Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Àcid acetilsalicílic, el que no es divulga.

àcid acetilsalicílic

En aquest moment hi ha moltes persones prenent aspirina i només han sentit a parlar dels beneficis de l’ús d’aquest medicament. El que viola el dret del consumidor a conèixer el risc a que s’exposa amb la ingestió de qualsevol fàrmac.

àcid acetilsalicílic 01

Aquesta medicina, extreta per primera vegada d’una planta anomenada salze l’any l897 a Alemanya. Va ser l’empresa farmacèutica Bayer la que va introduir l’aspirina en el mercat. Molt abans d’això, quan encara faltaven 460 anys per néixer Crist, ja Hipòcrates, El Pare de la Medicina, administrava la decocció de fulles i closques de l’escorça d’aquest arbre per tractar els seus pacients amb febre i artritis.

Va ser a partir dels treballs del doctor William Fields de la universitat de Texas on va demostrar que una aspirina presa diàriament evita la trombosi cerebral, que es va començar a utilitzar en el tractament, la prevenció de l’Infart agut al miocardi i l’atac cerebral. Així es va iniciar el consum massiu de l’àcid acetilsalicílic en els Estats Units d’Amèrica del Nord.

A Europa, on molta gent copia les conductes dolentes dels ciutadans de Estats Units va arribar l’efecte de la publicitat, tot i que una mica més tard. Llavors els distribuïdors i fabricants de medicaments van començar a promoure en els mitjans de comunicació de masses les bondats de l’aspirina. Això per descomptat, amb el consentiment de molts metges que s’han prestat al joc del mercadeig d’aquests comerciants. Sabem que l’objectiu de l’empresari és presentar el seu producte com el millor, però la gent ha de saber que totes aquestes aspirines que es venen amb nom comercials diferents són la mateixa cosa amb una disfressa diferent que la revesteix d’un color i un sabor per emmascarar i cobrar més cara la mateixa substància sota el legat que protegeix l’estómac i salva el cor.

La publicitat ha pogut tant que actualment als Estats Units s’estima que es consumeixen 20 mil tones d’aspirina cada any i que d’aquesta quantitat la Bayer en ven més de 5 mil tones.

No tot és veritat ni tot és mentida, depèn dels interessos de cada promotor o venedor. Plouen les informacions sobre propietats miraculoses per a un producte que té les seves utilitats, però que pot produir múltiples danys al consumidor. Així veiem el trist espectacle presentat als mitjans de comunicació, davant els ulls grossos de les autoritats i dels gremis dels professionals de la salut, d’empreses que li atribueixen al seu nom de marca l’atribut de ser l’aspirina del cor, altres que la seva evita els infarts, volent fer creure que aquell que la pren ja no tindrà un Infart agut al miocardi. Una cosa que és mentida a la llum del que planteja la ciència mèdica. A moltes persones tenen un atac de cor prenent aspirina i altres medicines per la hipertensió arterial de manera regular.

Totes les marques recomanades per al cor són aspirines de 81 mil.ligrams, la mateixa que es recomana per a nens, de vegades amb un colorant o una suposada capa per protegir l’estómac dels danys que produeix el fàrmac.

àcid acetilsalicílic 03

Riscos de l’ús de l’aspirina

Amb l’augment del consum indiscriminat d’aspirina van començar a incrementar-se de manera ràpida els efectes nocius d’aquest producte fins a arribar a la sorprenent dada que el 10 per cent de totes les reaccions negatives a medicaments en els hospitals dels Estats Units d’Amèrica del Nord es deuen a l’ús d’aquest fàrmac.

Un dels problemes més grans del consum de l’aspirina és que és difícil tolerar-la i que es necessiten dosis altes per produir l’efecte farmacològic desitjat.

Tot i que l’aspirina està autoritzada per al tractament de l’artritis reumatoide, per les seves propietats analgèsiques i antiinflamatòries, així com també per baixar la febre, es corren molts riscos al consumir-la i només sota l’estricta prescripció i vigilància d’un metge s’ha de prendre. Segons reporta Carlos Castillo Ríos en el seu llibre Remedios i Capitalismo, l’aspirina produeix 31 efectes nocius al cos humà. Entre ells es distingeixen la gastritis, úlcera d’estómac, sagnat gastrointestinal, hemorràgia cerebral, al·lèrgia, xoc anafilàctic, addicció i fins la mort.

