Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


L’acne juvenil.

acne

Si ets un adolescent, és molt possible que tinguis una mica d’acne. Aproximadament vuit de cada 10 adolescents tenen acne, així com també molts adults.

acne 01

L’acne és una cosa tan comú, que tenir-ne es considera part normal de la pubertat. Però el sol fet de saber això no sempre serveix quan en mirar-te al mirall descobreixes un enorme gra. Afortunadament, informar-te sobre l’acne i prendre algunes mesures senzilles sobre això pot ajudar-te a sentir-te millor.

Què és l’acne i què és el que el causa?

L’acne és un problema de la pell que es manifesta mitjançant diferents tipus de protuberàncies. Aquestes protuberàncies poden ser punts negres, punts blancs, grans i quists. El tipus d’acne que tenen molts adolescents es diu acne vulgaris i generalment apareix a la cara, el coll, les espatlles, la part superior de l’esquena i el pit.

Els fol·licles capil·lars de la pell -o porus- contenen glàndules sebàcies (anomenades també glàndules olioses). Aquestes glàndules produeixen sèu, que és un oli que lubrica el cabell i la pell.

Als adolescents els surt acne a causa del canvi hormonal que passa a la pubertat. La majoria de les vegades, les glàndules sebàcies produeixen la quantitat adequada de sèu, però a mesura que el cos de l’adolescent comença a madurar i a desenvolupar-se, les hormones estimulen les glàndules sebàcies perquè produeixin més sèu i l’activitat d’aquestes glàndules pot ser massa intensa. Una gran quantitat de greix i de cèl·lules de la pell mortes, els obstrueixen. Després, els bacteris poden quedar atrapats dins dels porus i reproduir-se, fent que la pell s’infli i es posi vermella: és el començament de l’acne.

Quan un porus està obstruït i es tanca, però sobresurt de la superfície de la pell, es produeix un punt blanc. Si un porus està obstruït però roman obert, la capa superior es pot enfosquir i es produeix un barb. A vegades la paret del porus s’obre, permetent que el sèu, els bacteris i les cèl·lules de la pell mortes s’obrin pas per sota de la pell, la qual cosa produeix una petita infecció de color vermell anomenada gra. Els porus obstruïts que s’obren a un nivell molt profund de la pell poden causar nòduls, que són protuberàncies o quists infectats més grans que els grans i poden ser dolorosos.

En la majoria de les persones, l’acne desapareix gairebé completament al final de l’adolescència. I si els teus pares han tingut acne quan eren adolescents, és més probable que també tu en tinguis.

acne 02

Què és el que causa l’acne? (Mites sobre l’acne)

L’acne no passa per el fet de menjar aliments greixosos com patates fregides o pizza, ser addicte a la xocolata o beure gasoses, encara que s’ha de tenir en compte de que no hi ajuda gens per tant la dieta ha de ser com més natural millor -si pot ser vegetariana millor-. I l’estrès generalment no causa acne en els adolescents (tot i que pot empitjorar un acne existent, ja que l’estrès augmenta la producció de sèu). Aquest dos factors, l’alimentació i l’estrès, s’han de tenir en compte encara que no en siguin el detonant del problema.

El sol tampoc ajuda a combatre l’acne. Encara que un bronzejat solar pot fer que l’acne sembli menys seriós temporalment, no ajudarà a que aquest desaparegui permanentment. De totes maneres, prendre massa sol no és una bona idea, perquè més endavant pot causar arrugues i càncer de pell. Així que no t’arrisquis absorbint aquests raigs, ja siguin del sol o d’un llit uva, en un esforç per ajudar a millorar la teva pell.

Què puc fer per evitar / combatre l’acne?

Com a ajuda per a evitar l’acumulació de greix que pot provocar l’acne, renta’t la cara dues vegades al dia amb sabó de sofre i aigua tèbia. No et freguis fortament la cara amb una tovallola, ja que l’acne no pot treure’s fregant, de fet, empitjoraria irritant la pell i els porus. Tracta de rentar la cara el més delicadament que puguis.

Si utilitzes maquillatge o filtre solar, assegura’t que en l’etiqueta digui “no conté oli”, “no comedogènic” o “no produeix acne”. Això significa que no obstruirà els porus ni produirà acne. I quan et rentis la cara, assegure’t de dedicar prou temps a treure’t tot el maquillatge.

Si utilitzes fixadors en aerosol o gel per al cabell, tracta que en aplicar-los no entrin en contacte amb la cara, ja que aquests també poden obstruir els porus. Si tens el cabell llarg i et toca la cara, assegura’t de rentar-lo amb força freqüència per impedir que entri en contacte amb l’oli dels cabells. I si després de classes tens un treball en què estàs en contacte amb olis, per exemple, un restaurant de menjar ràpid o una estació de gasolina, renta’t sempre bé la cara quan arribis a casa teva. També renta’t la cara després de fer exercicis físics.

