Subscriu-te a RSS Feed
per rebre les últimes actualitzacions del bloc.

Envia un correu electrònic
per donar les teves opinions o
proposar articles.


Guia de minerals i oligoelements.

minerals-01

Dèficits de nutrients,

Al igual que les vitamines, els minerals i oligoelements que aporten els aliments convencionals (no biològics) són tan escassos, que es pot dir que si t´alimentes d´ells, mai arribes a la dosis mínima recomanada i per tant entres en dèficits segur. El que vol dir que, o emmalalteixes i has de gastar diners en prendre medicaments a més de tenir patiments  o et gastes els diners amb suplements que la majoria de vegades son químics i el cos no els assimila i per tant els llences per l´orina, i continues amb dèficits i més patiments.

minerals-02

Amb aquest raonament de sentit comú, d´alguna manera es qüestiona la mala fama que tenen els aliments biològics de ser cars.
Si no som superficials, a l´hora de ser crítics, i tenim en conte les variables de salut, medi ambient i no considerem l´alimentació com un gasto si no com una inversió, ens adonarem que realment el que és realment car és l´alimentació convencional (si se ni pot dir alimentació).

Els minerals,

L´organisme no pot produir minerals, però son fonamentals per a la vida. Es troben al cos en forma d´ions.
Intervenen en el creixement dels ossos, l´equilibri de l´aigua corporal, el control nerviós i muscular, la producció d´energia, etc.
La manera d´assegurar una bona aportació de minerals és menjar algues i aliments molt variats, com més millor.

Es classifiquen en dos grans grups:

.- Macro-elements o elements principals: Són els que es troben en major proporció en els teixits, s´han d´aportar en quantitats superiors al 100 mg. diaris. Inclouen: calci, fòsfor, magnesi, sodi, potassi, silici, sofre i ferro.

.- Micro-elements o oligoelements: Són minerals presents en el organisme en molt petites quantitats . Se´n necessiten mil·ligrams o micrograms diàriament, però absolutament necessaris per la majoria de reaccions bioquímiques. Es presenten en senzills i compostos. Els oligoelements es presenten principalment en gluconats (vials per beure) i en preparats homeopàtics amb molt bons resultats en la potència 4CH.

minerals-031

Macro-elements:

.- Sofre: Forma part de proteïnes i hormones. Es troba en artèries, bilis, cartílags i matriu òssia. Èczemes crònics secs i escamosos. Acne. Dermatitis seborreica. Caspa. Artritis i artrosis. Reumes. Enforteix els cabells.
Alguns dels aliments rics en sofre són: els que fan olor al coure´ls com la col, les cols de Brussel·les, la col i flor i el bròquil.

.- Calç: Forma ossos, tendons, lligaments. Essencial per el sistema nerviós i cor. Artritis. Artrosis. Reumatisme. Osteoporosis. Espasmes musculars. Esgotament. Preveu malalties del cor. Millora la memòria i l´intel·lecte.
En són fonts: el sèsam, la col verda, llet, iogurt, formatges sobre tot els curats, els espinacs, els porros, créixens (berros), dent de lleó, ……

.- Fòsfor: Forma part dels ossos i dels fosfolípids de les cèl·lules. Controla l´energia generada per els hidrats. Dona suport al creixement i lactància. Osteoporosis. Esgotament. Intel·lecte. Fractures. Memòria. Anorèxia.
Hi ha fòsfor en: La majoria de peixos, tant de mar com de riu, sobre tot al salmó i al lluç, també  en el pa integral, carxofes, soja, cigrons, ………

.- Ferro: Estimula les tiroides i la síntesi del ADN. La hemoglobina transporta oxigen a tot el cos. Anèmia. Cansament. Debilitat. Hemorràgies i regles abundants. Enforteix el sistema nerviós. Esportistes. Dietes de control de pes.
Aliments amb ferro: Fetge de porc, ronyons de bou i vedella, espinacs, llenties, soja, pa de sègol (centeno), suc de gerds (frambuesas) fresc, remolatxa, ……

.- Magnesi: Es troba en els ossos, lligaments articulars, tendons i teixit conjuntiu. Redueix l´excitabilitat nerviosa. Ansietat. Taquicàrdia. Tremolors. Espasmes musculars. Depressió. Artrosis. Reumatisme. Artritis.
Hi ha magnesi a: Els espinacs, soja, faves, patates, blat de moro, pa integral de blat i de sègol, mill, arròs integral, flocs de civada, plàtan, ……..

.- Potassi: Es troba dins de les cèl·lules. Regulador del sodi, el seu oposat fora de les cèl·lules. Essencial per muscles i nervis. Regula líquids i l´equilibri àcid/base. Baixa la pressió sanguínia. Minva el risc d´infart. Desenvolupament muscular.
El trobem a: Les patates, espinacs, soja, mongetes seques, col, carbassa, plàtan, meló, kiwi, conill, truita de riu, salmó, nectarina, carxofa, xampinyons, ………

.- Silici: Produeix el col·lagen, el teixit conjuntiu, cartílags, tendons lligaments i ossos. Preveu l´osteoporosis. Artrosis. Artritis. Reumatisme. Enforteix la pell, cabell i ungles. Dermatitis. Acne. Psoriasis. Fongs a les ungles.
Bones fonts en son: L´arròs integral i en general en tots els cereals integrals, el cafè,  la cervesa, algunes aigües minerals, infusions de cua de cavall, ……….

