Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Alimentar un nadó prematur amb llet materna.

0

L’arribada d’un nadó abans de la data prevista per a el seu naixement, provoca en els seus pares una sensació d’incertesa: Què li pot passar al meu petitó?

Segons les condicions que determinen el part prematur, el nadó naixerà producte d’una cesària o de part natural i requerirà l’ajuda d’un equip mèdic especialment entrenat per assistir-lo.

El rebrà un neonatòleg, que li oferirà un ambient tèrmic adequat i el traslladarà en una incubadora cap a la sala de teràpia neonatal. Un cop allà se li col·locaran monitors, protecció per la seva delicada pell i habitualment un sèrum, perquè estigui en dejú, i així protegir la seva via digestiva. També se li posarà una petita sonda oro-gàstrica que des de la seva boca arribarà al seu estómac i, a més, el controlarà amb estudis de sang realitzats en laboratoris.

La incubadora farà les vegades de ventre matern i a través de la sonda oro-gàstrica oferirà el nadó prematur la llet materna quan ell es trobi en condicions de rebre-la.

Encara que el naixement prematur no sigui la situació somiada o imaginada pels seus pares, és la realitat que el nadó, els seus pares i l’equip assistencial portaran endavant amb tot cura.

Per l’inici de l’alimentació del nadó prematur, l’ideal és la llet de la mare, ja que aquesta és la que millor s’adapta a les seves necessitats. La mare utilitzarà una bomba extractora per a l’extracció de la llet fins que el nadó es trobi en condicions de succionar. Se li administraran inicialment petits volums fins que toleri tota l’aportació necessari.

Arribat el moment, es col.locarà el nadó en contacte pell a pell amb la seva mare. Això l’estimularà, i fins i tot algunes vegades buscarà el pit de la mare i aconseguirà calar al mugró (encara rebent la llet materna a través de la sonda).

La succió implica un alt despesa d’energia per al nadó prematur, per la qual cosa abandonarà la sonda una vegada que aconsegueixi estabilitzar el seu pes i sigui capaç de succionar l’aliment necessari per a la seva nutrició i creixement. Sempre recomanem l’alimentació precoç.

Alguns dels avantatges de la llet humana per al nadó prematur són, per exemple, posseir components nutritius d’alta qualitat i no nutritius, com hormones, moduladors del creixement, etc. La majoria dels seus components són semblants a la llet de la mare de terme, encara que té major concentració d’immunoglobulina A i Magnesi i canvis en la concentració dels greixos que afavoreixen l’absorció de les mateixes a l’intestí immadur. És fonamental per les propietats immunitàries que li brinda el nadó.

Les extraccions de llet han de ser tan freqüents com sigui possible per així poder mantenir i prolongar la lactància. Val la pena l’esforç per les múltiples avantatges que ofereix l’alletament. Es pot aconseguir, amb la constància suficient, mantenir l’alimentació a pit durant la permanència a la sala de neonatologia i en sortir de la institució.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web