Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Ous ferrats i salut.

ous ferrats

Un grup de científics canadencs ha descobert que els ous produeixen unes proteïnes que imiten l’acció dels medicaments que redueixen la tensió arterial, i especialment beneficiosos en són els ous fregits.

ou ferrat

Els investigadors, de la Universitat d’Alberta, al Canadà, van mostrar que quan els ous entren en contacte amb els enzims estomacals produeixen una proteïna que actua de la mateixa manera que els inhibidors Ace, un medicament que només es pot adquirir amb recepta.

Els resultats de la investigació s’han presentat tot just uns dies després que els nutricionistes concloguessin que el tipus de colesterol que contenen els ous té un efecte mínim sobre el risc de cardiopatia.

Fins fa tot just uns anys, la British Heart Foundation advertia a la gent que no prenguessin més de tres ous a la setmana però, recentment, la British Nutrition Foundation va concloure que és saludable prendre un ou en l’esmorzar.

Són els greixos saturats, més que el colesterol present en els ous, el principal culpable alimentari pel que fa a incrementar els nivells de colesterol. El tabac, l’excés de pes i la falta d’exercici també influeixen en els nivells de colesterol i de greix en el torrent sanguini i, per tant, en el risc de cardiopatia.

Segons el Professor Bruce Griffin, de la Universitat de Surrey: “Cal corregir el mite arrelat que relaciona el consum d’ous amb un elevat colesterol en sang i amb cardiopaties”.

“La quantitat de greixos saturats en la nostra dieta exerceix un efecte sobre el colesterol en sang diverses vegades superior al de les quantitats relativament petites de colesterol alimentari. No cal que la gent limiti el nombre d’ous que menja”, va afegir. “Se’ls pot animar a incloure’ls en una dieta saludable ja que constitueixen un dels aliments de la natura amb major densitat nutricional”.

ous ferrats 01

Caldria qualificar als ous ferrats com a “plat nacional”, però són més que un plat. Representen un símbol, una identitat nacional que s’estén a la literatura, a la política i a la història de la Mediterrània i, sobretot, en la forma de ser dels seus pobladors. Caldria definir-los com la conjunció interactiva dels ous i el nostre castís oli d’oliva -d’arbequines per suposat-. Sense oblidar, les patates fregides, clar.

Forma de fregir un ou:

Fregir un parell d’ous sembla molt senzill. Però alguna cosa tindrà l’assumpte quan alguns dels mestres de la cuina solen afirmar que un bon cuiner passa al seu examen si sap “fregir bé un ou”. La mestra Simone Ortega mostra el seu millor enginy i saviesa en descriure en el seu excel·lent llibre “1.080 receptes de cuina “la manera de fer ous ferrats. Diu:

Per fregir-los bé: fer-los d’un en un (si s’en han de fer varis, agafar diverses paelles): paella petita amb força oli.
“Quan treu fum es tira l’ou que s’haurà esquerdat en una tassa”.
“Amb la escumadora es va tirant oli per sobre”
“Quan l’ou resta solt i surant a la paella, es treu amb l’escumadora, quedant a punt de servir”.
“Cal salar els ous després de trets de l’oli (ja que aquest saltaria i ens podria cremar)”.

.- L’ou ferrat somiat de Ferran Adrià:

Però si creieu que la cosa queda aquí us equivoqueu. Fins i tot Ferran Adrià s’ha ocupat del tema. En el llibre 70 receptes molt personals, dóna la recepta de “L’ou fregit somiat”. Vegeu:

Ingredients: 2 ous, oli d’oliva, sal.

Preparació:

“A un dels ous li trec el rovell i fregeixo només la clara en una paella amb el suficient oli d’oliva perquè no toqui el fons i s’enganxi. La deixo que es fregeixi bé fins que li quedin sotets”
“La poso sobre un plat i ara faig el contrari amb l’altre ou: li trec la clara i fregeixo només el rovell, però molt poc, només el just perquè agafi color”.
“Aquesta rovell el col·loco sobre la clara anterior i així aconsegueixo l’ou ferrat somiat per molts”.

ous ferrats 03

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web