Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


L’equinàcea.

equinàcea

Aprofitant que el sistema immunitari està de moda a causa de la grip nova i que hi ha un munt de productes que es venen com a potenciadors de les nostres defenses, parlarem de un remei molt popular i sovint mal empleat, l’equinàcea.

equinàcea 01

Aquesta planta estimula diversos aspectes de la immunitat (augment de la producció de cèl·lules T, neutròfils i interferó, augment de l’activitat de les cèl·lules NK i de la fagocitosi de macròfags i leucòcits). L’efecte immunoestimulant és polèmic, però no així el seu efecte antivíric i antibacterià. S’utilitzen dues varietats: la Echinacea angustifolia va ser la primera varietat utilitzada amb finalitats terapèutiques, a Amèrica. Quan es va començar a produir a Europa, es va conrear per equivocació la varietat Echinacea Purpurea, que va resultar ser més efectiva.

L’equinàcia ajuda a superar la malaltia millor i més ràpidament. No obstant això, malgrat la seva fama com a preventiu, no s’ha demostrat de manera concloent per ara que redueixi les possibilitats de contraure un refredat o una grip (els estudis clínics han donat resultats contradictoris). Personalment opino que pot tenir un efecte preventiu encara que no s’hagi pogut demostrar estadísticament en un estudi controlat.

Precaucions:

El problema amb la equinacea és que la gent se la pren molt alegrement. És un recurs fantàstic, però no és bo passar-se tot l’any prenent-ne. Pot produir toxicitat hepàtica, així que no és recomanable consumir-la durant molt de temps, sobretot si s’estan consumint altres medicaments o drogues que també sobrecarreguen el fetge (l’alcohol o medicaments com el paracetamol, antidepressius, amoxicilina-clavulànic, amiodarona, metotrexat, tetraciclines, ketoconazol halotà, isoniacida, àcid retinoic, estolat de eritromicina, acetaminofé, immunomoduladors, cloropromacina, hidantoínes, butazolidones, anticonvulsius, quimioteràpia o ripampicina). Les persones al·lèrgiques a les flors de la família de les margarides tampoc han de prendre-la. Per falta de dades que descarten risc, no és recomanable tampoc durant l’embaràs, la lactància i en aquelles persones amb malalties autoimmunes.

Posologia:

Utilitzeu-la sense supervisió professional només si no teniu motius per pensar que el vostre fetge està sobrecarregat.

.- Quan prendre-la?

Com preventiu durant les èpoques en què sigueu susceptibles a les infeccions respiratòries o com curatiu quant comenceu a notar els símptomes.

.- Durant quant temps?

La toma com a preventiu no hauria de superar les 8 setmanes. Com a curatiu, prolongar la toma durant dues setmanes encara que el refredat o grip ja s’hagi resolt.

.- Quina quantitat?

Actualment hi han dosis d’un comprimit diari, si no normalment la posologia és de tres vegades al dia, tant com preventiu com curatiu. L’excepció és el primer dia de notar els símptomes de refredat o grip, llavors es pren cada tres hores, només aquest primer dia. La dosi a la que hem esmentat serà diferent en funció de la forma en què prengueu l’equinàcea:

Si és un Extracte fluid (1:1): 2-4 ml (30-60 gotes)
Si és una Tintura (1:5): 2-4 ml (30-60 gotes)
Si és un Extracte sòlid en pols (6,5:1 o estandarditzat a> 4% de polifenols): 150-300 mg
Si és una planta liofilitzada (deshidratada per congelació): 325-650 mg

equinàcea 02

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web