Per baixar la febre aquest producte pot ser molt útil. Ara bé, augmenta el consum d’oxigen i accelera la velocitat a que treballa el cos, incrementant la despesa d’energia i això no és convenient per a una persona que tingui febre. Fins i tot, en dosis elevades l’àcid acetilsalicílic, principi actiu de l’aspirina, pot pujar la temperatura del cos. Tot això crea les condicions perquè el malalt es deshidrati i s’agreugi el seu quadre original.

L’ús d’aquest producte pot produir danys al fetge i la consegüent elevació dels nivells en sang de les transaminases, que és un indicador dels efectes produïts sobre aquest vital òrgan. Una gran quantitat de pacients que pren aspirina presenta augment de la mida del fetge com a efecte del consum d’aquesta substància.

àcid acetilsalicílic 02

El funcionament del ronyó també es veu afectat, en major o en menor grau, quan es pren aspirina, presentant-se en molts casos nefritis intersticial, retenció d’aigua i sal. El que augmenta la càrrega per al cor com a bomba. A més, es redueix de manera significativa l’eliminació d’àcid úric per la via renal. Això provoca l’elevació dels nivells d’aquesta substància a la sang, produint al seu torn dolor, limitació dels moviments i creant les condicions perquè es formin pedres al ronyó.

Administrada en dosis normals l’aspirina augmenta el consum d’oxigen i la producció de diòxid de carboni, arribant a produir, amb el seu ús prolongat, intoxicació. També pot provocar convulsions, marejos, deliri, sordesa de tons alts, coma i fins la mort. És tan segur que la sordesa es deu a l’ús de l’aspirina que quan es deixa de prendre, com a molt tard al cap de tres dies, la persona recupera de manera total la seva audició.

Com a medicament per calmar el dolor l’aspirina només alleuja els dolors de baixa intensitat produïts per processos que comprometen a tendons, ossos i músculs, en el dolor de vísceres no reporta gran benefici al consumidor.

El consum d’aspirina pot causar la mort

Qualsevol persona que prengui aquest producte, tan fàcil d’obtenir, pot morir. Als Estats Units van morir 1,470 nens com a conseqüència d’haver-li donat aspirina en quantitat de 81 mil.ligrams i el pitjor de tot, el més dolorós és que van trobar la mort tractant els seus pares de millorar símptomes de varicel·la, grip, de vegades per baixar una simple febre. Aquestes morts, succeïdes entre l982 i l986, segons la revista britànica The Lancet, la més prestigiosa del món en notícies de salut, es podrien haver evitat si l’etiqueta de les presentacions comercials de l’aspirina portessin una advertència on s’informés que aquest fàrmac que aparenta es innocu, pot produir una terrible malaltia anomenada Síndrome de Reye. A la qual hi ha degeneració grassa del fetge, pèrdua del seu funcionament i fins i tot la mort.

Una investigació de Patricia Buffler, degana de la Facultat de Medicina de la Universitat de Califòrnia, al costat de Devred Lee Davis de l’Acadèmia Nacional Nord-americana de Ciències, atribueix aquestes morts a la utilització d’aspirina.

D’altra banda, en l986 el Centre Nord-americà de Control de Malalties afirma que 103 nens van morir amb la Síndrome de Reye i la causa va ser el consum d’aspirina.

Per la mateixa raó que l’aspirina pot evitar que es formin coàguls pot produir situacions molt greus. Fa, a dosis normals, que augmenti el temps de sangria, és a dir, el temps que dura el cos per aturar un sagnat. També redueix el nombre total de glòbuls blancs en la sang i això es tradueix en una disminució de les defenses del cos. També pot portar problemes en el funcionament de la glàndula tiroide, reduint la seva capacitat de producció hormonal i augmentant la possibilitat que es produeixi goll.

Estic segur que molt poques persones de les que prenen aspirina coneixen aquestes dades i que no veuran per la televisió ni llegiran en els diaris de circulació nacional a cap personatge important del estament sanitari alertant al públic consumidor sobre aquests perills.

Finalment vull aclarir que no estic en contra de l’ús de l’aspirina. Al que m’oposo és que la gent prengui aspirina sense la recomanació del professional que l’atén ja que se segueixi estimulant de manera alegre al consum d’una substància que pot resultar molt perjudicial.

1 comentari per a

Àcid acetilsalicílic, el que no es divulga.

  • conchita paivon |

    u trobu bastan intarasan. grasies par la vostra infurmasio. e tret un deu dal traball de fisika i qimika. u tornu a rapatir

    GRAAAAAAAAAAAAAAAAAAASIAS! <3 <3 <3 <3

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web