Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Importància de la vitamina A.

vitamina A

El retinol o vitamina A és una vitamina liposoluble; ajuda a la formació i el manteniment de dents sanes, teixits tous i ossis, de les membranes mucoses i de la pell.

vitamina A 01

Es coneix també com a retinol, ja que genera els pigments necessaris per al funcionament de la retina. Exerceix un paper important en el desenvolupament d’una bona visió, especialment en presència de poca llum. També es pot requerir per a la reproducció i la lactància. El betacarotè, que té propietats antioxidants, és un precursor de la vitamina A.

La vitamina A no ha de ser consumida durant l’embaràs ja que és embriotòxica (malformacions del sistema nerviós central i del cor).

La vitamina A ha de ser consumida amb els aliments que la contenen i no es recomana la seva administració com a suplement en forma de fàrmac aïllat.

Característiques de la vitamina A:

La vitamina A pertany al grup les vitamines liposolubles, per tant l’organisme l’emmagatzema en el fetge. Apareix a la retina de l’ull en uns components anomenats retinoides.

Va ser la primera vitamina que la humanitat va reconèixer de fet ja que els mateixos egipcis donaven de menjar fetge o el refregava sobre els ulls dels pacients que presentaven mala visió, sabent de la gran riquesa en aquesta vitamina que aquest òrgan té.

La deficiència de la mateixa s’ha fet ben palesa en nens de països pobres als quals l’administració de suplements que la contenien ha aconseguit eliminar part de les malalties habituals que presentaven aconseguint disminuir els índexs de mortalitat.

On es pot trobar?

.- Fonts animals de la vitamina A: Dins dels aliments animals apareix amb major proporció en el fetge, en el rovell de l’ou, en els peixos, sobretot el peix blau, i en la mantega.

.- Fonts vegetals de la vitamina A: Quan es va descobrir, es va pensar que només es podia obtenir dels animals, concretament del fetge i de l’ou. Més tard es va descobrir que podia obtenir-se a través dels carotens i especialment del betacarotè, que es troba en molts aliments vegetals de color taronja, vermellós o groc, especialment la pastanaga, la verdolaga els espinacs, la pastanaga, el créixens, la borratja, l’alfàbrega, la carbassa, el tomàquet, el coriandre, els espàrrecs, la dent de lleó, els pebrots, la síndria, els melons, les cols de Brussel·les, els plàtans, les pomes, les prunes, les taronges, etc.

Presa en forma dels betacarotens de les plantes resulta molt interessant. Qualsevol betacarotè és un flavonoide del grup dels carotenoides. Es tracta d’un pigment vegetal que, una vegada ingerit, es transforma en el fetge i en l’intestí prim en vitamina A.

A més, com es transforma en vitamina A, resulta una manera adequada de beneficiar-se de les propietats d’aquesta vitamina, sense el perill d’intoxicació que pot suposar una sobreingestió d’aquesta, quan es fa a través de suplements.

.- Suplements: Es pren generalment en forma de betacarotens. També hi ha suplements de vitamina A en forma d’oli de fetge de bacallà o combinacions de vitamina A i betacarotens. Pot prendre’s en forma de càpsules, pastilles o líquid.

Propietats:

Enforteix el sistema immunitari, per la qual cosa resulta molt adequada per prevenir l’aparició de moltes malalties contagioses, especialment de l’aparell respiratori: angines, grip, refredats, faringitis, bronquitis.

Té propietats antibacterianes que poden usar-se per combatre les infeccions de la pell en ferides, per prevenir l’expansió de les berrugues o les infeccions vaginals. La deficiència d’aquesta vitamina produeix cansament general i una facilitat més gran a adquirir infeccions.

Té propietats anticancerígenes. És un component que afavoreix la no aparició del càncer, especialment el de pulmó, boca i estómac, així com el càncer de pit. Inhibeix el creixement del càncer de pell i millora les condicions dels malalts de leucèmia o aquells que s’estan tractant amb quimioteràpia.

També s’ha demostrat que prevé l’aparició de malalties del cor i ajuda als malalts crònics de pulmó a respirar millor. Les seves propietats antidegenerativas resulten útils en el tractament de malalties com l’Alzheimer.

Propietats oculars:

És necessària per a la vista, especialment perquè no es produeixi ceguesa nocturna que és la manca de visió amb condicions baixes de llum en la qual l’ull ha de fer una adaptació a la foscor. La seva deficiència pot fins i tot provocar ceguesa total.