.- Sodi: Hi és als ossos i als líquids. Regula l´equilibri àcid/base. Essencial per absorbir els nutrients. Deshidratació. Rampes musculars. Desmais. Tensió baixa. Cops de calor. Esgotament. Fatigues. Esportistes.
En trobem a: La majoria del sodi que ingerim procedeix de la sal de cuina (clorur de sodi) amb la que additivem els aliments i als aliments d´origen animal.

minerals-04

Micro-elements:

Fins ara hem parlat dels elements principals; els següents són els “oligoelements” que si no mengem cru, integral i biològic, quasi amb tota seguretat podem assegurar que en tindrem deficiències. Quan en necessitem suplements, normalment es prenen en forma de vials per absorció sublingual, dons amb l´alimentació les dosis són molt minses.
Per veure per què serveixen, i per què ens fem capaços de l´importància que tenen a nivell salut, els descriurem breument:

.- Alumini: Indicat en retard intel·lectual lleu. Actua com a regulador de la son i també s´utilitza en casos d´insomni produït per sobrecàrrega intel·lectual.

.- Sofre: Indicat com a complement a totes les patologies cutànies: èczemes, dermatosis, psoriasis, urticària, acne. També en artritis, asma, e insuficiència digestiva hepàtica.

.- Bismut: Indicat en totes les afeccions e inflamacions de la gola: angines, faringitis, laringitis, etc.

.- Cobalt: Indicat en cefalees migranyoses, vertígens, trastorns funcionals digestius, aerofàgia, espasmes digestius i vasculars.

.- Coure: Indicat en el curs d´estats infecciosos i virals, estats gripals i afeccions reumàtiques inflamatòries.

.- Coure-Or-Plata: Aquest compost està indicat en esgotaments globals, tendències depressives. En general per quan s´observi una disminució de les defenses amb pèrdua de vitalitat.

.- Fluor: Per trastorns del metabolisme del calci. Per facilitar la consolidació de fractures. Hiperlaxitut de lligaments. Profilaxi de la càries dental.

.- Fòsfor: Indicat en espasmes musculars, rampes i estats de deficiències neuronals. També alleugera els estossecs i els espasmes digestius.

.- Liti: Indicat en tots els trastorns menors del psiquisme: nerviosisme, irritabilitat, insomni, problemes de comportament i de l´afectivitat.

.- Magnesi: (en forma de gluconat) Indicat per totes les àlgies per inflamació de les arrels  nervioses. En el restrenyiment crònic i en estats de distonia neuro-vegetativa.

.- Manganès: Indicat en les al·lèrgies (èczemes al·lèrgiques, migranyes al·lèrgiques, asma, al·lèrgies alimentàries, febre del fenc).  Molt indicat el àlgies esporàdiques.

.- Manganès-Cobalt: Disfuncions neuro-vegetatives (ansietat lleu, pèrdues de memòria). Trastorns de la circulació (varius, hipertensió funcional espasmòdica). Colitis espasmòdica. Llagues gàstriques amb component psicosomàtic. Aero-gàstria.

.- Manganès-Coure: Fragilitat respiratòria. Fatiga física i psíquica sense causa aparent. Cronificació de la cistitis i faringitis.

.- Manganès-Coure-Cobalt: Per la majoria d´anèmies (nens, embarassades, post-infeccioses i de la vellesa).

.- Niquel-Cobalt: Problemes de la funció pancreàtica, com restrenyiment, ventre inflat, digestions lentes i pesades, aerofàgia.

.- Potassi: Trastorns del metabolisme del aigua: edemes, àlgies reumàtiques. Tònic cardíac i muscular.

.- Seleni: Indicat per reforçar el sistema immunitari. Indicat per enrederir l’envelliment cel·lular. Acció preventiva de malalties degeneratives.

.-  Zenc: Actua sobre la hipòfisis (glàndula que segrega hormones) i que te a veure amb les alteracions de la pell.

.- Zenc-Coure: Retard del creixement. Indicat a la menopausa i en trastorns de les regles.

.- Zenc-Níquel-Cobalt: Proposat en les digestions lentes i difícils com somnolència després dels àpats. Controla l´excés de gana. Indicat en l´obesitat com a complement a una dieta d´aprimament.

minerals-05

REFLEXIÓ AL RESPECTE DELS NUTRIENTS:

Aquí ens podem adonar verdaderament, de que si no mengem aliments rics en nutrients (com els biològics, crus, frescos, variats, integrals, …….. ) i caiem en la trampa del menjar rapit (industrialitzat, desnaturalitzat, molt el·laborat, refinat, sense energia vital, …….); podem assegurar sense cap mena de dubte que, més d’hora o més tard ens apartarem del estat natural saludable i caurem en el desequilibri i les mancances.

Del desequilibri a la malaltia hi ha un petit salt, que és molt fàcil de fer, i dins del estat de la malaltia entrem en una roda de medicaments i patiments de la qual és molt difícil sortir-ne. Per tant posem l´alimentació al lloc que li pertoca i estarem molt bé.

1 comentari per a

Guia de minerals i oligoelements.

  • M. Teresa Boronat |

    Algú em pot dir si prendre coure-or-plata pot fer augmentar els nivells de colesterol?
    Gràcies !

Vols donar la teva opinió? Escriu el teu comentari:

Nom *
Mail *
Web