27
Restrenyiment i alimentació.
Tema: SalutQuè s´entén per restrenyiment?
Es tracta d´un quadro caracteritzat per una reducció del nombre i pes normal de les deposicions, i que amb freqüència s´associa al enduriment de la textura de les femtes.
En una població generalment sana la freqüència normal de les deposicions oscil·la entre tres per setmana i tres diàries que s´expulsen amb facilitat en el 75% dels casos. La defecació ha de ser indolora, sense gaire esforç i complerta. Sota aquest criteri podem definir el restrenyiment, com la dificultat en la defecació en més del 25% de les ocasions i/o amb una freqüència inferior a tres deposicions setmanals associat a vegades amb rampes abdominals i flatulències que segueixen a l´expulsió defectuosa de femtes, generalment de consistència dura i en forma de “boletes” amb un pes per sota del normal (250gr. diaris). Així mateix es poden presentar símptomes com mal de cap, irritabilitat i falta de gana.
Entre les causes més comuns que porten a aquest quadre, agut o crònic hi ha:
.- La falta d´aliments rics en fibres (verdures, fruites, llegums, cereals integrals, fruits i fruites seques, etc) en la dieta quotidiana unida a una baixa ingesta de líquids que fa que les femtes siguin de poc volum i molt dures.
.- La debilitat dels muscles de la paret abdominal i del fons de la pelvis que intervenen en la defecació.
.- La presa d´alguns medicaments (la codeïna per els catarros, analgèsics, sedants, ferro oral i antidepressius entre altres) que provoquen una disminució del peristaltisme intestinal, lo que també passa amb malalties com la diabetis, el hipotiroïdisme, la malaltia de Parkinson i processos naturals com la gestació.
.- La predisposició genètica que tenen algunes persones davant el restrenyiment.
.- L´edat, el restrenyiment és molt comú en persones majors de 65 anys degut a alteracions en el trànsit intestinal, agreujat de vegades per l´immobilitat i la poli-farmàcia i el deteriorament mental.
.- Les malalties anus-rectals com les fissures o les morenes que causen defecacions doloroses i que porten a evitar tots els moviments intestinals.
.- La malaltia del colon irritable i els diverticles.
.- Els viatges, l´estrès i la depressió que van associades a un magatzematge de les femtes en el tram final del colon.
.- Altres possibilitats derivades d´accidents, operacions, malalties musculars o neurològiques etc. etc.
Paper fonamental de la dieta en la prevenció, tractament i resolució,
Aliments recomanats:
.- Làctics: Llet sencera o semi, segons les necessitats individuals, però es molt recomanable consumir amb freqüència iogurts i kèfirs per l´aport de bífidus que comporten.
.- Carn, peix, ous i els seus derivats. Amb la freqüència que mana una nutrició equilibrada.
.- Cereals i patata (fècula), pasta, pa, farines, galetes i muslis que siguin integrals no refinats, limitar l´arròs (integral) a dues ingestes màxim per setmana perquè és astringent o millor encara combinar-lo amb llegums i verdures (arròs amb pèsols, paella de verdures, amb llenties, etc.).
.- Llegums: mongetes, cigrons, llenties, soja, faves, pèsols …. Es recomana barrejar no més amb patates o arròs i verdures.
.- Verdures i amanides: Totes menys les flatulentes, molt aconsellable un parell d´amanides crues al dia (enciam, escarola, tomàquet, ceba tendra, api, remolatxa, espinacs, col llombarda, cabdells, endívia, fonoll, pebrot, cogombre, germinats, …….. no cal dir que siguin biològiques, guanyarem molt en nutrients i ens estalviarem productes químics intoxicants..
.- Fruites: Pràcticament totes, fresques, seques i cuites, menys les indicades en aliments limitats. Les fruites fresques han de ser biològiques, per poder-les menjar tranquil·lament amb pell (on hi ha la fibra), sense ingerir pesticides i guanyant nutrients.
– Begudes: Aigües naturals, brous, infusions i sucs naturals.
– Greixos: Oli d´oliva de primera prensada en fret i de llavors (girasol, soja, blat de moro) millor en cru , mantega, margarines vegetals i fruits secs.
Aliments permesos amb restriccions:
.- Llet i làctics: Batuts, postres tipus “natillas”, flams, arròs amb llet amb precaució, ….
.- Carns semi-greixoses, fetge, pernil i embotits magres.
.- Cereals: Galetes tipus “Maria” i cereals convencionals per esmorzar, en funció de la resta de la dieta que es pren cada dia.
.- Begudes: Sucs comercials, cafè, malta i xicoira.
.- Altres productes: Sucre moreno, mel, melmelades (si són amb pell millor), pastisseria integral, gelats i maioneses.
Aliments prohibits:
.- Llet i làctics: Llet condensada, crema de xocolata, làctics amb nata o enriquits amb nata.
.- Carns greixoses, productes de xarcuteria, peix en conserva, fumats o confitats amb sal.
.- Cereals: Pa blanc, farines blanques, galetes no integrals o farcides o banyades amb solucions ensucrades o xocolata, pasta refinada, arròs blanc, …….. etc.
.- Llegums: Les que s´hagin cuinat amb greixos animals (xoriço, botifarres, cansalada).
.- Verdures: Evitar les flatulentes com l´escarxofa, col, col i flor, bròquil cols de Brussel·les, rabes, pastanagues (astringents) i els purés passats per el xino o passapurés per que perden tota la seva fibra.
