Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Psicomàgia per deixar de fumar.

PE-286-0177

Diu Cristóbal Jodorowsky que tota addicció: al tabac, al vi, a les drogues, etc. sol ser producte d’un “encanteri”. Entenent per “encanteri” una forta fixació amb el pare, la mare, o un dels germans … Des d’aquesta perspectiva, l’addicció és un producte del nus incestuós.

deixar de fumar 01

Per què es diu que el tabac és com una epidèmia?

El problema del tabac no és local i va més enllà de qualsevol frontera. Per exemple, als països de la Unió Europea l’índex de fumadors és del 34%. Als EUA, tot i que les campanyes antitabac són molt fortes, en l’actualitat cada dia 3.000 nens nord-americans comencen a fumar.

¿I com neix qualsevol addicció?

La insatisfacció és a la base de qualsevol addicció. No s’ha d’establir associacions deterministes, però pot ser que una manca de succió del pit matern, ens faci més propensos a trobar compensació a la “succió” d’un cigarret. La necessitat que no va quedar coberta de manera natural, l’anem buscant inconscientment amb succedanis. Un addicte és algú que demana i no sortirà de la seva addicció fins que no deixa de demanar.

No estarem exagerant? Fins a quin punt el tabaquisme és tan perjudicial com el pinten?

Hem de saber que, de cada 1.000 morts que es produeixen a Espanya, 151 es deuen al consum de tabac, 15 a accidents de trànsit, 4 a sida i menys d’una al consum de drogues il·legals. Per això, és important conèixer que és erroni equiparar l’impacte sobre la salut del tabaquisme amb altres riscos com són els accidents de trànsit o l’exposició a la contaminació atmosfèrica.

Serveix d’alguna cosa que els altres insisteixin, amb frases “has de deixar el tabac” o regalant manuals de com deixar en tabac en x dies?

El cos de l’addicte és pres i no sortirà d’aquesta presó sense una tremenda força de voluntat. Si de veritat el que volem és ajudar i ell ho desitja, s’ha li ha de mostrar per què va entrar en l’addicció.

deixar de fumar 02

Si deixar de fumar és una meta, vegem que diuen aquests guies del camí:

Ramtha: “No es pot curar un addicte fins que li dónes tot el que vol i ja no demana més. Llavors és quan tenim una experiència i quan ens fem savis. Associa això amb els beneficis veritablement nous per a la ment. I el benefici per a la ment és el coneixement. El coneixement és com els pilars constructius: ens serveix per construir nous hologrames i per crear realitats.”

Alejandro Jodorowsky: Va fer que el dibuixant de còmic Moebius deixés de fumar amb un senzill acte (relat complet)

– Molt bé. Dóna’m el teu paquet de cigarretes.
Vaig treure el meu paquet de Gauloises, del qual m’havia fumat la tercera part. Li posaria un sortilegi, el transformaria en carbassa? Després de murmurar estranys encanteris, Alejandro va dir, molt seriós:

– La meva màgia és poderosa però molt simple. Per deixar de fumar, només cal prendre la decisió i tu ja ho has fet. La clau està en recordar aquesta decisió i aquí s’introdueix la màgia. Qui té un llapis?
Li vaig allargar el que tenia i vaig contemplar, fascinat, els gestos segurs amb que el meu amic retirava l’embolcall de cel·lofana. Va prendre el llapis … ara veuria quin signe cabalístic, quin poderós sortilegi, transformaria el meu paquet de cigarretes començat.

– Molt senzill: en una cara escric aquesta parauleta: “No” i en l’altra, aquesta frase: “Jo puc”.
Alexandre va tornar a posar el paquet a la borsa de cel·lofana i me’l va tornar com si fos una bomba preparada per fer explosió o ni més ni menys que el Sant Grial embolicat en el “Vellocino d’Or”. Em va dir que guardés el paquet mitja dotzena de setmanes, fins que, alliberat de tot desig de fumar, l’hi regalés a un necessitat (que es deuria preguntar què volia dir allò de “No” i “Jo puc” …).
I des d’aleshores no he tornat a sentir ni el menor desig d’encendre una cigarreta “.

