Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


El tall de digestió.

Tall 02

Després dels menjars, tot el flux sanguini es redistribueix i es concentra a l’altura de les vies digestives, deixant menor quantitat de sang en la resta del cos.

sistema digestiu

Si durant aquest procés es produeix un canvi brusc de temperatura, la sang que està en el tub digestiu ha de dirigir-se cap a altres òrgans per a contrarestar l’efecte, el que pot provocar marejos i altres símptomes que coneixem com “tall de digestió” o “hidrocució”.

Quines causes provoquen un tall de digestió?

A part dels canvis de temperatura, pot provocar un tall de digestió qualsevol situació en la qual el cos hagi de reaccionar amb vasoconstricció o amb vasodilatació (estrenyiment o eixamplament dels vasos sanguinis, respectivament).

Així, un individu pot sofrir aquest trastorn si es tira a l’aigua freda del mar o de la piscina i també si ingereix begudes molt fredes o si realitza exercici físic intens durant el procés de la digestió, encara que aquestes dues últimes causes no solen ser freqüents. Al costat d’això, també hi pot influir prendre el sol i suar abundantment.

A més, els àpats copiosos, rics en greixos o amb molta quantitat de dolç, afavoreixen els talls de digestió, ja que l’organisme digereix més lentament els aliments.

Quins són els símptomes?

La manifestació d’un tall de digestió ve donada per una malestar generalitzat, en el qual l’individu comença a sentir-se marejat. Alhora, la sudoració es fa més intensa, s’observa pal·lidesa a la pell i el pols es torna més feble.

Aquests símptomes poden provocar pèrdues de coneixement i un descens de la pressió arterial. També podria produir-se una parada cardiorrespiratoria, però aquest cas tan extrem es dóna en molt poques ocasions.

Com s’ha d’actuar?

Quan algú sofreix un tall de digestió, és fonamental tombar al pacient i aixecar-li una mica les cames per a tractar el mareig o la lipotímia i la baixada de tensió. A posteriori, hi ha casos en els quals es produeixen vòmits o un quadre de diarrees durant unes hores. Si això passa, el pacient haurà de prendre sèrum i fer una dieta líquida.

En definitiva, el més important és el repòs, la rehidratació i l’augment de la tensió. Si el tall de digestió no és greu, es triga només una hora i mitja o dues hores a recuperar la normalitat.

En el cas que es produeixi parada cardiorrespiratoria, s’haurien de realitzar les maniobres de reanimació pertinents.

Com es poden prevenir?

Durant el procés de la digestió, s’ha de guardar almenys una hora i mitja de repòs. Això ha de complir-se amb major rigor en els períodes d’estiu i vacacionals, ja que són més freqüents els banys de sol i les capbussades al mar i a la piscina. No obstant això, al contrari de l’opinió popular, el risc de sofrir talls de digestió no té per què elevar-se a l’estiu.

Així mateix, a pesar de la creença que les persones grans i els malalts de cor tenen més risc de sofrir un tall de digestió, en principi no hi ha cap sector de risc. De fet, aquest quadre no és massa freqüent i, si es produïx, el normal és que sigui transitori, tret que el pacient es trobi dintre de l’aigua i estigui sol, cas en el qual el tall podria fins i tot produir la mort.

Lady abdominal pain.

4 comentaris per a

El tall de digestió.

 • Helena |

  Gracies

 • Alex Torres |

  Només vull dir que a mi no m’a passat mai!

 • cacatua |

  fills de puta puta

 • Nil |

  A mi m’ha passat avui fent crossfit per primera vegada, i en un descans he begut massa despressa l’aigua i al finalitzar hem estirat. Enmig d’aquesta activitat he hagut d’abandonar per vomitar l’aigua. M’he alarmat perquè sortia marró i amb un paper comprobava que no fos sang (crec qwue era el cafè del mitja tarda).
  En qualsevol cas, m’he recuperat al cap d’unes hores.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web