Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Llets (liquats) vegetals versus llets animals.

llet-01

El consum de llet i derivats làctics s’ha convertit en un mite en els països desenvolupats. La preocupació pel calci dels ossos en persones d’edat avançada i el creixement en els més joves fan que la llet i els seus derivats siguin actualment l’aliment més consumit a la vida moderna. Però està justificat aquest consum? És realment aquest producte d’origen animal creat per la Naturalesa per al desenvolupament d’un vedell òptim per a la nutrició humana? És cert tot el que la publicitat de les empreses làcties ens explica sobre el seu producte?

llet-animal-01

llet-022

El mite de la llet (animal):

1er.)

La dietètica oficial generalment aconsella que es prengui llet degut al seu alt contingut en calç.

(*) L´afirmació és falsa, no per el mot “contingut” (que en te) si no per el mot “alt”.

M´explicaré, 100 gr. de sèsam integral contenen 1.500 mg. de calç de fàcil assimilació, la llet sencera en te 120 de molt baixa assimilació (12,5 vegades menys).
També en trobem en quantitats significatives en:
#  Els fruits secs: ametlles, avellanes, festucs (pistachos), llavors de gira-sol, nous, ….
#  Verdures: julivert, col rissada, espinacs, bròquil, olives, porro, ……
#  Llegums: soja, cigrons, llenties, ……….
#  Cereals: flocs de civada, de blat, …….
#  Fruites: figues seques, panses, dàtils, …..
Tota la calç afegida als aliments convencionals, és calç química, això vol dir que el cos la detecta com a  ingerència externa i pràcticament tal com es pren s´expulsa, no s´assimila.
Per el contrari la calç afegida als aliments biològics ha de ser orgànica, si no no poden passar el control i portar segell, normalment prové d´una alga (lithothamnium calcàreum) la calç orgànica el cos la assimila molt bé.

2on.)

Per altre banda la llet materna és un aliment complert, ella sola és capaç de nodrir i fer créixer un nadó.
Els anàlisis de laboratori ens ensenyen que té proteïnes, greixos, carbohidrats, minerals i vitamines, d´una forma totalment assimilable per el lactant. Per això ens han fet creure que si no prenem llet, ens cauran les dents, s´ens desintegraran els ossos i que els adolescents no creixeran.
El que obvien és que la “lactasa”, que és l´enzim que digereix la llet (la fa assimilable), perd la seva activitat, en el budell prim, entre l´edat de un any i mig i quatre anys. Això és el que fa que molta gent noti el cafè amb llet a l´estomac tot el sant matí i també que la llet sigui una font d´al.lèrgies, de problemes cutanis, digestius, immunitaris, de restrenyiments, diarrees i colon irritable, entre d´altres.

lactancia-materna

llet-animal-02

A més el sentit comú (actualment el menys comú dels sentits, per mi que s´ha perdut), ens diu que la llet és per els lactants i que a la naturalesa els animals adults no mamen i menys de femelles d´altres espècies com nosaltres de les vaques o cabres. El sentit comú no enganya, la llet és per mamar-la, de fet a la que es muny comença a deteriorar-se a un ritme vertiginós.
L´home o soluciona esterilitzant-la amb temperatura, primer pasteuritzant (74ºC. durant 15 segons i refredant ràpidament a 4ºC.) destrueix els microorganismes no desitjables, peró també vitamines i enzims necessaris per la digestió de les proteïnes i últimament es fa servir la U.H.T. de llarga duració (3 seg. a 150ºC. refredar a 83ºC. i envasar) aquí ja ho matem tot.
I per acabar-ho d´adobar, la homogeneïtzem per millorar la textura, aquest procés es fa amb uns agitadors que redueixen i trenquen tant les partícules de greix, que fa que tinguin capacitat d´travessar les parets intestinals per capil·laritat i que passin a la sang directament, cosa que pot provocar atacs de cor als grans consumidors.

S´han descrit molts problemes relacionats amb la llet (que no amb els làctics, els iogurts, els kèfirs i els formatges que ja estan pre-digerits per els bacteris al fermentar, per tant no entren en molts dels raonaments anteriors), se la relaciona amb problemes circulatoris, al.lèrgies, immunosupressions, diabetis juvenil, malalties otorinolaringològiques, asma, acumulació de mucositats (la llet afavoreix la producció de mocs) de fet moltes patologies relacionades amb la gola, nas i oïdes, com l´asma i la sinusitis milloren o desapareixen quan s´eliminen totalment els làctics de la dieta.

No obstant i això si s´en decideix consumir amb moderació, sobre tot que siguin llets o làctics biològics i així evitarem consumir quantitats ingents d´antibiòtics, hormones i d´altres substàncies químiques afegides al pinso dels animals.

