Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Protocol de fertilitat natural.

0

El diagnòstic convencional d’infertilitat es basa en una visió massa simple i mecanicista de la fecundació. Ve a suposar que si hi ha un esperma i un òvul més o menys sans i cap obstacle entre ells, l’embaràs hauria de ser possible.

Si aquest no es produeix, llavors s’arreglen les dificultats en el laboratori i ja està: es pren l’esperma i l’òvul i es mescla Però la realitat és que el procés reproductiu té encara molt de misteriós i sobre ell influeixen factors que sovint es menyspreen, potser perquè no es poden manipular en laboratoris. Per això les teràpies naturals, que en general tracten de que l’organisme sencer recuperi l’equilibri, estan indicades per a enfrontar-se al problema complex de la infertilitat, que sovint pot ser la conseqüència d’un trastorn que es trobi bastant allunyat de la zona genital.

.- Relaxació.

Què hauria de fer una parella que desitja quedar embarassada? Pot començar per practicar alguna tècnica de relaxació. Està demostrat que l’estrès redueix la fertilitat. Segons la Societat Americana de Medicina Reproductiva, els nivells alts d’ansietat canvien els fluxos d’hormones a les dones, causen ovulació irregular, espasmes en les trompes de Falopi i contraccions uterines que poden impedir la implantació dels embrions. En els homes, disminueixen la quantitat i la qualitat dels espermatozoides. Depenent dels experts consultats, la culpa de l’estrès en la infertilitat va del 5 al 40% dels casos.

.- Alimentació.

Si els aliments de cultiu ecològic són sempre recomanables, mentre es busca l’embaràs i durant la gestació són gairebé una elecció vital per a la dona. Els residus de plaguicides poden alterar l’equilibri endocrí de la mare i afectar el desenvolupament sexual i neurològic del nadó. A més, els plaguicides s’acumulen en els teixits corporals grassos i arriben fins a la llet materna.

La dieta ha de proporcionar als futurs pares l’energia i els nutrients suficients. Un pes massa baix, o una dieta restrictiva, redueix les possibilitats d’engendrar, tant en l’home com en la dona, i si el pes és massa elevat, augmenta, en cas d’aconseguir-ho, els riscos de patir complicacions durant l’embaràs i el part, com ara pressió arterial alta o diabetis, a més de dolors d’esquena, de genolls i cansament.

No obstant això, cal tenir en compte que no és el greix total, sinó la manera com es distribueix pel cos que facilita la fertilitat. Una investigació realitzada a Holanda ha mostrat que les dones amb les malucs més amples que les seves cintures tenien més probabilitats de quedar embarassades que les dones que tenien una cintura ample.

Si el seminograma, l’anàlisi que mesura la quantitat i qualitat dels espermatozoides, és deficient, la millora de la dieta no produirà efectes immediats, però en el termini de tres mesos -el temps que triguen en madures els espermatozoides- és d’esperar que els resultats es normalitzin.

En Salvador, després de buscar l’embaràs durant dos anys, es va fer un seminograma que va mostrar un esperma de baixa qualitat. Va acudir a la seva doctora de capçalera a la seguretat social perquè el derivés a un andròleg o un servei hospitalari de reproducció assistida si fos necessari. Al mateix temps es va interessar pel que costaven els tractaments de fertilització in vitro en les clíniques privades. “Però la doctora va voler fer un experiment amb mi -m’explicava el Salvador-. Em va dir que durant 4 mesos deixés de fumar i prengués un gram diari de vitamina C, i que després repetís l’anàlisi de semen. Ho vaig fer així i el resultat va ser espectacular: la quantitat d’espermatozoides s’havia multiplicat més de 10 vegades, ja era normal, i el mes següent la meva dona es va quedar embarassada “.

.- Exercici físic.

La qualitat de l’esperma i la disposició de l’òvul cap a la fecundació pot millorar substituint sedentarisme per exercici diari d’intensitat moderada. Massa activitat física -córrer més de 150 km a la setmana o fer-ne més de 80 en la bicicleta- pot resultar contraproduent per a la producció d’esperma.

També convé que els homes vigilin la temperatura dels seus testicles. Les peces de fibra artificial o massa ajustades i els banys calents prolongats poden fer que estiguin massa calents, amb efectes negatius per a la producció. Aquests necessiten una temperatura lleugerament inferior a la corporal (per això els testicles estan “fora” del cos, així es mantenen fresquets).

.- Fer l’amor.

Sembla obvi, però per aconseguir l’embaràs ajuda molt fer l’amor sovint. No obstant això, no té sentit malgastar energies quan la fecundació és impossible. Aquesta només pot tenir lloc a les 24 hores que segueixen al moment en què l’òvul és alliberat per l’ovari, però el període fèrtil s’allarga perquè els espermatozoides poden romandre vius a la vagina fins a cinc dies si troben les condicions adequades.

Els dies llunyans a l’ovulació, no convé que l’home ejaculi més d’una vegada cada tres dies, ni tampoc menys. Després de deu dies en els testicles, els espermatozoides ja no estan en forma per assolir la seva meta. En canvi, al voltant del moment de l’ovulació, és a dir, entre 14 dies i 17 dies abans del període menstrual, com més freqüentment es faci, millor.

L’acte sexual ha de transcórrer al marge de qualsevol estrès, fins i tot el motivat per l’afany de concebre. Per això convé desconnectar de la rutina i preparar un ritual adornat amb espelmes, banys o massatges amb olis essencials, música i tot el que contribueixi al plaer i la tendresa.

