Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Actimel no pot presumir de bacteris i Danacol no sempre és recomanable.

Vetada al Regne Unit la publicitat que presumeix dels seus avantatges per a la salut. Els iogurts poden ser molt sans, però no fan miracles. L’organisme públic que garanteix la veracitat de la publicitat al Regne Unit ha ordenat a Danone que retiri un anunci d’Actimel per garantir efectes que no estan científicament provats. Justament el contrari del que afirmava la publicitat a les pantalles de televisió.

El veredicte estableix que no es pot afirmar que el consum d’aquest producte és especialment recomanable per augmentar les defenses dels nens contra les malalties. En l’anunci, les paraules “científicament provat” apareixen destacades mentre es veu a uns nens d’un aspecte molt saludable.

Danone va enviar diversos estudis a l’organisme per convalidar el contingut de la seva publicitat. Van ser rebutjats per no ser concloents en relació a l’argument que consumir Actimel és bo per a la salut de persones que ja estan sanes.

La decisió és una altra mala notícia per als productes “probiòtics” de gran èxit en els supermercats de la majoria dels països europeus.

Contenen bacteris similars als ja existents en l’interior dels intestins i que suposadament tenen efectes beneficiosos en l’organisme humà. No són de per si negatius, però molts científics consideren que són superflus en les persones sanes i no tenen efectes destacables en les que tenen problemes de salut.

“Aquests bacteris han evolucionat amb nosaltres i de fet n’hi ha un nombre gegantí dins del cos humà”, va explicar a la BBC Jeremy Nicholson, cap de cirurgia de l’Imperial College de Londres. “Per igualar el nombre de bacteris que hi ha al teu intestí, necessitaries prendre’t uns 50.000 pots de Actimel cada dia“.

Fre de la UE

Els productes probiòtics ja es van topar amb la realitat científica quan fa unes setmanes l’Agència Europea de Seguretat Alimentària, un organisme de la UE, va rebutjar tots els legats presentats per les empreses fabricants. De les 180 virtuts presentades, l’agència no va acceptar-ne cap.

Aquest resultat no afectava els productes de més venda a les botigues britàniques, Actimel i Yakult. Les empreses fabricants Danone i la japonesa Yakult van retirar les al·legacions just abans que comencessin les proves guanyant una mica més de temps. Posteriorment, van tornar a presentar-les, però l’agència no emetrà les seves conclusions sobre elles fins l’any que ve.

Gràcies a una llei europea aprovada per la UE el 2006, tots els productes que leguen tenir efectes beneficiosos per a la salut han de passar per un procés de verificació. La majoria de les anàlisis realitzades fins ara han resultat negatius.

El nostre nivell de vida i la nostra cada vegada més gran preocupació per la salut, fan que cada vegada les empreses treguin més productes amb en alguns casos suposades i en altres provades, propietats saludables.

Són aliments que no només intenten nodrir-nos sinó també millorar la nostra salut d’una o altra manera, generalment gràcies al fet que contenen un nutrient concret.

Ara anem a fer l’anàlisi d’un d’aquests productes, el Danacol. Un producte lacti de la marca Danone que promet reduir el nivell de colesterol dels seus consumidors.

Funciona? Per donar la resposta primer caldria entrar a fons en el que és el producte i la seva composició, així com en la fisiologia del colesterol, que és el que farem ara.

El Danacol com us he dit és un producte lacti, a partir de llet desnatada fermentada i edulcorada a la qual se li afegeix fruita i el més important i responsable de la seva suposada acció saludable esterols vegetals.

Aquests esterols com han demostrat diversos estudis són capaços de reduir parcialment l’absorció de colesterol, aconseguint el que promet, però sempre hi ha un però.

El problema és que el colesterol que prenem en la dieta és només una part del nostre nivell de colesterol, nosaltres no només el consumim, sinó que també el sintetitzem, de manera que consumir aquest producte encara que fa que disminueixi el nivell de colesterol que ens aporta la dieta, no disminueix la nostra síntesi a no ser que ho compaginem amb una dieta adequada, és a dir, per si sol l’efecte no és miraculós, com passa sempre, ¡no ens enganyem!.

A més hi ha alguna cosa que hem de tenir molt en compte i és que encara que siguin segurs i es puguin adquirir a qualsevol supermercat, cal anar amb compte amb ells.

No en tots els casos és necessària o saludable una disminució de la ingesta de colesterol, encara que tingui mala fama aquesta molècula amb importants funcions en el nostre organisme, així per exemple:

.- Si ja prens medicaments per a reduir el teu nivell de colesterol has de consultar-ho al teu terapèuta.
.- El mateix que si estàs embarassada o donant el pit.
.- I per descomptat, no és recomanable en nens, sobretot en els més petits.

NO DUBTEU DE QUE TOTS AQUEST PRODUCTES SON ENGANYOSOS, JUGUEN AMB LA SEMÀNTICA, AMB LA IGNORÀNCIA I AMB LA BONA FE DE LA GENT. A MÉS ELS PRODUEIXEN LES MATEIXES MULTINACIONALS QUE FABRIQUEN ALTRES PRODUCTES QUE SOLAMENT TENEN COM A OBJECTIU EL LUCRE I SENSE CAP MIRAMENT EN VERS A LA SALUT I EL MEDI AMBIENT.

1 comentari per a

Actimel no pot presumir de bacteris i Danacol no sempre és recomanable.

  • Joan Rosell |

    M’ha agradat aquesta entrada. No sé com deixen fer aquest tipus d’anuncis tan maniqueïstes. Sembla que el seu lloc de venda hagi de ser una farmàcia no pas un supermercat.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web