Llets (liquats) vegetals:

La proposta de l´alimentació natural son els liquats o begudes vegetals, popularment mal anomenades llets (terme propi únicament per la llet materna o les animals).
Son vàries les begudes vegetals que es poden trobar a les botigues d´alimentació natural com BIOSFERA, fetes d´aliments com fruits secs (ametlles i avellanes), cereals (arròs, civada o espelta) o llegums com la soja. Ni ha d´addtivades amb calç orgànica.
Barrejant-les amb flocs de civada, blat, o qualsevol altre cereal (müsli), per el cafè amb llet (queda bo amb qualsevol d´elles) o senzillament com un vas calent reconstituent a qualsevol hora o ben fresquetes amb te verd a l´estiu són exquisides.
S´en fan, que son alternatives a la crema de llet per fer beixamels o postres.
Totes aquestes begudes son d´una gran digestibilitat.

Beguda de soja:

Se l´anomena llet per qué al quallar-la en fem el tofu o formatge fresc de soja. És  la beguda vegetal més rica amb proteïnes, menys greix i per tant baixa amb calories. És rica en lecitines, substància que nodreix els nervis i ajuda a disminuir el colesterol a la sang. Aquesta en concret si no és consumeix biològica, segur està feta amb soja transgènica.
També es rica en estrògens alleugeridors dels símptomes de la menopausa

Beguda d`arròs:

És molt refrescant i molt digestiva, ideal per persones amb digestions lentes o estómac delicat. Aporta magnesi i àcids grassos poliinsaturats que mantenen neta la circulació sanguínia de dipòsits de greixos, és hipotensora, antidiarreica i depurativa. És la beguda vegetal més recomanada per persones amb problemes d´al.lèrgies i la millor per prendre als estius.

Beguda de civada (avena):

La civada és un cereals de grans propietats nutritives, a destacar els àcids grassos essencials, l´alt contingut en vitamina B1 (tiamina: ajuda a les cel.lules del cos a convertir els carbohidrats en energia), ferro, manganès i oligoelements.
Te un sabor delicat i textura cremosa per lo que també s´utilitza per espessir cremes, salses e inclús per fer maionesa substituint l´ou.
És la llet més recomanada per persones que pateixen insomni i alteracions digestives d´origen nerviós. Ajuda a serenar-se gràcies al aport de vitamines del complexe B i a més combat amb eficiència la retenció de líquids.
També es recomanable per qui practiqui esport, excursionisme i per persones de la 3ª edat.

Beguda d´ametlles o avellanes:

Podem trobar-les tant en pasta (per diluir) com en tetrabrick a punt de consumir.
Aquestes dues begudes al procedir de fruits oleaginosos son molt més energètiques, aportant més calories i sucres de ràpida absorció.
Per altre banda son una excel.lent font de minerals com el calç, el fòsfor, el potassi així com de vitamines A i B5.
És important evitar les que estan ensucrades i preferir les que estan sense edulcorar.
Són les begudes vegetals especialment indicades per a nens, adolescents, convalescents i mares lactants.

beguda-de-soja

3 comentaris per a

Llets (liquats) vegetals versus llets animals.

  • Susanna Cassà |

    Hola, jo em faré vegana “en breu” (estic en procés) i per això llegeixo totes aquestes coses. Ja havia llegit en llibres això de la llet però ara m’ha sorgit un dubte.. Si amb la UHT “matem” tot el que hi ha a la llet, no “matem” també les hormones i els antibiòtics que hi han anat a parar? Per tant seria un argument “fals” dels vegetarians/vegans? Gràcies! Corregiu-me si no és així!

  • Angel Perera |

    Hola Susanna,
    Primer de tot animar-te per la teva decisió, és fonamental tenir coneixement per tenir bon criteri per tant fas molt bé de informar-te, si et puc ajudar en alguna cosa més ja saps on sóc.
    Referent a la UHT, amb la temperatura matem tots els elements “vius” com els bacteris -n’hi han de bons i de dolents-, a més destruïm les vitamines i alguns elements amb la temperatura es transformen en altres elements no desitjats. El que si ha de quedar clar és que molts productes químics com poden ser els plaguicides, els antibiòtics o les hormones no tenen perquè desaparèixer per efecte de la temperatura.
    Salut i una abraçada,
    Àngel

  • Susanna Cassà |

    Hola! tot el méu procés de canvi segueix per bon camí! tinc una pregunta..estic buscant pediatres o metges amb qui parlar que creguin o sàpiguen que la llet animal no és bona, M’agradaria trobar articles (sé que no és bona la llet de vaca és per les vedelles) però li haig de demostrar a la meva parella que és un cap quadrat. M’agradaria parlar amb algun pediatre perquè si algun dia tinc un fill no li vull donar llet de vaca en canvi la meva parella diu que és molt necessària pel calci i tot això (vaja el que hem estat mamant tota la vida). Moltissimes gràcies!

    Susanna

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web