Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Els fructooligosacàrids (FOS).

Darrerament es parla en tots els àmbits d’ingredients o aliments funcionals que incorporats a la nostra dieta poden millorar la nostra salut i ajudar a prevenir situacions perjudicials. Entre ells es troba la fibra alimentària, la incorporació de la qual, en quantitat suficient, és important per ajudar a evitar certs trastorns, però no tot el que anomenem “fibra” és exactament igual. “Fibra alimentària” és en realitat un concepte ampli que inclou diferents tipus de substàncies des dels punts de vista físic, bioquímic i funcional.

La fibra està considerada com un ingredient funcional que afecta la salut i l’equilibri de la flora intestinal i, per tant, al benestar de l’organisme en conjunt. Segons el seu mecanisme d’actuació en benefici d’aquest complex ecosistema que es manté a l’interior del nostre intestí, es pot parlar de substàncies probiòtiques i prebiòtiques.

Els probiòtics són aquells aliments o productes que aporten directament microorganismes beneficiosos per a la flora intestinal. Els microorganismes més utilitzats són els de la família dels lactobacils i dels bífids.

Els prebiòtics tenen un mecanisme d’acció diferent, no són específicament part de la flora bacteriana, sinó que la seva funció consisteix a estimular el creixement dels bacteris beneficiosos que viuen en el còlon, de manera que ajudin a millorar la salut de l’organisme. Els prebiòtics més emprats avui dia són els fructooligosacàrids (FOS), el seu descobriment ha suposat un gran avenç en la cura del benestar intestinal.

Funcions dels fructooligosacàrids (FOS):

Aquestes substàncies d’origen vegetal són carbohidrats formats per cadenes curtes (menys de 10 unitats) de fructosa, considerats com un tipus de fibra soluble (es dissol molt bé en aigua) que no és absorbida pel cos humà i que exerceixen diverses funcions en tres àmbits generals principals:

1. Funció peristàltica intestinal:

Actuen com a laxant en humitejar l’interior de l’intestí i augmentar la quantitat de bacteris, la qual cosa assegura que el contingut fecal té la mida i la humitat apropiats perquè el peristaltisme intestinal sigui estimulat. Els moviments peristàltics són activats quan interiorment es produeix un estímul de la mucosa i de la paret muscular intestinal mitjançant el contacte dels residus que circulen per l’interior del còlon, per a això la mida dels bols de rebuig ha de ser adequat i no han d’estar secs, ja que això danya la mucosa produint irritació.

2. Nutrició de la flora i manteniment de l’ecosistema intestinal:

Actuen com prebiòtics, ofereixen el benefici d’alimentar a la flora intestinal beneficiosa, principalment als bifidobacteris. De fet, estudis recents mostren que la ingesta de 8 gr. diaris de FOS durant 2 setmanes pot augmentar en 10 vegades la població de bacteris beneficiosos de l’intestí.

3. Efectes derivats del creixement de la població bacteriana beneficiosa:

Gràcies a que les bifidobacteris utilitzen els FOS com nutrient es formen certs metabòlits (substàncies derivades de la seva biotransformació a l’intestí) com àcids grassos de cadena curta (AGCC), d’ells, uns ajuden a mantenir una correcta permeabilitat de la paret intestinal, altres actuen a l’interior mateix de la llum intestinal i altres travessen la paret i ens ajuden a regular les taxes elevades de colesterol i de triglicèrids en sang. Els AGCC formats disminueixen lleugerament el pH del còlon, augmentant en conseqüència l’acidesa, la qual cosa evita el creixement de bacteris perjudicials i per tant disminueix el risc d’infeccions i diarrees, ia més ens ajuda a augmentar l’eliminació de compostos mutagènics.

Darrerament s’observa que l’associació de l’efecte prebiòtic dels FOS i de l’efecte dels probiòtics suposa un benefici extra en disminuir el risc d’afeccions neoplàsiques en la mucosa del còlon.

Benestar intestinal, un benefici general

L’optimització de l’equilibri de la flora bacteriana i el manteniment de la regularitat del ritme intestinal i de la integritat de la mucosa, suposen uns grans beneficis per a la salut en general, sobretot en relació amb la irregularitat intestinal o amb irritació intestinal. En aquestes situacions és molt més aconsellable utilitzar FOS juntament amb probiòtics, ja que es produeix una sinergia entre ells.

La irritació intestinal s’associa a molts quadres com al síndrome de còlon irritable, encara que també pot resultar d’un ús inadequat de laxants d’acció intensa com per exemple aquells que deuen la seva funció a les antraquinones. Una contínua irritació de l’intestí pot arribar a produir una situació d’atonia intestinal i un perillós deteriorament de la mucosa.

La utilització dels FOS com a laxant ofereix els avantatges d’un producte eficaç i segur, que no provoca acostumar a l’intestí, que no irrita, no provoca deposicions líquides, sinó una normalització de les mateixes i del ritme intestinal. D’aquesta forma tot l’organisme es veu beneficiat.