Alguns autors consideren que és convenient que la dona arribi a un grau d’excitació òptim perquè els moviments espasmòdics de l’orgasme faciliten l’ardu trajecte dels espermatozoides.

En quant a la postura, semblen més convenients aquelles en què la dona està cara amunt i amb el maluc per sobre de la cintura (es pot buscar l’ajuda d’un coixí). Després de l’ejaculació, és recomanable que la dona estigui estirada durant 20 minuts. Això dóna temps al esperma a lliscar per la vagina i amarar-se en el moc cervical.

2

Per determinar el moment de l’ovulació, hi ha tests a la venda en farmàcies i mètodes com la lent PG-53 o l’anomenada “fertilitat conscient“, en què la parella observa els canvis en la temperatura basal, l’estat del moc cervical i la posició del cèrvix. Els canvis en la temperatura basal -es pren al despertar-se, a primera hora del matí, quan el cos registra la temperatura més baixa del dia- serveix per identificar l’ovulació i fins i tot l’embaràs.

Prenent-se la temperatura diàriament és possible detectar un lleuger augment al incrementar els nivells de progesterona després de l’ovulació. La temperatura roman elevada fins a la menstruació, uns 14 dies, i després cau. Si roman alta més de 17 dies, l’embaràs és molt probable.

L’eficàcia del mètode es pot millorar observant també l’estat del moc cervical, el signe més evident de fertilitat. Quan és quasi transparent, humit i elàstic, està preparat per rebre l’esperma, conservar i ajudar a arribar al seu objectiu. La posició del cèrvix a la vagina és el tercer símptoma d’ovulació observable. Els dies infèrtils es troba alt, la seva obertura és estreta i està dur. A mesura que s’acosta l’ovulació, descendeix, s’obre i s’estova, convidant a que l’esperma penetri.

D’altra banda, la fertilitat varia amb les estacions. Hi ha evidències que tant l’esperma com els òvuls estan més disposats a unir-se durant determinades èpoques de l’any. La quantitat d’espermatozoides presents en l’esperma augmenta entre febrer i maig, mentre que l’òvul està més disposat entre octubre i març, sobretot al novembre. Tot i que no es coneix el mecanisme concret per a que això passi, és possible que tingui relació amb cicles d’activitat de les glàndules adrenals o la pituïtària.

3

4

.- Ritme menstrual.

Les alteracions del cicle menstrual són una de les causes més freqüents d’infertilitat. Una dona menstrua unes 500 vegades al llarg de la seva vida i en molts casos el procés va acompanyat de molèsties, en la majoria dels casos no patològiques. La menstruació irregular, escassa, abundant o la presència de coàguls són símptomes que fan pensar en alteracions del cicle que necessiten atenció.

És important tenir en compte que el sistema reproductiu no funciona independentment, al marge de la resta del cos. Si qualsevol òrgan pateix problemes, és probable que la capacitat reproductora s’en ressenti, tant en l’home com en la dona. Alguns experts asseguren que la sensibilitat del cicle femení arriba al punt que la llum que entra per les finestres del dormitori durant la nit pot alterar-lo.

La menstruació té tans pocs valors positius associats a la nostra societat que moltes dones i fins i tot metges han rebut com una benedicció el nou mètode anticonceptiu que espaia les regles tres mesos. No sembla importar que es toqui un dels processos fisiològics bàsics en la dona. No obstant això, la menstruació hauria de ser “sacralitzada”: implica que el cos està preparant constantment per crear una nova vida i està en relació amb el funcionament del sistema immunitari femení. Si fos acceptada i assumida potser les molèsties associades serien menys freqüents, els cicles més regulars, i el cos estaria més disposat per a la fecundació. Estar obert a la vida sembla una bona ajuda per aconseguir un embaràs.

.- Plantes medicinals.

La fitoteràpia occidental disposa de remeis que afavoreixen la fertilitat. L’aloc (Vitex agnus castus) “sauzgatillo” en espanyol, segons una investigació realitzada a la Universitat de Göttingen (Suècia), actua sobre la glàndula pituïtària de manera que regula la secreció de progesterona i d’estrògens, afavorint així un equilibri hormonal favorable a la fecundació. Una dosi recomanable se situa al voltant dels 150-250 mg diaris, en càpsules, durant diversos mesos.

El remei anomenat “falsa arrel de unicorn” (Chamaelirium luteum) té com a principal ús en els països anglosaxons la regulació dels desequilibris emocionals i la infertilitat femenina (en el cas dels homes s’utilitza per a la impotència). Tal és la seva fama que és comú que els herbolaris adverteixin als seus clients que no la prenguin si no volen quedar embarassades. A més ajuda a prevenir l’avortament i les hemorràgies. El problema és que aquesta planta no es troba en les herbodietètiques espanyoles.

.- Hàbits.

Gairebé tot, poc o molt, pot influir sobre la fertilitat d’una persona. Si s’analitza qualsevol cosa, si troba alguna relació. Per exemple, qualsevol activitat que mantingui l’escrot massa calent redueix la producció d’esperma i per tant la fertilitat. Els llargs banys calents, anar amb bicicleta o conduir massa hores, portar calçotets de polièster i pantalons ajustats o treballar amb un ordinador portàtil sobre els genolls són algunes d’aquestes activitats. D’altra banda, s’ha demostrat que una bona higiene dental augmenta la fertilitat. Evidentment la dieta sana i l’exercici físic formen part dels hàbits fèrtils. I per últim cal fer menció del transgènics i de dels dioxines com a elements més moderns que tenen efectes cada vegada més nefastos sobre la fertilitat humana, que sense cap dubte cal conservar doncs ens hi va la conservació de l’espècie.

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web