Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Els mals de cap i l’alimentació.

Moltes de les persones que pateixen mals de cap sostenen que les seves malalties es produeixen per ingerir determinats aliments. La incapacitat de l’organisme per desactivar les amines naturals presents en els aliments podria explicar la raó per la que algunes persones són més propenses a patir aquests dolors. Els mals de cap són una malaltia reconeguda clínicament que afecta entre un 8% i un 20% de la població.

Poden causar dolors crònics aguts que impedeixin a la persona que els pateix anar a treballar o que provoquin trastorns en la seva vida familiar. Se sap que hi intervenen nombrosos factors, entre els quals s’inclou un historial familiar de mals de cap, l’estrès i els canvis hormonals. Afecten més a les dones que als homes. Els canvis en els hàbits de la son o la falta de son, així com saltar-se els àpats o dejunar (crisi curativa), es troben també entre l’àmplia varietat de factors que poden provocar forts dolors de cap a les persones propenses.

A què es deu

En la majoria dels casos, es deuen a factors relacionats amb el comportament i no hi ha una estimació exacta sobre el percentatge de mals de cap causats per la dieta. No obstant això, s’ha establert una relació entre aquests i certs aliments, com els formatges curats, les begudes alcohòliques (especialment el vi negre), els aliments en escabetx, en conserva o marinats com alguns peixos i la col fermentada, i les fruites com l’alvocat, els gerds i els plàtans. Malauradament, el fet d’evitar aquests aliments no sol curar-los ja que, sovint, són el resultat d’una combinació complexa de factors de risc.

Els atacs de mals de cap s’han relacionat amb la presència de determinades amines que es produeixen naturalment en els aliments. Aquestes substàncies que contenen nitrogen es troben generalment en animals, plantes i bacteris, i moltes d’elles contribueixen a donar als aliments el seu sabor i aroma característics.

D’entre les amines dels aliments, la tiramina, la fenil-etilamina i la histamina són conegudes pels seus efectes notoris. Aparentment, les persones que pateixen de mals de cap no són capaços de metabolitzar aquestes substàncies amb suficient rapidesa, de manera que aquestes romanen més temps en l’organisme i provoquen el que apareixin.

La primera vegada que es va observar la relació entre les amines i els mals de cap va ser en els pacients que prenien fàrmacs IMAO (inhibidors de la monoaminooxidosa) per tractar la tuberculosi o alleujar la depressió. La MAO és un enzim la funció de la qual consisteix a inactivar les amines potencialment nocives abans que arribin a la sang. Els IMAO anul·len el mecanisme natural de desintoxicació i provoquen un increment del nivell d’amines en la sang. Els pacients a qui es va administrar aquests medicaments van patir mals de cap aguts i punxants després d’ingerir certs aliments. És possible doncs que tinguin un component hereditari. Algunes persones poden presentar una deficiència genètica de MAO, la qual cosa podria ser la causa dels seus mals de cap. Per a aquells que vulguin prevenir les migranyes, seria útil que portessin un diari dels mals de cap durant diversos mesos. Això podria contribuir a determinar el tipus d’activitats, sensacions, situacions o aliments que semblen estar relacionats amb l’aparició dels mals de cap. El control de l’estrès mitjançant la identificació i eliminació de les seves causes, l’exercici diari, la relaxació, així com una dieta sana i equilibrada ens poden treure un pes de sobre.

Els Aliments

Hi ha aliments que tenen un efecte inflamatori i altres en canvi són antiinflamatoris. Els aliments actuen a través d’un sistema del nostre cos anomenat prostaglandines. Hi ha prostaglandines inflamatòries i antiinflamatòries.

Quins són els aliments que s’han d’evitar?

.- Lactis en general, sobretot els formatges curats i fermentats, com més forts més poden augmentar els dolors.
.- La xocolata, el cafè negre, els edulcorants químics, fonamentalment sobre la base de aspartam.
.- La salsa de soja que no sigui natural (ecològica).
.- El menjar xines, sobretot el dels restaurants barats que pul·lulen actualment. Els orientals fan servir molt el glutamat monosòdic o ají Nomoto. Aquest és un potenciador del sabor que dilata les papil·les gustatives, incrementant els sabors i els mals de cap.
.- La majoria dels aliments envasats o enllaunats, contenen aquest potenciador.
.- Evitar tots els productes lihgt per tenir aspartam.
.- Les farines, sobretot les blanques refinades són inflamatòries.
.- Hi ha persones que no toleren el gluten, per la qual cosa qualsevol farina tant sigui blanca com integral, els produeix o incrementa la migranya. La farina de blat és el cereal que més gluten té. Els altres cereals amb gluten són la civada, el sègol i l’ordi. Aquesta intolerància no s’ha de confondre amb la celiaquia.
.- També hi ha persones a les que les nous els produeixen mal de cap.
.- Un got de bon vi no afecta, però sí l’excés o els licors convencionals sobre la base de alcohol comú. No produeixen el mateix els artesanals amb alcohol de cereals.
.- Evitar el sucre blanc.