.- Fruites: Fruita amb almívar o confitades i les astringents com el plàtan, poma ratllada, codony, l´aranja (pomelo) i la llimona.
.- Begudes: Té (te tanins i és astringent), refrescos industrials, suc de llimona, de aranja, de poma i les begudes alcohòliques.
.- Altres: Sucre blanc, xocolata (astringent), i qualsevol edulcorant artificial (sacarina, aspartame, sorbitol), també les llaminadures i dolços amb general.
Perquè del canvi d´alimentació,
Com hem vist amb els aliments recomanats o no hi han dues pautes, una és l´increment d´ingesta de fibra i l´altre és la d´evitar aliments astringents.
El canvi cap a l´alimentació crua e integral, s´ha de fer de manera lenta, dons si es fa bruscament hi poden haver-hi símptomes com molèsties digestives, rampes abdominals, flatulències, diarrees i a causa d´això es pot veure compromès l´aprofitament de certs nutrients especialment minerals com la calç, el ferro, el magnesi i el zenc.
La fibra, és un element que ni nodreix ni es digereix, senzillament absorbeix aigua i fa que les femtes siguin més toves.
Altres aspectes a tenir en conte:
.- Augmentar l´ingesta de líquids, amb el menjar (sopes, caldos, pures, cremes, gelatines, infusions, ….. etc.) i fora dels àpats bevent aigua i sucs naturals.
.- Fer exercici, concretament per enfortir els muscles abdominals que intervenen en la funció peristàltica, és molt aconsellable.
.- És molt recomanable el fet de mastegar bé els aliments i beure poc a poc.
– No retardar mai les defecacions, quan el cos avisa vol dir que està preparat per evacuar les deixalles. No oblidem que les femtes quan arriben al ultim tram estan saturades de deixalles i en el seu cas toxines que el cos rebutja. Això vol dir que com menys temps les tinguem al cos millor.
– L´objectiu ha de ser: com a mínim fer una defecació al dia i al mati en dejú.
Una fórmula vegetal que regula las funcions intestinals i manté un budell gruixut saludable,
El Lepicol és un producte a base de llavors d´una planta que s´anomena Psyllium, la qual és una font de fibra extraordinària (absorbeix 20 vegades el seu pes en líquids), a més forma un gel suau que és ideal per eliminar residus adherits a les parets del colon, una altre particularitat és que no es gens abrasiva i evita irritacions, altres molèsties i complicacions.
Aporta també bifidobactèries i lactobacils (flora intestinal) que ajuda a pair, a absorbir més quantitat de nutrients i a eliminar substàncies que provoquen putrefaccions.
A l´hora te un lleuger efecte laxant que facilita les evacuacions i deixa el budells nets.
DEGUT AL SISTEMA DE VIDA QUE PORTEM, ON IMPERA EL SEDENTARISME I L’ALIMENTACIÓ REFINADA, EL RESTRENYIMENT TÉ CADA DIA MÉS IMPLANTACIÓ. DE FET A ESPANYA HI HAN 7.000.000 DE PERSONES AFECTADES ON UN 75% SÓN DONES,
RECORDEU QUE L’US CONTINUAT DE LAXANTS I PURGANTS, INHIBEIX EL PERISTALTISME INTESTINAL I CRONIFICA EL PROBLEMA, AIXÍ DONCS NO SÓN SOLUCIÓ SI NO QUE L’AGREUGEN.
Voldria saber quin tipus de dieta cal fer quant tens diverticles
Roser: Cada persona és un món, però a grans trets et puc dir:
Pautes per tenir sempre present:
.- No ingerir aliments amb llavors com poden ser les maduixes, la figa, el raïm i el kiwi, ja que aquestes poden ubicar-se al diverticle i inflamar-lo.
.- Anar incorporant a poc a poc i segons la tolerància individual, els aliments rics en fibres.
.- Beure de 2 a 3 litres diaris, en el possible freds.
.- Fraccionar l’alimentació en 6 o 7 àpats.
.- Fer exercici físic per enfortir els músculs abdominals.
.- Respondre a la urgència de defecar, dedicant-li el temps necessari, per evitar el restrenyiment.
En general, aliments recomenats: Tots els que portin fibra, les fruites -si pot ser amb pell, ecològiques-, verdures -al vapor-, cereals integrals -pa, farina, pasta, galetes, …-, llegums, segó de civada -no abusar-ne quan els diverticles estiguin inflamats-, fruits secs, iogurt o kèfir, sobre tot beure aigua.
En general, aliments no recomanats: carns vermelles, dolços i pastisseria, aliments refinats -sucre blanc, farina blanca, pa blanc, arròs blanc, …..-, plats preparats, conserves, begudes estimulants -cafè, te, coca cola i productes similars.
Els nutrients de les fruites/verdures biològiques són exactament els mateixos q les cultivades industrialment o les genèticament modificades.
Nuri,
Ho afirmes o ho preguntes?
Així de sobte, dir-te que a nivells nutrients no tenen res a veure.
Si vols més informació m’ho dius.
Salut i una abraçada molt forta.
Àngel
Pregunto: Les begudes amb gas: gasosa, cervesa, tònica, etc. em causen sovint restrenyiment. O així m’ho sembla… És possible que en siguin la causa, aquestes begudes?
Moltes gràcies.
Disculpeu, que he escrit malament l’adreça de correu. Aquesta que ara us indico és la correcta.
M.