Milton Erickson: A una dona que desitjava seguir menjant i fumant, però també baixar de pes i que no podia tolerar l’exercici. A aquesta dona la va tenir baixant i pujant de l’àtic al soterrani de casa seva. Li va ordenar deixar els llumins al soterrani i els cigarrets a l’àtic, si desitjava fumar, havia de baixar al soterrani, treure’n un llumí deixar-lo sobre la seva caixa, anar corrent a l’àtic per una cigarreta, i tornar a baixar al soterrani per encendre’l … va deixar de fumar i vabaixar de pes.

De vegades, l’important és que ens arribi el missatge que som lliures i que podem abandonar qualsevol hàbit.
L’ocultista GI Gurdjieff va exigir a un alumne, fumador empedreït, que deixés el tabac. Fins que no ho fes, li va prohibir venir a veure’l. L’alumne va lluitar durant quatre anys contra el seu hàbit, quan va aconseguir vèncer-lo, molt orgullós de la seva gesta, es va presentar davant del Mestre. «Ja he deixat de fumar!», Gurdjieff li va respondre: «Ara fuma!».

99004-35

Acte psicomàgic per deixar de fumar:

Quan ets presa d’una addicció és impossible desfer-se d’ella si no es desitja fer-ho. I quan es vol fer, es necessita una enorme força de voluntat per aconseguir-ho. Per la qual cosa el / la consultant, tractant de disminuir el més possible la quantitat diària de cigarretes, ha de fer durant 22 dies seguits aquest exercici:

Dormirà cada nit només quatre hores. Col·locant un bol amb d’aigua i un guant de bany al costat del seu llit, es posarà al llit a mitjanit acompanyat d’un despertador que ha de sonar a les quatre de la matinada. En obrir els ulls, es cobrirà fins al cap amb el llençol i, traient el braç per un costat, prendrà el guant de neteja, mullat, i se’l fregarà per tot el cos. Després, així tapat, deixarà que la poca aigua que hi hagi quedat en el bol s’evapori. S’aixecarà i prendrà una dutxa freda. Se sentirà ple d’una nova energia. Amb un rotulador gruixut escriurà en un costat del seu paquet de cigarretes «NO!» I en l’altre costat «JO PUC!». Menjarà en un restaurant japonès i guardarà els bastonets de fusta, els tallarà en trossos i mida d’una cigarreta i els posarà en el seu paquet, acompanyat d’una petita ampolla plena d’aigua beneïda. Cada vegada que tingui ganes de fumar, traurà un tros de escuradents, el mullarà en aigua beneïda i el xuclarà fins que li passin les seves ganes.

Si el vici el domina de manera que, malgrat aquests esforços, se sent incapaç de deixar-ho, ha de demostrar al seu inconscient com de nociu és el seu hàbit, per a això fabricarà ninots de cera dels seus dos éssers més estimats. A cada ninot hi enganxarà uns quants cabells i ungles d’ells. Cada vegada que fumi, durant el dia, traçarà una ratlla en un quadernet. En tornar a casa, comptarà les ratlles i després clavarà agulles de cap negre en els seus dos ninots. Una agulla per cada cigarret fumat. Encara que sigui una persona racional, exempta de supersticions, aquest acte de bruixeria serà acceptat per l’inconscient com un dany real als seus éssers estimats. A poc a poc, embargat per una gran culpabilitat, cessarà de fumar. Llavors, després d’extreure les agulles i enterrar-les en un test amb planta que conservarà a la seva llar, fondrà cada ninot transformant-lo en un cor, que enviarà de regal als seus estimats en el centre d’una caixa de bombons.
Alejandro Jodorowsky, a “Manual de psicomàgia. (Consells per curar la seva vida) “Ed Siruela.

SI A ALGÚ LI SERVEIX PER PRENDRE CONSCIÈNCIA I DEIXAR DE FUMAR, TANT L’ALEJANDRO JODOROWSKY COM JO ESTAREM MOLT MÉS QUE CONTENTS.

deixar de fumar 04

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web