Dieta contra el mal de cap

.- Menjar fruites i verdures crues.
.- Prendre suc de llimona espremuda diluït en aigua tèbia. Beure lentament i amb glopets.
.- En cas de menjar cereals, només integrals.
.- Endolcir amb mel o sucre integral.
.- L’alimentació ha de ser tan depuradora i senzilla com sigui possible. És molt important no recarregar el fetge.
.- Les ametlles són analgèsiques. Contenen àcid salicílic. Menjar-ne un grapat. Mastegar i insalivar-les bé.
.- Fer banys de peus amb aigua ben calenta. Després massatges els peus amb oli essencial de lavanda.
.- Prendre dues tasses d’una infusió de gingebre combinada amb 1 cullerada d’escorça de salze i ½ culleradeta d’anís. A partir de l’escorça de salze els laboratoris van començar a sintetitzar l’aspirina. Aquesta escorça conté àcid salicílic. El gingebre és energètic, antinauseós i anti-melancòlic.
.- Un altre excel·lent fitoteràpic és la Tintura Mare de Migranella. Consultar la quantitat suggerida amb el professional competent.
.- Utilitzar un fogonet amb oli essencial de menta i alfàbrega per aromatitzar l’estància.

Crec que bé val la pena intentar modificar certs hàbits quan un pateix aquesta simptomatologia. Deixar de patir dolor augmenta la nostra energia, canvia l’estat d’ànim i sobretot ens fa sentir-nos més feliços.

La Migranya

La migranya és un dolor que afecta la meitat del cap i es repeteix per períodes de temps. Es produeix pel fet que s’inflamen les artèries i vasos sanguinis cranials.

La migranya apareix en forma d’un atac, sol anar acompanyada de nàusees i vòmits, sensibilitat al so i a la llum, junt amb símptomes visuals o ‘aura’, sensitius i motors, que duren al voltant de 30 minuts.

La migranya no té cura, però hi ha medicaments per controlar els seus símptomes i disminuir-ne el dolor, els quals poden combinar-se amb medicines alternatives i amb alguns canvis en l’estil de vida.

Recomanacions nutricionals per a persones que pateixen de migranya:

.- Mantingueu horaris de menjar ordenats i eviteu passar més de 3 hores sense menjar. Això ajuda a mantenir estables els nivells de glucosa en sang i evita les disminucions dràstiques de ¨ sucre ¨ per el cervell, amb els conseqüent mareig, cansament i mal de cap.

.- Eviteu consumir dolços en excés. Molts aliments dolços com xocolates, confits, gelees, mels, xarop de blat de moro, postres i conserves estan relacionades amb l’aparició dels símptomes de la migranya. Evitar-los pot ajudar no només amb aquests mals de cap, sinó també amb alleugerar el vostre pes.

.- Allunyeu-vos de les begudes alcohòliques. A més del seu efecte hipoglucemiant, és a dir, que poden produir disminucions importants del sucre en sang, l’alcohol que contenen afavoreix l’aparició de símptomes de la migranya. No consumiu vins, cervesa, vodka, whiskey, ni cap altra beguda d’aquest tipus.

3 comentaris per a

Els mals de cap i l’alimentació.

 • Jeantine Torrent Gieling |

  jo patia de mal de cap fortíssim, i de migranyes constantment, però se m’ han dismminuïtel 75%. Seguieixo un tractament homeopàtic fa cosa de quatre anys aprox. Un metge homeòpata em va fer un estudi. El dermatòleg m’ ha prohibit alguns fruits secs, la xocolata i certs tipus de peix, com el marisc. Bé i esport que faig regularment. Espero poder rebre alguna explicació envers el món dels mals de cap.ËS molt molest, però hi ha una mena de cura?

 • Angel Perera |

  Hola Jeantine,
  Els mals de cap són avisos de que alguna cosa no funciona bé en el nostre cos. Actuar amb analgèsics és tapar els símptomes, el que cal fer es anar a les causes i incidir-hi.
  Et passo un link, a veure si et serveix: http://www.biosfera.cat:8888/biosfera/?p=8666#more-8666
  Per qualsevol dubte, ja saps on sóc.
  Salut i una abraçada molt forta.
  Àngel

 • carles |

  Fruites i verdures naturals o liquats, macerats, prensats, fermentats, germinats en les èpoques de calor, en les fredes amb estils de cocció suaus, escaldats i bullits de menys de 3 minuts per no perdre les seves propietats a mes de verdures depuratives. Aixó en el fìsic pero emocional i mental també, recordeu que mal de cap es mal de l’ànima, homeopatia, acupuntura, terapia floral, etc

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web