i ho torbo estrany
    Sílvia

  • Angel Perera |

    Hola Silvia,
    Normalment les retencions a les bosses dels ulls són degudes a temes de ronyons. Això no vol dir que hi haguin problemes seriosos, però si que pot ser que estiguin baixos energèticament o que necessitis fer una depuració. També hi te a veure un grau considerable de cansament.
    Una abraçada i dos petons!!!
    Àngel

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web