El seu poder antioxidant és molt interessant per mantenir la vista en bon estat, prevenint malalties com la pèrdua de visió que normalment es produeix en gent gran, la ceguesa nocturna o les cataractes. Igualment ajuda als ulls a superar infeccions bacterianes, com en la conjuntivitis.

Bon estat de la pell:

La vitamina A ajuda a conservar la pell en bon estat i pot ser útil en el tractament de malalties que l’afecten: èczema, acne, psoriasi, pell seca, herpes, talls, ferides, cremades, etc. Una deficiència d’aquesta vitamina produeix en l’individu una pell seca i escatosa o unes dents defectuoses.

Prevenció de la pèrdua d’audició:

Amb efectes antioxidants molt adequats per prevenir l’acció dels radicals lliures que poden facilitar l’esclerosi auditiva i facilitar l’aparició de la sordesa.

Propietats anti-ulceroses:

La vitamina A afavoreix la curació de les úlceres en ajudar a regenerar la mucosa intestinal. Una deficiència d’aquesta vitamina produeix falta de gana. Resulta adequada per al tractament de les males digestions.

vitamina A 02

Necessitats diàries de vitamina A:

Les dosis necessàries d’aquesta vitamina són de 4.500 UI en homes i 3.500 UI en dones. Aquestes dosis poden variar d’acord a altres condicionants o necessitats especials, com en aquells en què es produeix una mala absorció de la mateixa (colitis ulcerosa, malaltia de Crohn, pancreatitis, malalties hepàtiques, etc.) O una perduda anormal (vessaments, menstruacions molt abundants, etc.)

Així per exemple s’han constatat casos en què aplicant dosi de 50.000 UI diàries per espai d’una setmana arribava a curar cegueses nocturnes en el seu estadi inicial.

Encara que normalment s’accepten dosi de 10.000 UI diàries molt temps, 25.000 UI diàries per espai d’un mes o de 100.000 durant una setmana, aquestes no haurien d’excedir les necessitats diàries excepte en tractaments molt concrets i d’acord amb la prescripció naturopàtica.

Toxicitat de la vitamina A:

Presa a través dels aliments vegetals resulta impossible arribar a la intoxicació. L’organisme absorbeix la quantitat necessària i expulsa la que no necessita.

La ingestió de molts aliments que contenen betacarotens poden produir una coloració groguenca de la pell que és innòcua i que desapareix quan es deixa d’ingerir en tanta quantitat.

Només la ingestió de molt peix blau o fetge podria produir-la. (S’ha descrit com la ingestió de molt de fetge d’ós polar per part d’exploradors àrtics els va portar a una intoxicació en la que van presentar símptomes de mareig, irritabilitat i vòmits).

Presa en forma de suplements, si aquests superen les dosis permeses poden resultar tòxics. Així, s’ha comprovat com dosi de 500.000 UI poden produir els símptomes anteriorment esmentats. Una dosi de 2.000.0000 UI per kg./pes en adults o 25.000.000 en nens pot produir la mort.

Els símptomes més característics d’un excés de vitamina A són

Insomni, debilitat, fatiga, poca força muscular, pèrdua de pes, dolors indeterminats, problemes gastrointestinals, problemes cardíacs, depressió, irritabilitat, etc.

Dosi de 10.000 UI diàries en dones embarassades poden produir malformacions en el fetus. Dosi sostingudes de 25.000 UI durant 6 mesos ha produït cirrosi. En dones embarassades les dosis de suplements no haurien de superar les necessitats diàries i sempre sota supervisió naturopàtica.

vitamina A 03

2 comentaris per a

Importància de la vitamina A.

  • gissela |

    que verduras contienen la vitamina A?

  • Angel Perera |

    Hola Gissela,
    Si t’haguessis pres la molèstia de llegir tot el post, hauries vist que que es troba en molts aliments vegetals de color taronja, vermellós o groc, especialment la pastanaga, la verdolaga els espinacs, la pastanaga, el créixens, la borratja, l’alfàbrega, la carbassa, el tomàquet, el coriandre, els espàrrecs, la dent de lleó, els pebrots, la síndria, els melons, les cols de Brussel·les, els plàtans, les pomes, les prunes, les taronges, etc.
    Àngel

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web