Són nombroses les afeccions que estan directament o indirectament relacionades amb un trànsit i buidat intestinal deficitaris, o amb un deteriorament de l’equilibri bacterià: inflor abdominal, borborigmes (sorolls intestinals), al·lèrgies, alteracions cutànies com l’acne, psoriasi, dermatitis, èczemes, dermatosi, …; respiratòries com asma, bronquitis, afeccions de vies altes, …; cefalees, alteracions immunitàries o nutricionals, taxes elevades de colesterol o triglicèrids a la sang, baix rendiment esportiu, inapetència, alteracions menstruals, obesitat, neoplàsies, etc.

La utilització dels FOS pot realitzar-se juntament amb altres complements d’herbes o suplements nutricionals necessaris, segons cada situació. Per exemple en cas de còlon irritable hem anomenat l’associació amb probiòtics però també es potencien els beneficis juntament amb extracte estandarditzat de carxofa, o de cúrcuma. Moltes persones amb problemes articulars presenten també problemes intestinals amb inflamació o irregularitat, per això la cura de la flora colònica, en permetre que s’eliminin millor les toxines i disminuir situacions inflamatòries, millora la simptomatologia general. L’associació d’antioxidants com suplementació ajuda a millorar molts símptomes inflamatoris i dolorosos de qualsevol part del cos.

En general, des de la perspectiva de les teràpies naturals, el professional hauria de considerar sempre l’estat del sistema intestinal com a base de qualsevol recomanació, ja que no hem d’oblidar que l’intestí ha d’eliminar el seu contingut amb regularitat per poder expulsar deixalles, substàncies i residus tòxics i perjudicials.

La seguretat dels FOS

Al mercat podem trobar fructooligosacàrids aïllats de vegetals, el que ens permet beneficiar-nos dels seus nombrosos avantatges, ja que la seva administració és molt senzilla doncs es dissolen fàcilment com hem comentat, el seu sabor dolç és molt agradable i agrada sobretot als nens podent emprar-se per endolcir aliments sòlids o líquids sense perjudici de les dents. És un producte segur i eficaç, pot administrar-se a nens, diabètics, ancians, esportistes, dones embarassades o durant la lactància. No s’han detectat interaccions amb cap medicació. No puja les taxes de glucèmia ja que no és absorbible. Pel seu mecanisme d’acció, no provoca costum a l’organisme quan es fa servir com a laxant.

Les bifidobacteris creixen i es multipliquen

A l’inici de la seva administració poden presentar-se alguns lleugers inconvenients com la formació de gasos que estan relacionats amb la seva utilització per part dels bacteris de la flora i de la fermentació dels FOS. L’aparició d’aquests símptomes, d’una banda, és indicativa de que els FOS estan fent la seva funció, però pot resultar una mica incòmode. No obstant això, l’experiència demostra que aquests inconvenients desapareixen en un curt període de temps, si es disminueix la dosi de FOS emprada. Per això, al principi, sobretot quan es busca l’efecte laxant, se solen recomanar dosis més baixes del que seria habitual i es van augmentant progressivament. No obstant això, i independentment de les dosis diàries recomanades, la pràctica ens ensenya que és important que cada persona finalment trobi quina és la dosificació que millor s’ajusta al seu organisme, això és vàlid també per a la incorporació gradual d’aliments amb major quantitat de fibra en la nostra alimentació.

Alguns casos de restrenyiment molt rebel remeten associant extracte estandarditzat de carxofa, per exemple, ja que aprofitem més l’efecte de la seva inulina, la seva acció sobre la vesícula biliar i així una regularització de la digestió evitant la formació de gasos.

Dosi diària recomanada de FOS:

.- Com prebiòtic: 2,5-5 g diaris, podent arribar fins als 10 grams.
.- Com a laxant: començar amb 5 grams diaris. La dosi mitjana són 10 g diaris, podent arribar fins als 20 grams.

L’equilibri simbiòtic de la flora intestinal és important per al nostre organisme ja que ens ajuda a:

.- Regular el funcionament digestiu i l’absorció de nutrients.
.- Millorar el funcionament immunitari.
.- Evitar els processos fermentatius que s’acompanyen de gasos i inflor.
.- Disminuir la taxa de colesterol i de triglicèrids en sang.
.- Evitar la formació de toxines, millorar la seva eliminació.
.- Crear certes vitamines que el nostre organisme per si sol no pot sintetitzar.
.- Evitar que l’intestí sigui colonitzat per bacteris patògens.
.- Evitar processos degeneratius en el còlon.
.- Millorar la salut en general.

UN BON PRODUCTE ON TROBAR FRUCTOOLIGOSACÀRIDS ÉS EL “PSYLLIUM PLUS” DE SURA VITASAN.

1 comentari per a

Els fructooligosacàrids (FOS).

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web