Hi ha moltes locions i cremes de venda lliure que contenen àcid salicílic o peròxid de benzol, que ajuden a evitar l’acne i al mateix temps l’alleugen. Pots provar aquests productes per veure quin funciona millor. Assegura’t de seguir exactament les indicacions i no utilitzis més quantitat de la indicada a cada aplicació (la pell podria assecar-se massa i podria lluir o sentir-se pitjor) i abans de posar-te’l segueix les indicacions corresponents per veure si hi ets al·lèrgic.

Existeix un tractament amb oligoelements que és bastant efectiu, pregunta-ho al teu naturòpata.

I si de totes maneres em surt acne?

De vegades, encara que es rentin correctament i provin de posar-se locions i maquillatge no gras, moltes persones igualment tenen acne, i això és completament normal. De fet, a algunes noies que generalment no tenen problemes d’acne, els apareix acne uns dies abans de tenir el seu període menstrual. Aquest acne es diu acne premenstrual i aproximadament set de cada 10 dones ho tenen a causa de canvis hormonals en el seu organisme.

Si quan et mires al mirall veus que tens un granet a la cara, no el toquis, ni el premis, ni te’l furguis. Ja ho sé que això és molt difícil, doncs pot ser molt temptador intentar treure-te’l. Però si jugues amb els grans pots augmentar la inflamació furgant o obrint-los. ¡A més, l’oli de les teves mans empitjora les coses! No obstant això, el més important és que furgar els grans pot deixar petites cicatrius permanents a la cara.

acne 04

Ajudes i remeis naturals:

.- Beu cada dia un suc natural fet amb 125 gr. de pastanaga, 50 gr. d’espinacs i altres 50 gr. d’espàrrecs. Pren-lo cada matí en dejú. Si ets constant, acabaras amb l’acne. (ús intern).

.- La tintura de Caputxina, preparada a partir de flors fresques, fa desaparèixer els grans i combat eficaçment aquesta molesta alteració cutània. Cal tractar cada gra amb un cotó amarat en aquesta tintura. (ús extern).

.- Pren llevat de cervesa (una o dues cullerades al dia). Molts casos d’acne s’han resolt al barrejar el llevat amb llet de civada i prendre-la juntament amb dues culleradetes de lecitina de soja. (ús intern).

.- Barrejar en un bol a parts iguales: camamilla amarga, cua de cavall, farigola i sàlvia. Prepara una infusió en 1/4 de litre d’aigua i 2 cullerades de la barreja anterior. Quan comenci a bullir, retirar-la i fer bafs amb el vapor tres vegades al dia en sessions de 15 min. La teva pell millorarà del molest acne. (ús extern).

.- Sobre la zona afectada amb acne, s’aplica: una gasa amarada en extracte de pròpolis a la nit. La pell prendrà un color vermellós que desapareixerà al rentar-la amb aigua tèbia. (Ús extern)

.- Fer una pasta amb 250 gr. de farina de civada, 120 gr. d’ametlles mòltes, 15 gr. de sabó en pols i dues cullerades d’aigua mineral. Barreja primer tots els ingredients secs, afegint-hi després les dues cullerades d’aigua fins a formar una pasta. Apliqueu aquesta preparació als barbs i deixeu reposar durant una hora. Esbandir amb aigua tèbia i eixuguar amb un drap o tovallola molt suau. Els granets desapareixeran amb la farina de civada en pols, un remei casolà de resultats garantits. (ús extern).

.- Difumina les cicatrius, sobretot les produïdes per culpa de l’acne. S’aplica sobre la zona mel pura d’abella i deixa actuar mitja hora. Repeteix aquesta operació cada dia durant tres mesos. Amb paciència tindràs un cutis més maco. (ús extern).

.- L’aplicació de la polpa de l’aloe vera diverses vegades al dia sol guarir en poques setmanes els acnes més rebels. El resultat s’accelera si conjuntament es pren algun depuratiu (dent de lleó, per exemple). (ús extern).

.- Herbes benèfiques preses en infusió: bardana, dent de lleó, arínjol (zarzaparrilla). O un Te de Salvia tres vegades al dia, i una culleradeta de Polen als matins. (Ús Intern)

.- El bedoll va ser utilitzat per combatre l’acne pustulós, així com en les dermatosis humides i escamoses, en dessecar les crostes. També com a excel·lent depurador de la sang compleix una acció molt beneficiosa contra l’acne. (ús extern i intern).

.- Aquesta és una bona loció per combatre l’acne: abocar en un cassó un got d’aigua, una cullereta de menta, una altra de farigola i una altra d’ortiga blanca. Posar a coure durant deu minuts i deixar reposar. Amarar un cotó amb aquesta infusió i aplicar sobre els granets dues vegades al dia. (ús extern).

acne 03

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web